Synonymer till provokativ

Vi känner till en synonym till provokativ. Ordet provokativ är synonymt med provokatorisk och kan bland annat beskrivas som ”utmanande på ett aggressivt sätt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av provokativ samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till provokativ

 1. provokatorisk

Vad är motsatsen till provokativ?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till provokativ.

Vad betyder provokativ?

 1. utmanande på ett aggressivt sätt
 2. provokatorisk

Hur kan ordet provokativ användas?

Det saknas exempel på hur provokativ kan användas.

Hur används ordet provokativ i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet provokativ används i vanlig text.

 1. Jennings var kontroversiell och visst var han raljant och provokativ i sitt sätt att framföra sina berättelser.
 2. Han uppger också att USA och Nato är inblandade i "provokativa aktiviteter" i Svarta havet, vilket tvingar Ryssland till strategiska avskräckningsmanövrer, enligt Interfax.
 3. Redan 1936 varnade den engelske läkaren Lord Horder för den ”ökande takten, arbetets monotoni och stress, bristen på träning och sömn, det uppspelta nöjeslivet, oljudet, det onödiga, dumma, provokativa, själviska oljudet”.
 4. Kommer påståendet från en provokativ miljöfundamentalist? Kanske en medlem i det systemkritiska nätverket Extinction Rebellion eller en ung deltagare på Fridays For Future? Någon som ännu inte lärt sig vad tillväxt innebär?.
 5. Vad gillar du själv för provokativ konst?.
 6. I en artikel i Time skriver den brittiske skådespelaren om hur han kom undan med livhanken i behåll efter att ha spelat in en särskilt provokativ scen.
 7. Omar, ett före detta flyktingbarn från Somalia, nu 37 år, gjorde en provokativ entré på den politiska arenan 2018 och har sedan dess inte hållit sig i bakgrunden.
 8. I bildkategorin får konstnären Enno Hallek stipendiet för sina målningar, och för att han enligt juryns motivering ”bryter tabun med sin provokativa humor och sitt träffsäkra allvar”.
 9. – Administrationen genomförde ett provokativt och oproportionerligt luftangrepp mot Iran vilket äventyrade amerikaners liv, och gjorde så utan att först konsultera kongressen.
 10. Den ofta provokativa rapparen 50 Cent – som redan dagarna tidigare hånat French Montana för hans bil – krävde dessutom i ett inlägg på Instagram att han omgående skulle förklara de ”fejkade” strömningarna.
 11. Lysande film om en av 1900–talets mest kontroversiella och provokativa fotografer.
 12. Det landade mitt i en tid när gränsen mellan fiktion och verklighet tycktes stå under ständig beskjutning av provokativa konstprojekt som varken tog hänsyn till sociala normer eller juridiska principer.
 13. Kommer han att lämna ifrån sig makten? En provokativ fråga.
 14. Hon menar att dottern kunde vara provokativ.
 15. Detta efter att landet har uttryckt oro för att låtens karakteristiska dans ska vara allt för provokativ.
 16. Gruppen anklagas för att ha dansat på ett provokativt sätt och lagt upp bilder på sig själva på sociala medier.
 17. Hon kunde vara nog så fräck och provokativ i kommentarer som stundom var för opassande att återge i tryck.
 18. En känsla som återspeglas i bilderna på väggarna där modets och kändisvärldens främsta divor genom åren porträtterats med livfull värme – och inte så sällan med en erotisk, provokativ udd.
 19. Allt jag kommer säga är att besättningen ombord var rejält provokativa och upprörande, säger hon till den holländska tidningen De Telegraaf.
 20. Jag noterar samtidigt att den rika tradition av provokativ och regimkritisk konst som är levande i många afrikanska länder lyser med sin frånvaro.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är provokatorisk en synonym till provokativ. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet provokativ

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet provokativ.

Bild med texten provokativ