Synonymer till princip

Vi känner till 7 synonymer till princip. Ordet princip är en synonym till policy och lag och kan bland annat beskrivas som ”grundläggande regel (särskilt som norm för handlande)”. Ordet används i uttrycket ”i princip (håller jag med)” som betyder ”i grunden (håller jag med)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av princip samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till princip

 1. grundsats
 2. lag
 3. levnadsregel
 4. logik
 5. motto
 6. policy
 7. rättesnöre

Vilka ord betyder nästan samma sak som princip?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till princip. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. riktlinje

Vad är motsatsen till princip?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till princip.

Vad betyder princip?

 1. grundläggande regel (särskilt som norm för handlande)
 2. grundläggande sats eller regel som utgör den yttersta grunden eller orsaken till något; den källa varifrån något kan härledas
 3. den teoretiska grundvalen eller de allmänna grunderna eller huvudriktlinjerna för utformningen av något praktiskt
 4. allmän regel som utgör rättesnöret för det praktiska handlandet eller förfarandet som man eftersträvar att följa

Hur används ordet princip i uttryck?

 1. i princip (håller jag med) = i grunden (håller jag med)

Hur böjs princip?

 1. princip
 2. principen
 3. principens
 4. principer
 5. principerna
 6. principernas
 7. principers
 8. princips

Hur kan ordet princip användas?

Följande exempelmeningar visar hur princip kan användas.

 1. principen om jämställdhet mellan könen

Hur används ordet princip i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet princip används i vanlig text.

 1. Det finns torrtoaletter, som i sin enklaste lösning i princip är en hink med toalettsits och lock samt med en komposterbar plastpåse inuti.
 2. Göteborg har i princip fem block i den lokala politiken.
 3. Och sen skylla på importsmitta när det i princip inte varit någon.
 4. I Stockholm kan man betala med betalkortet i spärrarna och i princip i hela landet har man olika, ganska enkla applösningar som gör det möjligt att via sin telefon köpa en biljett.
 5. I Aya Kanbars debutbok ”Hyperverklighet” delas dikterna mellan fem akter och ordnas ibland efter dramatikens principer av scener.
 6. I fredags demonstrerade kvinnor i Kabul för deltagande i den kommande regeringen, som man hoppas ska hålla en annan linje än under skräckväldet 1996–2001, då kvinnor i princip inte hade några rättigheter alls.
 7. Han förklarar att det i princip är omöjligt för motståndsrörelsen att vinna mot militären.
 8. För Aleksej, 30, handlar det om principer.
 9. Göteborg med omnejd var undantaget där lägenhetspriserna i princip stod stilla.
 10. En drygt 750 sidor lång rapport från en stor granskningskommission har slagit fast att instruktionen saknade stöd i lagen och att den bröt mot andra principer samt även Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
 11. – Det är en ungefär 750 sidor lång rapport som kommit fram till att man har agerat utan stöd i lagen och att man har överträtt andra principer och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
 12. Enligt Johan Dasht behövs i princip inga byggåtgärder för att utöka lagret hos Clab i Oskarshamn så att kapaciteten räcker tills det att man kan börja flytta över avfall till slutförvaret.
 13. Med 5g går det att skapa tusentals (eller hundratusentals, det finns i princip ingen gräns) virtualiserade och av varandra oberoende nätverk ovanpå den fysiska infrastrukturen.
 14. På 1920–talet började byggherrarna överge principen ”extra allt” i rationaliseringsvågen och gick över till en mer avskalad stil.
 15. – Uppdraget att bygga upp afghanska säkerhetsstyrkor som kan ta ansvar för sitt eget land har i princip fallit platt, säger partiets utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark.
 16. – När du ser ett fältsjukhus vid ett större akademiskt sjukhus, då har vi i princip ett system som liknar en kollaps, säger Alan Jones, vice ansvarig för kliniska frågor, vid en presskonferens, enligt ABC News.
 17. I Sverige finns sorkfeber i princip bara norr om Dalälven, i Dalsland och i Värmland.
 18. Kabul är i princip omringat sedan Afghanistans andra och tredje största städer har intagits av talibanerna.
 19. – Jag tror att när du ser ett fältsjukhus vid ett större akademiskt sjukhus, då har vi i princip ett system som liknar en kollaps.
 20. Med en i princip lika stor majoritet har man nu röstat för att undvika strejken.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är policy en synonym till princip. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.