Synonymer till provocera

Vi känner till 7 synonymer till provocera. Ordet provocera är en synonym till reta och uppmuntra och kan bland annat beskrivas som ”utmanar på ett aggressivt sätt, retar ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av provocera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till provocera

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet provocera och kan ofta användas istället.

 1. egga
 2. förarga
 3. förtreta
 4. reta
 5. stöta
 6. uppmuntra
 7. utmana

Vad är motsatsen till provocera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till provocera.

Vad betyder provocera?

 1. utmanar på ett aggressivt sätt, retar 
 2. reta, bära sig utmanande åt

Hur kan ordet provocera användas?

Följande exempelmeningar visar hur provocera kan användas.

 1. Låt dig inte provoceras av hans sexskämt!

Hur används ordet provocera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet provocera används i vanlig text.

 1. Den progressiva akademiska profil som länge provocerat delar av högern utmanas nu både utanför och vid universiteten, där konservativa som länge förstått sig som intellektuella outsiders vill ta täten.
 2. – Samtidigt har det inte funnits samma behov att provocera Turkiet, dels för att det inte finns en så stor kurdisk befolkning i Finland.
 3. – Jag blir lite provocerad, tillägger han och påminner om regeringspartiernas vallöften om ett elstöd som skulle vara på plats i november 2022.
 4. Deras butik på King’s Road blev början på en imponerande karriär, där Vivienne Westwood gjorde sig känd för att med viljan att provocera föra samman punken och modevärlden.
 5. Vi kan se det som en parallell till de medeltida upptågen kring julbocken, att det faktiskt provocerar på riktigt, folk blir förbannade.
 6. Det behöver man göra, man får inte låta sig provoceras.
 7. På frågor om det finns en risk att internationella brottslingar söker sig till Turkiet, blir han irriterad och provocerad.
 8. Och jag förstår att gå högt skulle kunna tolkas som att distansera sig på något sätt och förbli oberörd av allt som annars skulle kunna reta upp och provocera en.
 9. Man ska inte heller störa eller provocera dem och man ska inte hamna mellan en sugga och hennes kultingar.
 10. Incidenten provocerar dock inte någon nämnvärt och det blir inte någon tydlig reaktion bland bortasupportrarna, utöver besvikelsen över det insläppta målet.
 11. Cecilia Goodwill, försvarsadvokat till artisten Digga D som var en del av rapkollektivet 1011, förstår på ett sätt begränsningarna och tycker inte att musik exempelvis ska håna och provocera dödsoffer.
 12. Han säger att Sverige inte provoceras av den här typen av kränkningar.
 13. Att det då festades på det här sättet på 10 Downing Street provocerar många.
 14. Muhammed som rondellhund hade provocerat fram behovet av personskydd, annars är Vilks mest kända verk kanske träkonstruktionen….
 15. – Jag har varit helt öppen med mitt beslut bland människor och på Facebook och har mött mest positiva reaktioner, men det finns också en del som blir extremt provocerade, säger han.
 16. Sedan dess har han både färgstarkt och träffande underhållit och provocerat.
 17. – De ansamlingarna av cyklar som finns i dag provocerar folk och politiker.
 18. Svenska kritiker provocerades av hur svensk landsbygd framstod, på samma vis som en liknande debatt uppstod i USA kring filmen ”The hunt” i förfjol.
 19. För Viktor Orbán är närmandet till Kina ytterligare ett sätt att provocera de ”politiskt korrekta” regeringarna i Västeuropa.
 20. Sebastian Siemiatkowski blir smått provocerad av frågan om deras koldioxidmärkning inte bara är en kosmetisk förändring som läggs ovanpå en affärsmodell som syftar till ökad konsumtion.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är reta en synonym till provocera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på provocera

Bild till ordet provocera

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet provocera.

Bild med texten provocera