Synonymer till prognostisera

Vi känner till 2 synonymer till prognostisera. Ordet prognostisera är en synonym till förutspå och prognosera och kan beskrivas som ”ställa prognos”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av prognostisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till prognostisera

 1. förutspå
 2. prognosera

Vad är motsatsen till prognostisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till prognostisera.

Vad betyder prognostisera?

 1. ställa prognos

Hur kan ordet prognostisera användas?

Det saknas exempel på hur prognostisera kan användas.

Hur används ordet prognostisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet prognostisera används i vanlig text.

 1. Det stora problemet är att elbilar och laddhybrider säljer i mycket större omfattning än vad som prognostiserats.
 2. Genom att styra upp– och urladdning efter prognostiserat elpris kan el köpas när priset är lågt och sedan säljas när det är högt.
 3. – Med den prognostiserade sammanlagda löneökningstakten räknar vi med att inflationen kommer att ligga bra nära 2 procent några år framåt i tiden.
 4. Bolaget rapporterade en förlust som var mindre än väntad för sitt senaste kvartal och starkare intäkter än prognostiserat.
 5. Tjänstemän vid centralbanken prognostiserar att den tioåriga statsobligationsräntan i euroområdet skulle vara mer än 100 punkter lägre i ett scenario där tillgångköpsprogrammet aldrig skett, räntekurvan skulle även vara betydligt flackare enligt Lane.
 6. Produktionsupptrappningen av gruvan har förlöpt planenligt och de prognostiserade produktionsvolymerna förväntas nås vid årsskiftet.
 7. Ekonomistyrningsverket prognostiserar att överskotten i staten kommer att öka de kommande åren, samtidigt som underskotten växer i kommunsektorn.
 8. Det är bara ett fåtal väderinstitut som tar på sig uppgiften att prognostisera vädret flera månader framåt i tiden.
 9. De är notoriskt svåra att prognostisera med någon större säkerhet, men de kan ge enorma snömängder på enstaka platser nära kusten.
 10. Dessutom har meteorologerna prognostiserat snöfall i sydöstra Frankrike, som kan ge mellan 10 och 20 centimeter innanför franska Rivieran och kanske fem centimeter på själva kusten.
 11. Bolaget prognostiserar intäkter på mellan 53,5–55,5 miljarder dollar.
 12. "Naturligtvis finns en risk för att lånebehovet behöver revideras ned när mycket mer pengar kommer in, jämfört med vad vi har prognostiserat", sade han, men ville inte spekulera i vilken typ av upplåning som kan påverkas, rapporterade Bloomberg News.
 13. Men med en prognostiserad omsättning på mer än en miljard kronor bör man för 2018 kunna uppvisa de första svarta siffrorna i resultaträkningen, uppges det.
 14. Det är en siffra som inte bara ligger i den övre delen av det prognostiserade intervallet på 4–5 procent, men också den högsta tillväxten på fem år.
 15. Dessutom ser banken stöd från en prognostiserad direktavkastning på 4,1 procent för 2017/2018 och 5,1 procent för 2018/2019.
 16. Stefan Fölster, chef för den liberala tankesmedjan Reforminstitutet i Stockholm, har i rapporten ”Vartannat jobb automatiseras om 20 år” prognostiserat att 53 procent av alla jobb på den svenska arbetsmarknaden kommer att vara borta redan år 2025.
 17. När avtalet slöts ville vår motpart gärna ha med en klausul som gjorde att avgiften kunde sänkas om antalet passagerare blev fler än prognostiserat, men också höjas om antalet blev lägre.
 18. Företaget A Train AB, som har nyttjanderätten till tågsträckan, kommunicerar till SVT Stockholm att betydligt färre åkt än vad SL och SJ prognostiserat.
 19. För 2016 spår bolaget nu en vinst om 4 miljoner kronor, jämfört med tidigare prognostiserade 7 miljoner kronor.
 20. Detta trots att även Lerøy kapade sin prognostiserade slaktvolym från 183.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är förutspå en synonym till prognostisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på prognostisera

Bild till ordet prognostisera

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet prognostisera.

Bild med texten prognostisera