Synonymer till oskuldsfull

Vi känner till 7 synonymer till oskuldsfull. Ordet oskuldsfull är en synonym till trohjärtad och kysk och kan beskrivas som ”präglad av oskuld (1, 2)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av oskuldsfull samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till oskuldsfull

 1. barnslig
 2. blåögd
 3. godtrogen
 4. jungfrulig
 5. kysk
 6. naiv
 7. trohjärtad

Vad är motsatsen till oskuldsfull?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till oskuldsfull.

Vad betyder oskuldsfull?

 1. präglad av oskuld (1, 2)

Hur böjs oskuldsfull?

 1. oskuldsfull
 2. oskuldsfulla
 3. oskuldsfullt

Hur kan ordet oskuldsfull användas?

Följande exempelmeningar visar hur oskuldsfull kan användas.

 1. ett oskuldsfullt barn

Hur används ordet oskuldsfull i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet oskuldsfull används i vanlig text.

 1. ”’Mustang’ svävar mellan oskuldsfull sinnlighet och ständig närvarande hot om våld”, skrev Jan Söderqvist i sin recension.
 2. I ”The crown” har hon gått från att vara sinnebilden av en oskuldsfull varelse i det första avsnittet till att vara redo att slåss i något mördande snyggt.
 3. – Det var det där oskuldsfulla hos barn som handlar om att vilja likna sina vänner.
 4. En sällsamt spänd och bitvis oskuldsfullt ren musik som skrevs 1952, året innan Stalins död.
 5. Det är förstås poesin som benämns på sista raden, det är den som är ett rövhålsavtryck på vita lakan, bajsfläckar på det oskuldsfullt rena.
 6. Men Ida Falk Winland stjäl showen med sin otroliga stämma – hon är en helt perfekt Gilda, oskuldsfull men kraftfullt beslutsam, dock maktlös både i det patriarkala samhället och under sin egen förälskelse.
 7. Billy Moore hukar och förtvivlar i sitt hörn och får redan under sin första tid bevittna en nattlig gruppvåldtäkt på en oskuldsfull, otatuerad och gänglig medfånge som inte förmår överleva övergreppet.
 8. I Sverige tenderar vi att ha en oskuldsfull syn på minderåriga.
 9. Den oskuldsfullt vita snön färgas blodröd när en stressad vit polisman råkar köra på en svart yngling på BMX–cykel i ett ödsligt parkområde i New Jersey.
 10. De har en fin relation trots att dottern måste dölja saker för honom, som att hon går på fester och förälskar sig ganska oskuldsfullt i den där rödhåriga killen i kompisgänget.
 11. – Det uppstår en väldigt härlig och oskuldsfull energi med barn i ensemblen.
 12. Han bygger nu ett försvar för Molly som oskuldsfullt offer för elaka män som inte bara förminskar hennes ansvar för sin kriminalitet utan också henne som människa.
 13. Det vardagliga livet i en kazakisk bergsby må vara ordinärt i sin vardaglighet, men extraordinärt i sin oskuldsfulla beskaffenhet.
 14. Mellan de oskuldsfulla Karin och Rasmus uppstår ja ni vet vad … förälskelse med förhinder.
 15. Vad kan vi lära av Candide? Hans namn betyder Den oskyldige, och i Voltaires klassiker från 1759 är han en oskuldsfull optimist, som bryskt tas ned på jorden.
 16. Hisnande biljakter utformade som musikalnummer skapade lycklig extas och själsligt flow i en berättelse på gränslandet mellan modern ”Bonnie och Clyde” och oskuldsfull Tarantino.
 17. Och när de seglar genom söderhavet och möter urbefolkningen, alltid glad, alltid ren och oskuldsfull, alltid redo att ligga med de vita härskarna, verkar Philip hitta hem.
 18. Det låter både oskuldsfullt och slumpmässigt, trots att varje låt är innött under långvarig drill.
 19. Den illustrerar det oskuldsfulla barnet, här i skepnad av tre sjömän som tröttnat och öppnar konditori med endast en magisk kärlek till hantverket som enda kompetens.
 20. Och samtidigt bland den mest oskuldsfullt naiva.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är trohjärtad en synonym till oskuldsfull. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på oskuldsfull