Synonymer till plattityd

Vi känner till 4 synonymer till plattityd. Ordet plattityd är en synonym till trivialitet och floskel och kan beskrivas som ”banalt eller självklart yttrande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av plattityd samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till plattityd

 1. betraktelse
 2. floskel
 3. trivialitet
 4. truism

Vad är motsatsen till plattityd?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till plattityd.

Vad betyder plattityd?

 1. banalt eller självklart yttrande

Hur böjs plattityd?

 1. plattityd
 2. plattityden
 3. plattitydens
 4. plattityder
 5. plattityderna
 6. plattitydernas
 7. plattityders
 8. plattityds

Hur kan ordet plattityd användas?

Följande exempelmeningar visar hur plattityd kan användas.

 1. plattityder som "vi ska alla dö"

Hur används ordet plattityd i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet plattityd används i vanlig text.

 1. Kommunen de bor i är bara fylld av plattityder och falskhet, och hon får inte plats där, säger Nina Haber.
 2. Hör mig själv säga plattityder som ”nu tar vi en dag i taget” och ”det är bara världsliga ting” bara för att bli av med oron och ångesten över att mitt sätt att planera livet utmanas.
 3. Att det ena årtiondet skulle vara precis som det andra, eller att den ena auktoritära rörelsen skulle gå att tolka som den andra, leder sällan till annat än plattityder.
 4. Men oavsett hur länge jag stirrade på den uppblåsta bilden av blandade plattityder, våta mardrömmar om att förtäras av en allt uppslukande modersgestalt, och enstaka förnuftiga tips om att bädda sängen, så fann jag inte några epokgörande insikter.
 5. Den som vill vinna folkets gunst i september bör således sluta rabbla inövade plattityder och i stället verkligen lyssna och efter bästa förmåga försöka besvara de frågor som faktiskt ställs.
 6. Alla som har gjort något på en plan, rink, eller bana kan för något hundratal tusen kronor stå på en scen och veva plattityder om varför de vann.
 7. DN har tagit del av brevet och det innehåller en matta av plattityder utan tydligt budskap på ett sätt som ekar igenkännande.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är trivialitet en synonym till plattityd. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?