rådande

Synonymer till rådande

aktuell, befintlig, besvära, enervera, existerande, föreliggande, förhärskande, gällande, gängse, innevarande, irritera, nuvarande

Motsatsord till rådande

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rådande.

Vad betyder rådande?

 1. aktuell, gällande
 2. presensparticip av råda; nuvarande, som är för tillfället
 3. presensparticip av rå; nuvarande, som är för tillfället

Exempel på hur rådande kan användas

 1. under rådande förhållanden kan vi inte resa

Exempel på hur rådande används i svenska tidningar

 1. Ingen man hade haft det ämbetet tidigare men när han tillträdde blev det väldigt uppenbart att samhällets rådande genuskontrakt innebär att män lyssnar på män och även kvinnor lyssnar på män.
 2. Om du vill bevara det rådande, säg monarkin, så ändra inte i operaformen.
 3. I rådande läge med covid–19 har många prospekteringsbolag helt enkelt stora svårigheter att utföra ett sådant undersökningsarbete.
 4. Vi har också fall där arbetskraft har tillstånd att arbeta i Sverige men inte kan ta sig från bostaden på grund av rådande lockdown.
 5. I början av april sade Kriminalvården till TT att man under "rådande omständigheter" förstod behovet av videosamtal för att barnen ska ha möjlighet till den nära kontakt med frihetsberövade föräldrar som de har rätt till enligt barnkonventionen.
 6. Den 25 april skulle den Pulitzerbelönade amerikanska poeten Louise Glück ha mottagit Tranströmerpriset i Västerås, men resan ställdes in på grund av den rådande coronakrisen.
 7. Därför har regeringen nu tagit ett beslut som möjliggör distans– eller fjärrundervisning även för skolor som hålls öppna, men där elever eller lärare måste stanna hemma på grund av rådande rekommendationer.
 8. Förtroendet för flygplatsledningens prognoser är sedan länge bortblåst och dessutom skapar den rådande coronapandemin osäkerhet kring hur efterfrågan på flygresor kommer att se ut i oktober.
 9. I förra veckan avgick verksamhetschefen för IVA på Östra för att hon inte ville ta ansvar för den rådande situationen.
 10. Kritikerna hävdar även att Sverige, genom att införa hårda restriktioner, skulle ha vunnit värdefull tid att förbereda vården för den rådande situationen.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av rådande

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är besvära en synonym till rådande. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.