Synonymer till psykisk

Vi känner till 3 synonymer till psykisk. Ordet psykisk är en synonym till mental och andlig och kan bland annat beskrivas som ”själslig”. Ordet är motsatsen till somatisk.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av psykisk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till psykisk

 1. andlig
 2. mental
 3. själslig

Vad är motsatsen till psykisk?

 1. somatisk
 2. fysisk

Vad betyder psykisk?

 1. själslig
 2. som avser psyket

Hur böjs psykisk?

 1. psykisk
 2. psykiska
 3. psykiske
 4. psykiskt

Hur kan ordet psykisk användas?

Följande exempelmeningar visar hur psykisk kan användas.

 1. en psykisk sjukdom
 2. han har psykiska problem

Hur används ordet psykisk i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet psykisk används i vanlig text.

 1. Beslut om att inhämta ett utlåtande från en rättspsykiatrisk undersökning tas om det kan misstänkas att en allvarlig psykisk störning har förelegat, och det var något som tingsrätten tog upp på eget bevåg, enligt åklagare Andreas Nyberg.
 2. Man har nu börjat agera mer riktat kring suicidprevention, innan har pengar gått till satsningar på psykisk ohälsa i stort.
 3. Efter avskedet 2017 återgick Bannon till Breitbart News, men några månader senare tvingades han lämna sajten efter att i en bok gjort kontroversiella utspel och bland annat ifrågasatt Trumps psykiska stabilitet.
 4. – Jag kämpar både fysiskt och psykiskt och är för närvarande arbetslös.
 5. För mig skulle det vara extremt psykiskt påfrestande, skulle må dåligt”, skrev en person som satt i häkte, om de 90 kronor som de intagna då fick varje vecka.
 6. Han hade psykiska problem under en lång tid och hans familj beslutade att skicka honom till Europa för behandling.
 7. Handlar det om misstänkt psykisk sjukdom hos gärningsmannen?.
 8. Om personen var påverkad och/eller psykiskt instabil återstår att utreda.
 9. Trots att socialnämnden berättade att den biologiske pappan aldrig träffat Esmeralda och att han vägrar drogtesta sig, att mamman var psykiskt sjuk och uteblivit från besök på psykiatrin så lämnade man över en skyddslös treåring i deras vård.
 10. Eftersom smärtan gjorde att han inte sov på nätterna utan att han vaknade gång på gång, genomsvettig, påverkades han så klart psykiskt och började tappa lusten att leva.
 11. ”Jag har ofta känt att folk inte har någon respekt för idrottares psykiska hälsa, och påminns om det varje gång jag ser en presskonferens eller deltar i en.
 12. Han hävdar att han ”pliktskyldigt och troget” har tagit hand om popstjärnans tillgångar – och att dottern lider av psykisk ohälsa.
 13. Förmyndarskapet infördes 2008 på grund av oro för Spears psykiska hälsa.
 14. Den åtalade mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning men bedömdes inte lida av en psykisk störning.
 15. Kalle Berglund har haft en tuff säsong – både fysiskt och psykiskt.
 16. Hon har ofta känt av psykisk ohälsa på grund av den hårda pressen och de höga kraven.
 17. Den belarusiska olympiska kommittén – som leds av president Aleksandr Lukasjenkos son Viktor – skriver att man valt att dra tillbaka Timanovskajas deltagande i OS efter råd från läkare baserat på hennes ”känslomässiga, psykiska tillstånd”.
 18. Riskfaktorer är allvarlig psykisk sjukdom som depression, psykos eller personlighetsstörning, samt tidigare självmordsförsök.
 19. Det var barn som fick all den mat och hygien som John Watson och hans lärjungar menade var huvudsaken men som likväl visade tecken på allvarliga, psykiska störningar.
 20. Kriterierna är bland annat planer på att resa till ett land med hög smittspridning, psykisk ohälsa eller nära familjemedlemmar som är svårt cancersjuka eller behandlas med immundämpande läkemedel.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är mental en synonym till psykisk. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är somatisk motsatsen till psykisk.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?