proklamera

Proklamera är synonymt med tillkännage och utropa och kan bland annat beskrivas som ”kungör högtidligt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av proklamera och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till proklamera

anslå, avisera, avkunna, deklarera, hävda, kungöra, offentliggöra, sprida, tillkännage, uppge, utbrista, utropa

Motsatsord till proklamera

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till proklamera.

Vad betyder proklamera?

 1. kungör högtidligt
 2. utropa, kungöra, göra allmänt bekant

Exempel på hur ordet proklamera kan användas

 1. presidenten proklamerade undantagstillstånd

Exempel på hur ordet proklamera används i svenska tidningar

 1. Musik blandas med måsskrik, det är fullt med folk och inte självklart att hålla det avstånd som Folkhälsomyndigheten proklamerar.
 2. Hundratals regioner, flera länder och nu senast EU–parlamentet proklamerar klimatnödläge medan världens unga kräver ett stopp för mer växthusgaser i atmosfären.
 3. I valspurtens första partiledardebatt proklamerade statsminister Stefan Löfven (S) att lösningen på de problem som vården står inför – till exempel växande vårdköer och ökat missnöje hos medarbetarna – är att anställa mer personal.
 4. Michail Gorbatjov när han proklamerade att han avgår som president och upplöste Sovjetunionen.
 5. Medborgarorganisationer proklamerade genast – efter amerikansk förebild – en protestmarsch under parollen ”Black Lives Matter in Madrid”.
 6. – För exakt trettio år sedan i dag så proklamerade vi meänkieli som ett eget språk, säger han till SVT.
 7. Än så länge saknas inte Alexis, men en match mot ett Everton ur slag är långt ifrån tillräckligt för att proklamera att Arsenal har en ny offensiv på plats och är redo att på allvar utmana om Champions League.
 8. I 40 år har Nordkorea proklamerat den 25 april som årsdagen då armén grundades, för att markera datumet då landets grundare Kim Il–Sung 1932 först skapade armén.
 9. Charlotte Kallas lagkamrat Stina Nilsson har vid flera tillfällen proklamerat sin kärlek för julen.
 10. Det var ett mycket jämnt val med flera omräkningar där Franken till sist proklamerades som vinnare med 225 rösters övervikt.
 11. Den som gjorde Jerusalem till en arena för religionernas tävlan var den bysantiska kejsarinnan Helena, glödande kristen och mor till Roms kejsare Konstantin, som proklamerade religionsfrihet i riket år 312.
 12. – Helt självkörande bilar är här, proklamerade John Krafcik, vd för Waymo, under en konferens i Lissabon.
 13. Inklusive hans offentligt proklamerade pensionering 2012 (som höll i ett år).
 14. Kan ”kriget mot terrorismen” som George W Bush proklamerade för femton år sedan någonsin vinnas? Det tror inte Simon Sorgenfrei.
 15. – Du kan spela det med en hand om du vill, proklamerade Miyamoto.
 16. Frankrikes premiärminister Manuel Valls gjorde nyligen ett uttalande där han proklamerade att burkinin inte var "förenligt med Frankrikes och Republikens värderingar", och förbuden infördes i bland annat Nice.
 17. I äldre läroböcker proklamerades det gärna att det var svenska vikingar som grundade Ryssland och att ordet ”ryssar” kommer av ”ruser”, som i sin tur betyder ”folk från Roslagen”.
 18. Det är exakt ett år sedan partiledaren Göran Hägglund proklamerade att ”vi kristdemokrater, vi kommer alltid att vinna i längden.
 19. Kasta ut honom så skulle nog konstnärerna hålla sig inom ramen för den proklamerade nationalkultur, som i praktiken ersatt den stalinistiska stilövervakningen.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till proklamera är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tillkännage en synonym till proklamera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.