parti

Synonymer till parti

avsnitt, game, match, omgång, opposition, organisation, politisk sammanslutning, politiskt parti, spel, stycke, tävlan, tävling

Motsatsord till parti

Det saknas motsatsord.

Vad betyder parti?

 1. avgränsad del, stycke
 2. politisk sammanslutning (med viss ideologi)
 3. omgång, spel 
 4. mängd av en viss vara
 5. vanligt både skrivet och talat
 6. vanligt i talspråk
 7. politiskt motiverad organisation vars mål är att få röster i ett val
 8. sida i en argumentation
 9. match, eller spelomgång, i vissa spel såsom schack
 10. större mängd varor som levereras till affär eller grossist
 11. ett sammanhängande avsnitt av en längre följd
 12. (ålderdomligt) en tänkbar framtida make eller maka

I uttryck:

 1. tar parti för någon/något = stöder någon/något

Exempel på hur parti kan användas

 1. det östra partiet av slottet
 2. riksdagens partier
 3. de borgerliga partierna
 4. de socialistiska partierna
 5. ett parti schack
 6. ett större parti tvättmedel har kommit in

Exempel på hur parti används i svenska tidningar

 1. Det är några av förslagen de politiska partierna har för att hjälpa bönder som befinner sig i en historisk kris till följd av en historisk torka.
 2. Med två månader kvar till valet kan S inte ens vara säkert på att bli största parti.
 3. I morgontidningarna kallar partiet höstens val en folkomröstning om välfärden samt trycker även på att Sverige "riskerar att få en regering stödd av Sverigedemokraterna".
 4. Omvärlden riktar nu sina mottullar ditåt, då man vet att effekterna blir som störst politiskt för presidenten och hans parti.
 5. Under flera valrörelser förestod Ewa Schenström med kompetens och sakkunskap valstugan på Sergels torg, ett av partiets skyltfönster under valrörelsen.
 6. Anledningen är att partiets företrädare tagit del av en powerpoint–presentation från miljöförvaltningen som gör gällande att skärpta regler för lastbilar räcker för att halvera mängden kväveoxidutsläpp till 2022.
 7. Men trots dessa uppmärksammade händelser och en starkt vinstkritisk opinion har S vacklat i frågan, och partiet valde att inte gå till val på någon vinstbegränsning 2014.
 8. Om HDP– partiet av egen kraft lyckas övervinna 10 procentspärren till parlamentet så kan det vara tillräckligt för att tippa balansen till fördel för oppositionen.
 9. Det var när den EU–vänlige konservative parlamentarikern Dominic Grieve bestämt sig för att stödja regeringens linje som det potentiella upproret i Mays eget konservativa parti var avvärjt.
 10. Att identifiera fascism där den sticker upp sitt fula tryne är inte "brunsmetning" och att påtala ett partis bakgrund i koppel och ridstövlar är inte att "dra nazistkortet".
 11. ”Man kan tänka sig att ett parti eller en grupp av partier med en auktoritär agenda lyckas få strax över hälften av mandaten i riksdagen.
 12. I det läget väljer partiet att komma med ett förslag som är ett hårt slag i luften, som inte löser något problem som skolan har”, säger han.
 13. Det nya förslaget om etableringsstopp är "en konsumentupplysning till väljarna", säger Shekarabi, men framhåller samtidigt att partiet vill underlätta etableringen av idéburna skolor.
 14. Storbritanniens premiärminister Theresa May står i eftermiddag inför en ny svår omröstning i parlamentet, där EU–vänliga rebeller i hennes konservativa parti kan sätta käppar i hjulet för regeringens brexit–strategi.
 15. Jag har pratat med andra partier och vi har en bred enighet.
Källor

Hjälp till att lära upp ordgurun

Är skurril en synonym till vulgär?


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av parti

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad tycker du?

Har du några idéer om hur ordguru.se kan bli bättre?
Lämna förslag och synpunkter

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är politisk sammanslutning en synonym till parti. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.