preliminär

Preliminär är synonymt med tentativ och kan bland annat beskrivas som ”inte slutgiltig, förberedande”. Ordet är motsatsen till definitiv.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av preliminär och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till preliminär

tentativ

Motsatsord till preliminär

definitiv

Vad betyder preliminär?

 1. inte slutgiltig, förberedande
 2. ej är slutligt avgjord, i synnerhet om tidpunkter

Böjningar av preliminär

 1. preliminär
 2. preliminära
 3. preliminäre
 4. preliminärt

Exempel på hur ordet preliminär kan användas

 1. preliminär skatt
 2. de preliminära valresultaten tydde på regeringsskifte

Exempel på hur ordet preliminär används i svenska tidningar

 1. Vi håller nu på att analysera siffrorna för 2019 och så här långt 2020 och preliminära siffrorna visar att trenden med automatvapen håller i sig säger Joakim Sturup.
 2. Enligt de första preliminära resultaten var andelen blodgivare med antikroppar mot covid–19 1,6 procent vecka 17 och 5,0 procent i vecka 22.
 3. De preliminära resultaten visar att andelen blodgivare med antikroppar mot covid–19 ökade från 1,6 procent vecka 17 till 5,0 procent vecka 22.
 4. Ingen person skadades vid olyckan men all tågtrafik mellan Luleå och Riksgränsen är nu inställd, preliminärt fram till nästa torsdag, uppger Trafikverket.
 5. Truppen är preliminär – reservation för ändringar efter den 2 juni 2020.
 6. I den första, preliminära, obduktionsrapporten sade rättsläkaren att det inte fanns "några fysiska tecken" på att Floyd hade dött av kvävning och att hans medicinska historia kan ha spelat in i dödsfallet.
 7. Fyra personer drunknade i maj, enligt Svenska Livräddningssällskapets preliminära statistik.
 8. Som hela tiden är preliminära.
 9. April blev Sveriges dödligaste månad på nästan 30 år, rapporterade CNN i dagarna, med hänvisning till preliminär statistik från SCB.
 10. Men slutsatserna är preliminära och mycket återstår innan ett eventuellt samband är helt klart.
 11. Men än så länge är det väldigt preliminärt, så jag vill inte spekulera i det ännu, säger Joakim Dillner.
 12. Men nu i helgen visade preliminära beräkningar av matematikern Tom Britton och hans kollegor vid Stockholms universitet och University of Nottingham att denna andel antagligen är mycket lägre, kanske bara 40–45 procent.
 13. Hushållens konsumtion minskade med 5,4 procent i mars jämfört med månaden före, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
 14. Sex personer dog och 922 skadades i vägtrafiken i mars, enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen.
 15. Bildmuseet i Umeå stänger tillfälligt från och med fredag 20 mars och preliminärt fram till 14 april.
 16. Enligt preliminära siffror för första kvartalet ökade nettoomsättningen och resultatet betydligt jämfört med motsvarande period föregående år, delvis som en konsekvens av coronasmittan som bland annat fick människor att hamstra toalettpapper.
 17. Enligt en preliminär prognos ska den öppnas vid klockan 19.
 18. För Schweiz har bekräftelsen slagit ner som en bomb, även om regeringen fick preliminära uppgifter i november förra året.
 19. Nära 1 200 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering anmäldes förra året, enligt preliminära siffror.
 20. Fermi Energia arbetar med att ta fram en preliminär studie av en lämplig plats för en lättvattenreaktor.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till preliminär är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tentativ en synonym till preliminär. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är definitiv motsatsen till preliminär.