räda

Räda är synonymt med alarmera och förfära och kan beskrivas som ”(ålderdomligt) avskräcka eller injaga fruktan i någon; i överförd bemärkelse också om att mana på kreatur”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av räda och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till räda

alarmera, förfära, förskräcka, skrämma

Motsatsord till räda

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till räda.

Vad betyder räda?

 1. (ålderdomligt) avskräcka eller injaga fruktan i någon; i överförd bemärkelse också om att mana på kreatur

Böjningar av räda

 1. räd
 2. räda
 3. rädas
 4. rädde
 5. räddes
 6. räder

Exempel på hur ordet räda kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet räda används i svenska tidningar

 1. I april förra året rapporterade Wall Street Journal om en räd mot Ericssons kontor i Peking för att beslagta material.
 2. ”Jag heter Krupp, det räcker”, svarade han och räddes inte att också ge Wilhelm råd om hur riket borde styras.
 3. Vi kan ju faktiskt döda folk utifrån digitala bevis, säger Jake Williams och tar upp exemplet där Israel slog till i en fysisk räd mot vad de påstod var en hackargrupp associerad med den libanesiska terrorklassade gruppen Hizbollah.
 4. I ett pressmeddelande förnekade senare Hongkong–polisen uppgifterna om någon ”räd” mot skolan.
 5. Efter Angelina Jolies räd i närliggande Ta Prohm 2001 fick den breda massan upp ögonen för det världsarvlistade templet intill.
 6. Förutom ett antal nya monster, och varianter på tidigare kända, så kommer en rad nya funktioner som autosparande, möjligheten att göra räder (raids) tillsammans med en kamrat och inslag av en öppen spelvärld.
 7. Det var under en amerikansk räd i jihadistfästet Idlib, Syrien, som IS–ledaren Abu Bakr al–Baghdadi utlöste sin bombväst.
 8. Där berättade han att amerikanska specialstyrkor på söndagen genomförde en räd mot IS–ledaren Abu Bakr al–Baghdadi i Idlib i Syrien, nära den turkiska gränsen.
 9. Melenchon kritiserades nyligen efter att ha förolämpat poliser under en räd mot hans partikontor i samband med en antikorruptionsutredning.
 10. Tyska myndigheter har genomfört ytterligare en räd mot biljätten Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg, det bekräftar fordonstillverkaren i dag.
 11. Bara under lördagen rapporterades att säkerhetsfolk gjort räder i mot aktivister och koordinatörer i Sotji, Omsk, Novokuznetsk och Voronezj, där valmaterial och datorer har tagits i beslag och medarbetare gripits.
 12. I onsdags, samma dag som Zuma tvingades avgå, gjorde en elitstyrka inom den sydafrikanska polisen en räd mot familjen Guptas bostad i Johannesburg.
 13. Antiterrorpolis dödade de två attentatsmännen och ytterligare en person vid en räd mot lägenheten i Saint–Denis den 18 november 2015, fem dagar efter attackerna.
 14. De gripna kommer från Turkiet, Polen och Bulgarien och togs i samband med räder mot sju fastigheter i bland annat Berlin och Bremen.
 15. I helgen är det en vecka sedan turkiskt flyg och markstridskrafter började genomföra räder in i Syriens nordvästra hörn för att bekämpa det kurdiska styret i området.
 16. Antiterrorpolis dödade de två attentatsmännen och ytterligare en person vid en räd mot lägenheten den 18 november 2015, fem dagar efter attackerna.
 17. Turkisk polis och turkiska myndigheter har under flera år genomfört räder mot journalister och mediehus i landet.
 18. Händelsen är en i raden mot hundratals advokater sedan den 9 juli 2015 då Kina påbörjade en räd mot landets företrädare för att mänskliga rättigheter följs.
 19. Det var Anette Kullenberg som förde ut berättelsen om Bildt, i en underbar attackjournalistisk räd.
 20. Tidigare i veckan genomfördes räder på flera av landets största handelsplatser för kryptovalutor, bland annat Bithumb och Coinone.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till räda är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är alarmera en synonym till räda. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.