Synonymer till psykisk

Vi känner till 3 synonymer till psykisk. Ordet psykisk är en synonym till mental och andlig och kan bland annat beskrivas som ”själslig”. Ordet är motsatsen till somatisk.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av psykisk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till psykisk

 1. andlig
 2. mental
 3. själslig

Vad är motsatsen till psykisk?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. somatisk
 2. fysisk

Vad betyder psykisk?

 1. själslig
 2. som avser psyket

Hur kan ordet psykisk användas?

Följande exempelmeningar visar hur psykisk kan användas.

 1. en psykisk sjukdom
 2. han har psykiska problem

Hur används ordet psykisk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet psykisk används i vanlig text.

 1. I förhör har 18–åringen berättat att han mått psykiskt dåligt en tid före dådet, och att han bestämt sig för att slå till mot en vuxen på skolan.
 2. Pappan greps i samband med händelsen och i januari konstaterade den rättspsykiatriska utredningen att mannen led av allvarlig psykisk störning.
 3. Poliser vittnar även om psykiska men efter att ha utsatts för potentiellt livshotande situationer.
 4. Skadeanmälningarna kan, utöver fysiska skador, gälla psykiska krisreaktioner efter händelserna.
 5. Folkhälsomyndigheten har också en samlingssida med information och råd till den som mår psykiskt dåligt.
 6. Syftet är att det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar vissa brott mellan närstående ska stärkas, detta då forskning visar att dessa barn löper en ökad risk att drabbas för psykisk och fysisk ohälsa.
 7. Många av dem har lidit av psykiska problem senare i livet.
 8. Som en följd av att var och varannan kändis kommit ut med sin psykiska ohälsa blir därför motsatsen lockande.
 9. Det kan påverka psykiskt mående på ett sätt som man inte tänkt sig och inte önskat sig.
 10. + Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt.
 11. Förebyggande åtgärder kan initieras och följas upp, patienten får möjlighet och vågar adressera svåra frågor som psykisk ohälsa, våld i nära relationer eller missbruksproblematik.
 12. ”Gaslighting” kallas den psykiska misshandel som går ut på att manipulera en människas verklighetsuppfattning.
 13. Den vanligaste orsaken till att anställda valt att gå ner i tid är att heltidsjobbet är för fysiskt eller psykiskt krävande.
 14. En gudabenådad kompositör men hetsad av musikbranschens krav på hits och mentalt stukad av drogmissbruk och fysisk och psykisk misshandel.
 15. Det narkotikaklassade preparatet ketamin kan hjälpa människor som lider av alkoholism att hålla sig nyktra, enligt forskare som sammanställt flera olika studier om ketamin mot psykisk ohälsa.
 16. Information måste också lättare kunna delas mellan myndigheter, samtidigt bör inte polisen behöva ta hand om psykiskt sjuka och berusade personer.
 17. ”Euphoria” har beskrivits som ett slags spegel för Generation Z – en generation som ofta kännetecknas av att den vuxit upp med ständig tillgång till sociala medier, men också av en medvetenhet kring psykisk ohälsa.
 18. Kristianstads kommun har aktiverat sin så kallade Posum–grupp, som sätts in när psykiskt och socialt omhändertagande behövs i en krissituation.
 19. Beslutet grundades på att hästen inte skadades, att händelseförloppet var kort och för att Schleu befann sig i en fysisk och psykiskt pressad situation.
 20. De är en del i en större satsning på att bevaka ny forskning och hålla dig uppdaterad inte bara om pandemin utan även om fysisk och psykisk hälsa, mat och medicin.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är mental en synonym till psykisk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är somatisk motsatsen till psykisk.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet psykisk

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet psykisk.

Bild med texten psykisk