påstå

Påstå är synonymt med yttra och uttala och kan beskrivas som ”yttra som faktum, vanligtvis utan att ge belägg för att det är sant och särskilt då någon misstänker att det är falskt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av påstå och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till påstå

antyda, förege, hävda, indicera, insinuera, mena, nämna, påpeka, påyrka, uttala, uttrycka, vink, yttra

Motsatsord till påstå

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till påstå.

Vad betyder påstå?

 1. yttra som faktum, vanligtvis utan att ge belägg för att det är sant och särskilt då någon misstänker att det är falskt

Böjningar av påstå

 1. påstod
 2. påstods
 3. påstå
 4. påstådd
 5. påstår
 6. påstås
 7. påstått
 8. påståtts

Exempel på hur ordet påstå kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet påstå används i svenska tidningar

 1. – Jag påstår att han försökt att exploatera flickan för sexuella ändamål.
 2. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till påstå är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är yttra en synonym till påstå. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.