rösta

Rösta är synonymt med votera och välja och kan bland annat beskrivas som ”uttrycker sin mening i val ”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rösta och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till rösta

votera, välja

Motsatsord till rösta

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rösta.

Vad betyder rösta?

 1. uttrycker sin mening i val 
 2. (politik, allmänt) säga sin mening eller åsikt i ett val eller i en omröstning

Böjningar av rösta

 1. rösta
 2. röstade
 3. röstades
 4. röstar
 5. röstas
 6. röstat
 7. röstats

Exempel på hur ordet rösta kan användas

 1. majoriteten röstade nej
 2. han röstade för förslaget
 3. hon röstade mot förslaget
 4. han röstade på Centerpartiet i det senaste valet

Exempel på hur ordet rösta används i svenska tidningar

 1. Det kan komma motioner om volymmål, om familjeåterförening, sedan får man se hur riksdagen röstar.
 2. – Det här är den förändring som det dominikanska folket har röstat för, sade Abinader i ett segertal i huvudstaden Santo Domingo.
 3. Det röstades ner eftersom vattenkvaliteten inte är tillräckligt bra.
 4. En majoritet av amerikanerna uppger att de bär ansiktsmasker offentligt, men de som röstar på Demokraterna är mycket mer benägna att göra det än de som röstar på Republikanerna, visar flera mätningar, bland annat från opinionsinstitutet Pew.
 5. Var den enda demokraten som röstade emot räddningspaketet mot corona eftersom hon inte tyckte att det var starkt nog.
 6. På omröstningen 2012 var det mest elitklubbarna i Stockholm som röstade nej med dåliga argument som att det redan är tillräckligt svårt att arrangera friidrottstävlingar, en gren till skulle göra det ännu svårare.
 7. Mississippis delstatskongress har röstat igenom ett förslag om att ta bort sydstatsflaggan ur delstatens flagga.
 8. I New York och Los Angeles ska polisbudgeterna sänkas och i Minneapolis – där George Floyd dödades – har statsfullmäktige röstat för att avveckla den nuvarande poliskåren.
 9. På hemmaplan är Vucić, som bland annat satsat på infrastrukturprojekt och utlovat kraftigt höjda minimilöner om SNS röstas fram, som sagt populär.
 10. – Jag vet faktiskt inte vad mina föräldrar röstade på, och alla i släkten som blev fackligt aktiva blev det efter mig.
 11. Gång efter gång röstas den typen av förslag ner.
 12. Mellan 1865 och 1911 tillämpade den svenska konstitutionen ett mycket påhittigt system, där endast de rikaste 20 procent av fastighetsägare kunde rösta.
 13. Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) har motionerat om basinkomst i Sverige flera gånger – men när hon senast gjorde det förra året, just med kravet på att utreda frågan röstade även hennes eget parti nej.
 14. Förslaget kräver kvalificerad majoritet i riksdagen och att minst 175 ledamöter röstar ja.
 15. Den amerikanska kongressens två kamrar, representanthuset och senaten, röstade båda igenom förslaget tidigare i år, efter farhågor från både demokrater och flera republikaner att Vita huset var på väg att snubbla in i ett krig med Iran.
 16. Det förslaget röstades ner i senaten i tisdags och dagen efter kom PIS överens med sina koalitionspartier om att flytta valet.
 17. – Jag är medveten om att ett av skälen till att många av er röstade på mig är förväntningar på en korrekt analys och riktiga förutsägelser i frågor om Nordkorea.
 18. Att kvinnor fick rösta och kandidera för val 1906 kunde inte något skolbarn undgå att lära sig ens när den politiska makten var synonym med skalliga gamla män i kostymer och kvinnors beteende i politiken styrdes av strikta sociala normer.
 19. Det fanns kritik – det fanns så inihelvete med kritik – och många alternativ, men så röstade folk och då blev det Erlander igen.
 20. År 2015 ställde Yahya Hassan upp som fristående kandidat i valet till folketinget, han var dock långt från att röstas in.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till rösta är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är votera en synonym till rösta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?