pålitlig

Pålitlig är synonymt med rejäl och säker och kan bland annat beskrivas som ”som man kan lita på, säker ”. Ordet är motsatsen till opålitlig.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av pålitlig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till pålitlig

beprövad, genuin, hedersam, hållbar, lojal, plikttrogen, redlig, rejäl, reko, sanningssägare, säker, tillförlitlig, trofast, trogen, trohjärtad, trovärdig, vederhäftig, ärlig

Motsatsord till pålitlig

opålitlig

Vad betyder pålitlig?

 1. som man kan lita på, säker 
 2. som kan bli litad på utan (större) risk för besvikelse; som tros klara av något

Böjningar av pålitlig

 1. pålitlig
 2. pålitliga
 3. pålitligare
 4. pålitligast
 5. pålitligaste
 6. pålitlige
 7. pålitligt

Exempel på hur ordet pålitlig kan användas

 1. en pålitlig vän
 2. han har uppgiften från en pålitlig källa

Exempel på hur ordet pålitlig används i svenska tidningar

 1. Tomma symboler möjligen, men i Hribs värld visar Kinas agerande att landet inte håller sina löften och därför ”inte är en pålitlig affärspartner”.
 2. Redan under nästa år ska bolaget återigen vara den "pålitliga, billiga aktören som passagerarna kan räkna med", även om det inte blir i samma skala som det var i början av 2020.
 3. Två systrar står i centrum, den ena vacker och rebellisk, den andra blyg och pålitlig.
 4. Dagen ska bidra till att uppmärksamma cykeln som ett enkelt, prisvärt, pålitligt, rent och miljömässigt hållbart transportmedel.
 5. Ericsson Industry Connect är ett mobilt nätverk som byggts för industriella miljöer för att ha säker och pålitlig täckning.
 6. Landets kolkonsumtion har minskat med 30 procent och förnybara energikällor som sol– och vindkraft tar en allt större plats, bland annat för att de ger en billigare och i dessa tider pålitligare energiförsörjning när infrastrukturen väl är på plats.
 7. Begränsa nyhetsintaget och håll dig till pålitliga nyhetskällor.
 8. Brentford är ett av The Championships mest pålitliga hemmalag och visst ska man vara favorit hemma mot Middlesbrough.
 9. Det jag kan säga efter att först ha testat originalknapparna med den första versionen av Flic Hub, och därpå Flic 2 med long range–hubben, är att den senare uppsättningen känns avsevärt mycket mer pålitlig.
 10. Dokumentet slår också fast att ”kinesiska företag inte betraktas som tillräckligt pålitliga för att möta den säkerhetsstandard som krävs för att bygga 5g–nät”.
 11. Big Boy–loken med serienummer 4000–4024 betraktades som mycket pålitliga, och Union Pacific tog de förbättringar som gjorts för Big Boy och använde dessa i en fortsättningsserie av Challengerloken, som man beställde ytterligare 65 exemplar av.
 12. Edge har tidigare haft ett något oförtjänt dåligt rykte, även om den inte varit lika pålitlig som varken Chrome eller för all del Apples Webkit–baserade webbläsare Safari, men ändå varit bra nog.
 13. Deltagarna sitter ensamma i sina lägenheter och försöker med hjälp av sina profiler och sina chattmeddelanden få de andra att tycka att de är sympatiska och pålitliga.
 14. De har en pålitlig partner i Sverige.
 15. Det man får se överst i resultatlistan och, på grund av sin pålitliga lättja, lydigt klickar på är nämligen en topp 20–lista där samma sak nämns tre gånger.
 16. Ryssland är ett pålitligt medaljlag i JVM.
 17. Sune En ny Sune–film är en pålitlig jultradition – 4 av 5 Sunefilmer har blivit årets mest sedda film.
 18. Testet pågick endast i sju minuter och var viktigt för att ”ytterligare stärka Nordkoreas pålitliga strategiska kärnvapenavskräckning”.
 19. Louisiana är en föräldralös flicka som i alldeles för hög grad har fått klara sig på egen hand, då den farmor som hon lever med är en allt utom pålitlig person.
 20. Det är en pålitlig teknik som blivit bättre och bättre med tiden.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till pålitlig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är rejäl en synonym till pålitlig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är opålitlig motsatsen till pålitlig.