Synonymer till oroad

Vi känner till 6 synonymer till oroad. Ordet oroad är en synonym till orolig och uppjagad och kan beskrivas som ”perfektparticip av oroa; som oroas eller har oroats”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av oroad samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till oroad

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet oroad och kan ofta användas istället.

 1. bekymra
 2. bekymrad
 3. orolig
 4. upphetsad
 5. uppjagad
 6. uppskakad

Vilka ord betyder nästan samma sak som oroad?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till oroad. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. distrahera

Vad är motsatsen till oroad?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till oroad.

Vad betyder oroad?

 1. perfektparticip av oroa; som oroas eller har oroats

Hur kan ordet oroad användas?

Det saknas exempel på hur oroad kan användas.

Hur används ordet oroad i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet oroad används i vanlig text.

 1. Redan den 1 november, dagen efter det att han meddelat sitt beslut, oroade sig Boris Johnson för att han fattat fel beslut och utan säkra data ha kastat in landet i ännu en svår tid av hårda restriktioner för hur invånarna kunde röra sig.
 2. Monika Larsson är ensambarn och oroade sig tidigare för att vara sin mammas och pappas enda möjlighet att få barnbarn.
 3. Svenska längdchefen Lars Öberg är dock inte allför oroad av den svensk–norska dominansen.
 4. Men inte på något sätt oroade.
 5. Som konservativ aktivist och abortmotståndare är Guardiola oroad över det republikanska partiets framtid.
 6. Ledamöterna i parlamentets kommitté för mänskliga rättigheter är, oavsett politisk tillhörighet, djupt oroade av situationen för bland andra migranter, hbtq–personer och kvinnor i Qatar.
 7. Arbetsmarknads– och integrationsminister Johan Pehrson är oroad över utvecklingen.
 8. Daily Mail skriver att förhållandet mellan en mor, spelad av Winslet, och dotter, spelad av Threapleton, skildras – där den oroade mamman Ruth ser sin tonårsdotter Freya bli uppslukad av pressen från sociala medier.
 9. Massuppsägningar på Twitter – expert oroad.
 10. I en intervju med kanadensiska CBC news några dagar innan gripandet berättade rapparen att han inte var rädd för sin egen skull men att han oroade sig för att ”gripandet av honom skulle dämpa andan hos unga aktivister”.
 11. Hawaiianerna verkar inte överdrivet bekymrade eller oroade.
 12. – Vi är mycket oroade och sårade över det som hände, inte på grund av den ekonomiska aspekten, utan för att några av de stulna flaskorna tillhörde min farfar Coque och var mycket gamla årgångar från 1925 och 1936.
 13. – Så man man ska inte vara överdrivet oroad.
 14. – Våra kunder är djupt oroade över den osäkra situation som råder med ökade bolåneräntor, stigande elpriser och den höga inflationen.
 15. Enligt Joyce behöver allmänheten inte vara särskilt oroad för cyberattacker under falsk flagg, något som det talats en del om på sistone i samband med den ryska invasionen av Ukraina.
 16. Dadgostar är oroad för att Finlands snabba process stressar fram ett snabbt svenskt beslut.
 17. Granholm sa på lördagsmorgonen svensk tid att hon var oroad över att det inte kommer några rapporter om läget vid kärnkraften i Tjernobyl och Zaporizjzja.
 18. – Med tanke på utbrottets kraft och storlek var vi allvarligt oroad, men som tur var drabbades inte de mest befolkade områdena av så katastrofala följder som vi befarat, säger Katie Greenwood på Röda Korset till AP.
 19. – Barn är oroade, säger Marie Angsell, socionom på Bris.
 20. Hälso– och sjukvårdsdirektören är inte oroad över ökad smittspridning i spåren av turismen – utan att vårdpersonalen blir sjuk.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är orolig en synonym till oroad. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet oroad

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet oroad.

Bild med texten oroad