rannsaka

Synonymer till rannsaka

behandla, granska, pröva, pröva på

Motsatsord till rannsaka

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rannsaka.

Vad betyder rannsaka?

 1. prövar noggrant (ofta juridiskt)
 2. noggrant granska och undersöka

Exempel på hur rannsaka kan användas

 1. han rannsakades och dömdes
 2. hon rannsakade sitt minne men kom inte ihåg honom

Exempel på hur rannsaka används i svenska tidningar

 1. Enligt Karin Nyman har företaget rannsakat sig självt om det finns saker i filmen som kan missförstås och behöver tydliggöras.
 2. Enligt Mikael Klintman är vi dåliga på att rannsaka oss själva.
 3. I dokumentet finns också instruktioner som säger att fångarna bör rannsaka sig själva och uppmanas att ”erkänna tidigare synder”, rapporterar SVT.
 4. I dokumentet finns också instruktioner som säger att fångarna bör rannsaka sig själva och uppmanas att ”erkänna tidigare synder”.
 5. ” Komprimerade, strofiska dikter växlar med längre dagbokslika avsnitt där poeten diarieför sin samtid, rannsakar egna politiska ställningstaganden och reflekterar över verklighetens beskaffenhet liksom de estetiska formernas bärkraft.
 6. Det är den kollektiva insatsen jag tänker på nu och i det får jag givetvis rannsaka mig själv om vad jag kunde ha gjort bättre i den här matchen.
 7. Fast det är klart att man rannsakar sig själv och sitt beteende när en händelse som #metoo kommer.
 8. Men när jag under de senaste månaderna rannsakat mitt inre har jag samtidigt känt att en viktig pusselbit saknats, nämligen den nödvändiga lusten.
 9. Ett tredje skäl, som vi måste rannsaka oss själva för, är om vår svenska självbelåtenhet som en påtagen ”moralisk stormakt” gör att vi ser socialt värde som en självklarhet.
 10. Kvällstidningens schlagerexpert Tobbe Ek är dock kritisk, menar att ledningen bör rannsaka sig och att ”huvuden bör rulla”.
Källor


Föreslå nya synonymer

Hjälp till att bygga upp ordguruns ordförråd.
Föreslå nya synonymer, motsatsord och definitioner av rannsaka

Rapportera fel

Är det något som inte stämmer på den här sidan?
Rapportera fel

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är pröva en synonym till rannsaka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.