Synonymer till perifer

Vi känner till 3 synonymer till perifer. Ordet perifer är en synonym till yttre och periferisk och kan bland annat beskrivas som ”som ligger i utkanten, yttre”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av perifer samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till perifer

 1. periferisk
 2. utsida
 3. yttre

Vad är motsatsen till perifer?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till perifer.

Vad betyder perifer?

 1. som ligger i utkanten, yttre
 2. som ligger i periferin

Hur kan ordet perifer användas?

Följande exempelmeningar visar hur perifer kan användas.

 1. stadens perifera delar

Hur används ordet perifer i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet perifer används i vanlig text.

 1. Det är en perifer röst, en fullgången haverist.
 2. Katedralen, biskopens kyrka, ligger förhållandevis perifert, i södra utkanten av den gamla staden (Altstadt), medan köpmännens egen väldiga Mariakyrka tronar mitt i centrum, inte långt från rådhuset.
 3. Vittnespsykologisk forskning visar att människor får tunnelseende i traumatiska situationer, vilket innebär att de fokuserar på det som är viktigt och inte lägger märke till perifera detaljer.
 4. I fokus står det före detta konstnärsparet Ernst och Helene Billgren och deras mångsysslande influencer–dotter Elsa med övriga syskon, partners, gallerister, E Type, barnbarn och eventuella husdjur i perifera biroller.
 5. – Det är den iranska säkerhetsmyndigheten som leder utredningen, vår och min roll är väldigt perifer.
 6. Han har också svårt att förstå varför de lägger så mycket krut på en konflikt om tablå–tv, en liten och perifer del av dagens medielandskap, och tror att konflikten bottnar i ett större sammanhang, där TV4 blivit en symbolfråga för Com Hem.
 7. Jag tror inte att de helt förstår situationen i Hongkong och de bryr sig inte speciellt mycket för att det är för perifert.
 8. Men han är själv indragen i Ukrainahärvan, om än perifert.
 9. Aktörerna är européer och världen utanför perifer.
 10. På den tiden var kulturstudier en udda och perifer detalj inom statsvetenskapen.
 11. Inte bara perifert, utan i grunden.
 12. En ytterst perifer fråga ställs i centrum, det markeras hårt mot något som inte är ett problem, och trots att syftet sägs vara det motsatta leder det till ökad polarisering.
 13. När 19 av 27 EU–länder fördjupar sitt samarbete blir periferin ännu mer perifer.
 14. Stilen var avslappnad och vänligt nyfiken, även på det lite perifera.
 15. Det perifera seendet håller koll på den mötande bilen, färden blir rak och stabil.
 16. Hittills i år har klädförsäljningen i butik minskat med drygt två procent, helt klart en effekt av att näthandlarna tar andelar, enligt Mikael Sandström, på Svensk Handel, som ser framför sig många butiker i mer perifera lägen som tvingas slå igen.
 17. Även om en minskad efterfrågan på butiker delvis vägs upp av de lagerlokaler e–handeln behöver bör efterfrågan på den typen av fastigheter minska strukturellt i mer perifera områden.
 18. Och det är befriande att vistas i ett bokligt rum där dessa berättelser utgör centrum och kärna, i stället för perifer, bortförklarad och förbivinkad företeelse.
 19. Clintons hälsa har varit föremål för hysteriskt intresse från Donald Trump och hans konservativa mediesvans, men lämnar nu avdelningen för perifera konspirationsteorier för att bli en av valrörelsens centrala frågor.
 20. De intar en plats som är central och dominant och samtidigt perifer och värdelös.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är yttre en synonym till perifer. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet perifer

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet perifer.

Bild med texten perifer