Synonymer till osynlig

Vi känner till 5 synonymer till osynlig. Ordet osynlig är en synonym till sluten och undangömd och kan bland annat beskrivas som ”omöjlig att se, som inte syns”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av osynlig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till osynlig

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet osynlig och kan ofta användas istället.

 1. dold
 2. förtäckt
 3. hemlig
 4. sluten
 5. undangömd

Vad är motsatsen till osynlig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till osynlig.

Vad betyder osynlig?

 1. omöjlig att se, som inte syns
 2. som inte uppfattas av ögat eller någon annan optisk sensor

Hur kan ordet osynlig användas?

Följande exempelmeningar visar hur osynlig kan användas.

 1. hon var nästan osynlig i dimman

Hur används ordet osynlig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet osynlig används i vanlig text.

 1. Det första steget för att få en jämn fördelning av sysslor i hemmet är att synliggöra det osynliga arbetet och identifiera vem som gör vad.
 2. På de flesta arbetsplatser sker ett osynligt arbete som inte står i någons arbetsbeskrivning, ofta sker i skymundan och leder inte till några professionella fördelar, men ändå måste det göras.
 3. Om vi tror på Hollywoodperspektivet skulle metaversum förändra allt, men det som är osynligt, all teknisk infrastruktur, kan inte hänga med.
 4. Frankrike–proffset har hittills varit ganska osynlig i mästerskapet, men mot Norge klev hon fram och visade vägen direkt.
 5. Problemet är att vi inte har så bra koll på dem eftersom de är osynliga, säger hon.
 6. De hemlösa delas in i två kategorier – synligt respektive osynligt hemlösa.
 7. Högaktuella i flera verk just nu, till exempel finns här, precis som i ”Solitaire” på Dramaten, stunder då skådespelarna står tätt tillsammans i en osynlig men klaustrofobisk rektangel.
 8. I två dunkla vatten, vattnet i livmodern och det kalla svarta vattnet på bygden, döljs för ett ögonblick två osynliga kroppar.
 9. – Det var ett antal arketypiska karaktärer som skulle utkämpa en strid mot ett osynligt och dödligt monster.
 10. När kriserna radar upp sig – klimatkrisen, coronakrisen, polariseringskrisen – så kan det tyckas onödigt att lägga kraft, och ledarsidor,  på att kämpa mot en monarki och kung som under större delen av tiden är osynlig för de flesta av oss.
 11. Att den läggs utanför livet och är osynlig.
 12. Han pekade på osynliga konstfulla lagningar här och var i tyget.
 13. På sitt karaktäristiska sätt fortsätter Matousch att arbeta med ytterligheter som det statiska och det dynamiska, det mjuka och det hårda, det synliga och det osynliga.
 14. Som författare måste man lära sig att hålla sig på rätt sida den osynliga glasvägg genom vilken betraktarna ser hjärtat upphängt på köttkroken (som den överspände Strindberg beskrev det) krumbuktande i skyltfönstret inför allas blickar.
 15. Reinhard Genzel och Andrea Ghez, som delar på den andra halvan av priset, upptäckte att något osynligt och extremt tungt styr stjärnornas kretslopp närmast mitten av vår egen galax, Vintergatan.
 16. Det kanske mest uppenbara tecknet på att stiftelsen och bolagsformen som en garant för oberoende inte fungerar är den på pappret osynliga dialog som äger rum direkt mellan rege–ringen och public service–bolagen.
 17. Vi har en galopperande utveckling mot ojämlikhet sedan 30 år tillbaka i Sverige, detta är väl belagt och ändå är denna fråga osynlig.
 18. Den osynliga sjukdomen”, skriver hon på Instagram story.
 19. Och i Sverige har vi även in på 2000–talet låtit bilismens krav ligga kvar som en osynlig, styrande hand över stadsplaneringen.
 20. I krisens inledning var EU osynligt och tandlöst, när medlemsländer raskt stängde gränser och förhindrade export av skyddsutrustning till sina grannar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sluten en synonym till osynlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på osynlig

Bild till ordet osynlig

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet osynlig.

Bild med texten osynlig