Synonymer till osviklig

Vi känner till 4 synonymer till osviklig. Ordet osviklig är en synonym till säker och trofast och kan bland annat beskrivas som ”som alltid fungerar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av osviklig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till osviklig

 1. huld
 2. ofelbar
 3. säker
 4. trofast

Vad är motsatsen till osviklig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till osviklig.

Vad betyder osviklig?

 1. som alltid fungerar
 2. som aldrig sviker; helt tillförlitlig; som aldrig slår fel eller leder vilse; (om person) som alltid gör tjänst; (om sak) som alltid fungerar på exakt samma sätt

Hur böjs osviklig?

 1. osviklig
 2. osvikliga
 3. osvikligt

Hur kan ordet osviklig användas?

Följande exempelmeningar visar hur osviklig kan användas.

 1. hon sköt straffen med osviklig precision

Hur används ordet osviklig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet osviklig används i vanlig text.

 1. En brist på yrkesstolthet, som han själv formulerar det, i kombination med ett osvikligt sinne för vad som kan klickas, ger den perfekta kvällstidningsreportern.
 2. Det som framför allt gjorde att dessa medelmåttor steg i graderna var deras osvikliga känsla för hur man tar sig fram, en medfödd opportunistisk instinkt.
 3. I sällsynta fall är tillvarons tajming rätt och slätt osviklig, slumpmässiga saker sker och får det hela att se ut som en tanke.
 4. Med en osviklig förmåga att traska ut i kärr – bokstavliga likväl som politiska – har han snart sett till att bli Sveriges talesperson för TS och ger sig av på studieresa till staterna, där syndromet först upptäcktes.
 5. Ewa höll inte inne med sina åsikter, grundade i ett osvikligt sunt förnuft och engagemang för rättvisa.
 6. Med skolelevers osvikliga fantasi fick den namnet ”Baracken”.
 7. Så har Akram Khan alltid haft en osviklig förmåga att locka till sig de bästa av samarbetspartners.
 8. Ur den stumma tolken, som berömmer sig själv om sin osvikliga språkförmåga, väller ordvrängande meningar ämnade att få de rätta läsarna, spirituell medelklass i Buenos Aires, New York och Stockholm, att nicka instämmande i andlös beundran.
 9. Samtidigt har Åke, trots svår sjukdom under sitt sista halvår, med sin älsklingsmusik ljudande på hög volym – Mozart, Miles Davies … och med en osviklig livsvilja målat ihop en utställning till Konstnärsklubben i Stockholm.
 10. Med ett självförtroende lika stillsamt som osvikligt visar Ichi att det går att prestera högsta klass utan överlastade krusiduller.
 11. Men samlingen räddas, tycker jag, av sitt osvikliga allvar och sina pretentioner.
 12. Var de en kvarleva från tidigare affärer, exempelvis den med metallspeglarna, eller hade Gutenberg belånat sig så högt för att han hade en osviklig tro på tryckpressen? Dessa frågor förblir obesvarade.
 13. Maktens osvikliga förmåga att genom rättsövergrepp göda det hat man säger sig bekämpa.
 14. För detta har han blivit litteraturens främsta sinnebild för vår fyrbenta väns osvikliga lojalitet gentemot sin husse.
 15. Sinnet för detaljer är osvikligt och inredningen så nära fulländad man kan komma.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är säker en synonym till osviklig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?