Synonymer till provinsiell

Nedsättande, undvik att använda.

Vi känner till en synonym till provinsiell. Ordet provinsiell är synonymt med lantlig och kan bland annat beskrivas som ”som har att göra med områden utanför de stora städerna (där "allting händer")”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av provinsiell samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till provinsiell

 1. lantlig

Vad är motsatsen till provinsiell?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till provinsiell.

Vad betyder provinsiell?

 1. som har att göra med områden utanför de stora städerna (där "allting händer")
 2. som utmärker viss landsdel; landsortsmässig

Hur böjs provinsiell?

 1. provinsiell
 2. provinsiella
 3. provinsielle
 4. provinsiellt

Hur kan ordet provinsiell användas?

Följande exempelmeningar visar hur provinsiell kan användas.

 1. kulturdebatten i Sverige är ofta provinsiell

Hur används ordet provinsiell i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet provinsiell används i vanlig text.

 1. Överrepresentationen av stereotypa provinsiella särlingar ser Mats Björkin som ett sätt att effektivisera berättandet.
 2. Nu har den populistiska rekylen i Europa inneburit att provinsiella och kulturella identiteter har stärkts, och dessutom fått en skrud av skräck.
 3. – Hon kommer i världsklass till de provinsiella småborgarna som fastnat i sin lilla stad.
 4. Alltså den som någon gång på 1900–talet utgick från det kantonesiska köket, men snällade till det så att de provinsiella svenskarna inte skulle tycka att det var för konstigt.
 5. I en sådan kosmopolitisk atmosfär är det lätt att vara provinsiell, beaktat det faktum att många av Magris romaner och essäer oavbrutet pendlar mellan det lokala perspektivet och de svindlande universella tankesprången.
 6. Beards bok, som kom ut förra året i England, inleds med ett porträtt av statsmannen Cicero och utvecklar sig till en skildring av Roms färd från provinsiell by till gigantiskt imperium.
 7. – Här gäller det att följa klädkoden och inte se provinsiell ut, säger Andrej som har elva års erfarenhet av klubbvärlden.
 8. I takt med att breda identiteter har eroderat och auktoriteten hos de traditionella sociala nätverken och institutionerna har försvagats, har människornas känsla för samhörighet blivit allt mer provinsiell.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är lantlig en synonym till provinsiell. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?