Synonymer till primär

Vi känner till 9 synonymer till primär. Ordet primär är en synonym till principiell och rudimentär och kan bland annat beskrivas som ”preliminär, förberedande”. Ordet är motsatsen till sekundär.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av primär samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till primär

 1. basal
 2. elementär
 3. fundamental
 4. förstahand
 5. grundläggande
 6. huvudsaklig
 7. principiell
 8. rudimentär
 9. val

Vad är motsatsen till primär?

 1. sekundär

Vad betyder primär?

 1. preliminär, förberedande
 2. ursprunglig, grundläggande; som kommer först i ordningen

Hur böjs primär?

 1. primär
 2. primära
 3. primärare
 4. primärast
 5. primäraste
 6. primäre
 7. primärt

Hur kan ordet primär användas?

Det saknas exempel på hur primär kan användas.

Hur används ordet primär i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet primär används i vanlig text.

 1. Och de var eniga med behavioristerna om att ett spädbarns förhållande till sin mor primärt handlade om att hon gav det mat.
 2. Målet för Ingenuity är att genomföra tre flygturer à 90 sekunder på Mars – men syftet är inte primärt för att samla data utan för att visa att det faktiskt går.
 3. Sedan är inte min primära drivkraft pengar utan att jag får chansen att bli en målvakt i världsklass.
 4. Där är det primära syftet att lägga kostnaden för skador som uppkommit på någon – framför allt någon som har gjort fel.
 5. ”Den positiva primära analysen bekräftar förmågan hos vårt vaccin att förhindra covid–19 med 94,1 procent, och ännu viktigare, förmågan att förhindra svår covid–19”, säger Stephane Bancel, verkställande direktör på Moderna.
 6. AZD1222 har nått upp till de primära slutmålen när det gäller att motverka covid–19 i kliniska studier.
 7. Vaccinkandidaten AZD1222 har nått upp till de primära slutmålen när det gäller att motverka covid–19 i kliniska studier, skriver läkemedelsbolaget i ett pressmeddelande.
 8. På Hägglunds utvecklas och produceras primärt medeltunga stridsfordon, CV90, bepansrade terrängfordon och i mindre skala även elhybrida drivsystem.
 9. Och om vi vill få bort långtidsarbetslösheten handlar det primärt om okvalificerade jobb, så enkelt är det.
 10. – Deras primära bekymmer var ju kopplingen till Kina.
 11. Tricket som kallas ”cname cloaking” gör att tredjepartskakor i vissa fall kan slinka igenom som primära kakor och involverar cname–poster i DNS.
 12. Den kommer primärt att lanseras i så kallade Androidutrustning, men även i Apples olika produkter i ett senare skede.
 13. Det var flodvågen som var det primära hotet.
 14. Tesla använder sig primärt av cylindriska celler tillverkade av Panasonic, med en katod bestående av nickel, aluminium och kobolt (NCA).
 15. Det primära syftet med attackerna tycks vara att placera skadlig kod på servrarna, vilken sedan används för att utvinna kryptovalutan Monero.
 16. Det primära syftet med attackerna är att infektera datorerna med ett program som används för att utvinna kryptovalutan Monero.
 17. Det inledande tecknet på en jordbävning är p–vågor, som står för primära vågor.
 18. Och det är sant – detta utgör inte det primära syftet, utan det är att samla in data för att kunna hantera staden bättre, säger Eric Caldwell, vice operativ chef för staden San Diego, till IEEE Spectrum.
 19. Allt muskulärt arbete kräver kolhydrater, det är det som är den primära energikällan, säger Perseus Karlström.
 20. Det så kallade 5G Radio Dot System finns primärt installerat i forskningslaboratorier, men även studentföreningarna LUDD och XP–el har tillgång till 5G–nätverket för student– och utbildningsrelaterade projekt.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är principiell en synonym till primär. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är sekundär motsatsen till primär.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?