Synonymer till prio

Vi känner till en synonym till prio. Ordet prio är synonymt med prioritet.

Ordet prio finns med på Språkrådets nyordslista 2006 och förklaras då så här: ”kortord för prioritet”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av prio samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till prio

 1. prioritet

Vad är motsatsen till prio?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till prio.

Vad betyder prio?

 1. kort för prioritet
 2. kortord för prioritet

Hur böjs prio?

 1. prio

Hur kan ordet prio användas?

Det saknas exempel på hur prio kan användas.

Hur används ordet prio i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet prio används i vanlig text.

 1. – Centerpartiets prio är inte en medmänsklig flyktingpolitik utan att lappa ihop det med Moderaterna igen.
 2. Eisners prio var att maximera vinsten – eventuella konstnärliga värden var en bonus, en inställning som låg i tiden, men som skilde sig radikalt från Walt Disneys mer artistiska visioner.
 3. Vad blev bra och vad blev mindre bra? Vad behöver vi utveckla, hur har situationen förändrats från i går eller kanske sent i natt? Vad är prio i dag? Men numera kan vi inte ses fysiskt.
 4. – Trycket på akuten blev väldigt högt men vi har tagit emot alla som har kommit hit av egen kraft och de ambulanser som haft med sig patienter som bedömts som prio 1–sjuka, säger Hanna Ahonen vid Södersjukhusets presstjänst.
 5. Ambulansutryckningarna klarar inte målen för de mest akuta larmen (så kallade prio 1 larm) och ambulanserna vid NU–sjukvårdens område är bland de sämsta att uppfylla måltalen.
 6. Lusten måste vara prio ett.
 7. Genom de nya systemen har vi lagt större fokus på ett heltäckande produktsortiment där funktion och säkerhet är prio ett för oss.
 8. Kommer alltid ha slalom som prio ett.
 9. – Men jag har också lärt mig när jag varit utomlands att din prio är att försvara, men om man kan så tar man bollen framåt.
 10. Målet är att responstiden på de allvarligaste larmen, så kallade prio 1, ska vara 15 minuter i hela landet, enligt Andersson.
 11. Det finns åtskilliga debattörer som vill se välfärden som prio 1 och som tycker att Socialdemokraternas satsning på lag och ordning skymmer vad som borde vara viktigast – välfärden.
 12. – Det är vårt prio att hitta honom särskilt för de anhörigas skull.
 13. – Jag vet inte heller om de har evakuerats, men personalens säkerhet är prio ett, säger Anna Göransson.
 14. Att komma till Sverige var prio ett, inte till närliggande länder, prio två var att återförenas med familjerna i Sverige.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är prioritet en synonym till prio. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?