prioritera

Prioritera är synonymt med sätta före och rangordna och kan bland annat beskrivas som ”ger förtur åt, väljer i första hand”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av prioritera och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till prioritera

rangordna, sätta före

Motsatsord till prioritera

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till prioritera.

Vad betyder prioritera?

 1. ger förtur åt, väljer i första hand
 2. ge förtur åt, behandla med förtur

Böjningar av prioritera

 1. prioritera
 2. prioriterad
 3. prioriterade
 4. prioriterades
 5. prioriterar
 6. prioriteras
 7. prioriterat
 8. prioriterats

Exempel på hur ordet prioritera kan användas

 1. välfärden måste prioriteras i budgeten

Exempel på hur ordet prioritera används i svenska tidningar

 1. – När man har gjort upp en lista med åtgärder bör chefen prioritera de åtgärder som tillför mest värde.
 2. Mormor skulle inte få komma till sjukhus för hon var inte prioriterad – det hade Socialstyrelsen och regionen bestämt.
 3. Enligt Karolinska universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus ska personer med nedsatt immunförsvar prioriteras först.
 4. Vi är mycket nöjda med att Nationellt forensiskt centrum prioriterat ärendet och jobbat hårt för att få fram provsvar som var nödvändiga.
 5. ”Eftersom vi har barn tillsammans, som jag alltid prioriterar och sätter främst, kan jag inte säga något i dagsläget”, skriver hon.
 6. Orsaken till att fallen inte följs upp är huvudsakligen för att det tar upp resurser på en redan belastad sjukvård, och för att man prioriterar att testa odiagnostiserade människor med symptom.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till prioritera är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sätta före en synonym till prioritera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.