prioritet

Prioritet är synonymt med förtur och företrädesrätt och kan bland annat beskrivas som ”grad av vikt som läggs vid något /som planeras utföras/, mått på hur pass viktigt det är att detta sker”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av prioritet och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till prioritet

företrädesrätt, förtur, prio

Motsatsord till prioritet

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till prioritet.

Vad betyder prioritet?

 1. förtur
 2. grad av vikt som läggs vid något /som planeras utföras/, mått på hur pass viktigt det är att detta sker
 3. något som har mycket hög prioritet

Böjningar av prioritet

 1. prioritet
 2. prioriteten
 3. prioritetens
 4. prioriteter
 5. prioriteterna
 6. prioriteters
 7. prioritets

Exempel på hur ordet prioritet kan användas

 1. akutfall har högsta prioritet i sjukvården

Exempel på hur ordet prioritet används i svenska tidningar

 1. – En ny chefs högsta prioritet bör vara att se till att den tekniska infrastrukturen och programmen är tillgängliga och stabila.
 2. – Högsta prioritet nu är att så snabbt som möjligt betala ut dagpenning för att stötta folk som ska ha den.
 3. – Den högsta prioriteten nu är att fokusera på kampen mot den här pandemin tills vi slutligen vunnit, sade Chen Xu.
 4. Vi vidtog tidigt omfattande åtgärder för att säkerställa att vi kan driva våra fabriker med medarbetares hälsa och säkerhet som främsta prioritet.
 5. Parets första prioritet kommer att vara de underbara döttrarna Savannah och Islas fortsatta välbefinnande och uppfostran.
 6. Landstingens arbete med att tydligare definiera och avgränsa folktandvårdens olika uppdrag och verksamheter och att beräkna kostnaderna för verksamheterna bör ges hög prioritet.
 7. Polisen har gått ut med ett rikslarm, vilket betyder att efterlysningen på det fordonet som ännu inte hittats får en annan prioritet och att samtliga patruller i yttre tjänst ska vara uppmärksamma.
 8. ”Självklart är våra medarbetares hälsa högsta prioritet i ett sådant här läge”, säger Theo Kjellberg, pressansvarig på SKF, som har 5.
 9. Men han har på Davosmötet även sagt att ett handelsavtal med Storbritannien är högsta prioritet för USA och han räknar med att det är på plats i år.
 10. Finansregionrådet Irene Svenonius (M), som på fredagen kallade gruppledarna till ett extramöte, medgav då att det varit ett tufft läge i trettonhelgen, och att det måste vara akutsjukhusens prioritet framåt att öppna fler vårdplatser.
 11. Vår prioritet just nu är att hjälpa offrens familjer, sade Champagne och uppgav även att antalet döda kanadensare reviderats ner från 63 till 57.
 12. – Vår prioritet just nu är att hjälpa offrens familjer, sade Champagne och uppgav även att antalet döda kanadensare reviderats ner från 63 till 57.
 13. ”Vår prioritet nu är att ta reda på sanningen och vem som är ansvarig för denna förfärliga katastrof”, skriver Zelenskyj i ett uttalande på Facebook.
 14. Högsta prioritet för oss nu är att de anhöriga till de avlidna blir informerade, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisens region Stockholm, vid 15–tiden.
 15. I morgon står norskan på startlinjen när det vankas 10 km masstart i Lenzerheide men enligt Östberg har hälsan varit prioritet nummer ett.
 16. – Min regerings prioritet är att leverera Storbritanniens utträde från EU den 31 januari, läste drottning Elizabeth ur regeringsprogrammet.
 17. Regeringens samarbetsparti Centern har redan gjort klart att mer pengar till kommunerna är första prioritet för partiet i de förhandlingar som väntar om vårändringsbudget och vårbudget efter nyår.
 18. Syftet är att ge frågorna överordnad prioritet i allt beslutsfattande.
 19. Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd för Danderyds sjukhus.
 20. Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till prioritet är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förtur en synonym till prioritet. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.