rösta

Synonymer till rösta

votera, välja

Motsatsord till rösta

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rösta.

Vad betyder rösta?

 1. uttrycker sin mening i val 
 2. (politik, allmänt) säga sin mening eller åsikt i ett val eller i en omröstning

Exempel på hur rösta kan användas

 1. majoriteten röstade nej
 2. han röstade för förslaget
 3. hon röstade mot förslaget
 4. han röstade på Centerpartiet i det senaste valet

Exempel på hur rösta används i svenska tidningar

 1. Norrbottens ordförande Nina Berggård säger att distriktsstyrelsen inte planerar att nominera en ny kandidat, men att det kan bli aktuellt att rösta i frågan i mitten av mars när distriktet håller årskonferens.
 2. Personer med hundratusentals följare på sociala medier, som Joakim Lundell, Eric Saade, Margaux Dietz och Samir Badran, bad alla sina följare att rösta på Anis Don Demina i tävlingen.
 3. Gymnasielagen röstades igenom av regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd från Vänsterpartiet och Centerpartiet – trots hård kritik från flera remissinstanser om att den var svår att tillämpa.
 4. Den italienska senaten har röstat för att häva den tidigare inrikesministern Matteo Salvinis immunitet, vilket innebär att denne kan ställas inför rätta i ett uppmärksammat fall där han stoppade en grupp migranter från att gå i land i Italien.
 5. Avhoppet kan gynna Bernie Sanders – många av Yangs mest lojala fans uppger att de röstade för Vermontsenatorn 2016, skriver New York Times, som dock påpekar att effekten på sin höjd blir marginell.
 6. Nästa år kommer svenska folket att få rösta.
 7. Men det krävs enorma rörelser för att göra det, det räcker inte att rösta i val och hoppas ”de ska göra rätt” eftersom det som styr samhället inte är rösterna vi lagt utan det som styr är samarbetet mellan kapital och stat.
 8. – Donald Trumps värsta mardröm är att människor i mitten – folk som är trötta på öknamnen och pajkastningen – har någon att rösta på i november, har hon sagt.
 9. Om riksdagen som väntat röstar ja till utskottets betänkande ska lagen börja gälla den 1 april i år.
 10. Den italienska senaten har röstat för att häva hans immunitet.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av rösta

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är votera en synonym till rösta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.