period

Period är synonymt med varaktighet och vecka och kan bland annat beskrivas som ”avsnitt i tiden, tidsrymd”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av period och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till period

cykel, dagtid, decennium, era, fredstid, förhistoria, kalender år, kvartal, livstid, morgon, månad, natt, session, stadium, svängningstid, varaktighet, vecka, veckoslut, år, århundrade, årstid, årtionde

Motsatsord till period

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till period.

Vad betyder period?

 1. avsnitt i tiden, tidsrymd
 2. sammanhängande tidsintervall
 3. den tid det tar för ett periodiskt fenomen att återfå det aktuella fasläget

Böjningar av period

 1. period
 2. perioden
 3. periodens
 4. perioder
 5. perioderna
 6. periodernas
 7. perioders
 8. periods

Exempel på hur ordet period kan användas

 1. perioden 2000–2010
 2. högtrycket ger en period av vackert väder

Exempel på hur ordet period används i svenska tidningar

 1. – Det var en kort men väldigt intensiv och lyckad period och det vore synd om den helt glömdes bort, säger Sten–­Göran Johansson som var kontrakts­ansvarig för flera av oljeriggarna som GVA byggde.
 2. Redan i maj hade sökordet ”båt” ökat med 175 procent på Blocket jämfört med samma period förra året.
 3. Michael Grabner satte ledningsmålet i slutet av den första perioden där svensken noterades för en assist.
 4. Kriminologen Joakim Sturup har undersökt mord och mordförsök i Stockholm under perioden 2011 till 2018.
 5. Googles molnaffärer ökade samtidigt 43 procent jämfört med samma period förra året och står nu för runt åtta procent av företagets totala intäkter.
 6. Däremot steg villapriserna under samma period med 2,1 procent och sett över hela året är villapriserna upp 5,6 procent medan bostadsrättspriserna varken har stigit eller sjunkit i Stockholmsområdet.
 7. Carolina var det klart bättre laget under den första perioden, men Lundqvist spelade upp sig efter målet och släppte inte flera puckar förbi sig under de första 20 minuterna.
 8. Det kan jämföras med förlusten på 3 miljoner euro motsvarande period 2019.
 9. Bland annat har säkerhetspolisen rätt att inskränka rörelsefriheten under kortare perioder för den som anses utgöra ett hot mot nationens säkerhet.
 10. – Vi får nog räkna med att vi får en period i höst med ganska mycket uppflammande utbrott lite varstans i Europa och kanske också i världen i övrigt.
 11. Under perioden 1977 till 2016 har man kommit fram till att det är ungefär 1 attack per år i Skandinavien som involverar björn och jägare.
 12. Skådespelaren Hassan Brijany har gått bort efter att ha varit sjuk en längre period, och sedan drabbats av corona, det bekräftar hans brorson Nima Brijany till Kulturnyheterna.
 13. Av offentliga handlingar framgår att al–Shammaris familj under en längre period delvis varit beroende av försörjningsstöd i Sverige.
 14. – Jag tycker att han ska nämnas i samma anda som en av de bästa tennisspelarna genom tiderna, eftersom att han har vunnit tre grand slam under samma period som Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer har spelat.
 15. Att inte rädda dem under en period av vad som i praktiken är ett näringsförbud har ett pris i form av färre nyetableringar i framtiden.
 16. Under en period tilltog dramatiken då ett antal personer bröt sig in och satte eld på insidan, men polisen uppger att det snabbt gick att släcka.
 17. Fenomenet med stora svärmar av flygmyror är i England känt som ”Flying ant day”, men är enligt The Guardian väldigt vanligt under perioden mellan juni och september.
 18. Under perioden 3–9 juli låg det i snitt på 0,58, enligt rapporten.
 19. Men vi håller oss lugna och inväntar officiella siffror varje dag eftersom det är utvecklingen, trenden, som är viktig – och det är därför vi hellre samlar in och visar samma information från samma källa under en lång period.
 20. Det viktiga nu är att det inte går att dra några slutsatser från den sista perioden av undervisningen i våras som har skett på distans, säger Sara Svanlund, vice ordförande vid Lärarnas Riksförbund.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till period är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är varaktighet en synonym till period. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.