Synonymer till orolighet

Vi känner till 2 synonymer till orolighet. Ordet orolighet är en synonym till tumult och kackalorum och kan beskrivas som ”bråk, uppror”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av orolighet samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till orolighet

 1. kackalorum
 2. tumult

Vad är motsatsen till orolighet?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till orolighet.

Vad betyder orolighet?

 1. bråk, uppror

Hur böjs orolighet?

 1. orolighet
 2. oroligheten
 3. orolighetens
 4. oroligheter
 5. oroligheterna
 6. oroligheternas
 7. oroligheters
 8. orolighets

Hur kan ordet orolighet användas?

Följande exempelmeningar visar hur orolighet kan användas.

 1. efter de senaste oroligheterna sitter regeringen löst

Hur används ordet orolighet i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet orolighet används i vanlig text.

 1. Viss oro fanns för att oroligheter skulle förekomma i samband med demonstrationen, men poliser som DN pratade med strax innan demonstrationen var av motsatt uppfattning.
 2. Polisen har analyserat 145 timmar film från förra sommarens oroligheter i samband med Black lives matter–demonstrationen i Göteborg.
 3. Efter att Burundis president Pierre Nkurunziza i strid mot konstitutionen beslöt sig för att ställa upp för ytterligare en mandatperiod som president bröt allvarliga oroligheter ut i april 2015.
 4. Men valdagen kantades av oroligheter i främst tre provinsen, dit militär kallades ut.
 5. Minst tio personer har dött i oroligheterna och närmare 500 har gripits, enligt polisen.
 6. Vid tiden som ordförande för Adoptionscentrum argumenterade du för att Sverige också måste kunna hämta barn från länder som är drabbade av inre oroligheter och korruption samt länder som saknar lagstiftning kring internationella adoptioner.
 7. Inledningsvis rapporterades att oroligheterna och mordet skulle vara ett resultat av en konflikt mellan två så kallade kriminella släktnätverk, vilkas medlemmar i stor utsträckning bor i nordöstra Göteborg.
 8. Där satt hon i fredags också, när oroligheterna började.
 9. Landet har länge präglats av oroligheter.
 10. I takt med att högerregeringarna har efterträtt varandra i Knesset, Israels lagstiftande församling, samtidigt som oroligheterna inte avtagit har diskussionen om Israel–Palestina blivit allt mer politiserad.
 11. Fram till måndagen var oroligheterna och spänningen främst fokuserad till området kring al–Aqsa–moskén som polis försökt spärra av för att minimera de blodiga konfrontationerna.
 12. Ingen har tagit på sig ansvaret för lördagens oroligheter och det är oklart om någon person kom till skada.
 13. Bedömare har uttryckt oro för att oroligheterna i Mogadishu fått somaliska styrkor att lämna sina baser på landsbygden för att bege sig till huvudstaden.
 14. Samtidigt har de oroligheter som på sistone blossat upp igen i Nordirland påmint alla om vikten av att snabbt hitta en lösning.
 15. I sin valkampanj lovade Déby att verka för fred och stabilitet i regionen – men hans löften överskuggades av oroligheterna i norra Tchad.
 16. En av de gripna männens mamma säger i en telefonintervju med Reuters att hennes son reste till Philadelphia för att han ville hjälpa till i händelse av att oroligheter skulle bryta ut.
 17. Ett nytt utegångsförbud har införts i Philadelphia på grund av oroligheter i staden efter det att en svart man i måndags dödades i samband med ett polisingripande.
 18. – I dag och i kväll väntar vi oss att det kan bli ytterligare tillbud och oroligheter.
 19. Innehållet som irriterar myndigheterna misstänks ha spridits för att "orsaka förvirring och anstifta till oroligheter", enligt polistalespersonen Kissana Phathanacharoen.
 20. En person har dött och 590 skadats i nattens oroligheter, enligt myndigheterna.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tumult en synonym till orolighet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?