ordna

Ordna är synonymt med organisera och ranka och kan bland annat beskrivas som ”gör i ordning; arrangerar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ordna och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ordna

administrera, alfabetisera, anordna, arrangera, avhjälpa, bestyra, etablera, fixa, greja, gruppera, hantera, indela, inrätta, klassificera, ombesörja, organisera, placera, ranka, reda, sköta, sortera, stapla, strukturera, system, systematisera, uträtta, åtgärda

Motsatsord till ordna

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ordna.

Vad betyder ordna?

 1. gör i ordning; arrangerar
 2. ställa i ordning

Exempel på hur ordet ordna kan användas

 1. han hade kontakter med en resebyrå och erbjöd sig att ordna resan
 2. Kan du ordna lite i rummet innan gästerna kommer?

Exempel på hur ordet ordna används i svenska tidningar

 1. – Flera har ordnat boende själva.
 2. Det är den fjärde demonstrationen för barn och deras föräldrar som ordnats i den här parken i juni.
 3. ”Han var min advokat när jag var 15–16 och vi hade ordnat en blockad mot SDU.
 4. Personen bor i en av kommunen ordnad boendelösning såsom träningslägenhet, referenslägenhet, socialt kontrakt, kommunalt kontrakt eller motsvarande på grund av att personen inte får tillgång till den ordinarie bostadsmarknaden.
 5. Under fyra år fick kommunerna extra pengar till att ordna gratis aktiviteter för barn och unga under sommaren och i Göteborg fick barnen därför bland annat åka på musikkollo, delta i cirkusskola och prova på att åka motorcross.
 6. – Orsaken är dels att det inte bedrivs någon ordnad insamling, dels att det är ganska svårt att återvinna textilier.
 7. Från skolan har vi gjort allt vi kan för att ordna pedagoger och se till att det här ska fungera, säger skolans rektor.
 8. Det är och kommer vara viktigt att ordna utbildningsinsatser för grupper med låg digital kompetens, så de inte slås ut från arbetsmarknaden.
 9. Eftersom större samlingar än två är förbjudna planerar kvinnornas strejkkommitté att ordna demonstrationer på ett annorlunda sätt.
 10. Den första gången kursen ordnades hösten 2018 tog högskolan emot ungefär 250 ansökningar.
 11. Och i straffavgörandet blev Manuel Ågren matchhjälte och ordnade extrapoängen till hemmalaget.
 12. Vi hade dessutom mindre än en handfull barn som var helt klara med alla tillstånd från myndigheterna och ordnad placering hemma.
 13. En känd miljardär ordnar en deckarspelkväll.
 14. New Hampshire ordnar det första primärvalet den 11 februari.
 15. Nej, det är inte sant att alla surade efter folkomröstningen där Olof Palme ordnade fram en linje två som innebär avveckling men först byggandet av världens största kärnkraftsprogram.
 16. Den svenske landslagsspelaren ordnade 2–1 till Sociedad tio minuter senare.
 17. Svenskarna flögs sedan därifrån till Sverige och Arlanda, i ett flyg ordnat av svenska myndigheter.
 18. De som säger att det även utan vår medverkan kommer att ordna sig, vågar och vill ni vänta och se vem som har rätt – forskarna eller klimatförnekarna?.
 19. För även om britterna lämnar under mer ordnade former kommer det att innebära stora effekter för företagen och dess omkring 100 000 anställda som berörs.
 20. Verhofstadt påminde om att omröstningen inte gäller ja eller nej till brittiska utträdet, utan ett val om en ordnad brexit eller en kaosartad.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ordna är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är organisera en synonym till ordna. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.