ovänlig

Ovänlig är synonymt med dyster och näsvis och kan bland annat beskrivas som ”inte vänlig, irriterad, vresig”. Ordet är motsatsen till vänlig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ovänlig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ovänlig

avog, butter, dyster, näsvis, oartig, oblid, oborstad, oförskämd, ohövlig, plump, purken, putt, respektlös, stygg, tjurig, trumpen, vresig

Motsatsord till ovänlig

vänlig, trevlig

Vad betyder ovänlig?

 1. inte vänlig, irriterad, vresig
 2. inte snäll, otrevlig, som inte skänker välmående, som inte tänker på andra; som inte beter sig såsom en vän bör

Böjningar av ovänlig

 1. ovänlig
 2. ovänliga
 3. ovänligare
 4. ovänligast
 5. ovänligaste
 6. ovänlige
 7. ovänligt

Exempel på hur ordet ovänlig kan användas

 1. "Jag vore tacksam om du lämnade oss i fred!" sa han ovänligt

Exempel på hur ordet ovänlig används i svenska tidningar

 1. Putin beskriver publiceringen av listan som en ovänlig handling, men säger att Ryssland inte planerar några åtgärder som svar.
 2. Enligt det venezuelanska utrikesdepartementet var den franske presidentens uttalande "en fientlig och ovänlig handling från en ledare för ett land med vilket Venezuela har utvecklat historiska och broderliga band".
 3. Livet är innerst inne gott, eller hur? Det andra, allt det otäcka som händer, alla de som är ovänliga – det är undantagen, visst? Vad säger Antje Jackelén om saken? Januari.
 4. Vid kassan blev han så ombedd att visa upp väskans innehåll, på ett bryskt och ovänligt sätt.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ovänlig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är dyster en synonym till ovänlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är vänlig motsatsen till ovänlig.