Synonymer till rannsaka

Vi känner till 4 synonymer till rannsaka. Ordet rannsaka är en synonym till pröva och granska och kan bland annat beskrivas som ”prövar noggrant (ofta juridiskt)”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rannsaka samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till rannsaka

 1. behandla
 2. granska
 3. pröva
 4. pröva på

Vilka ord betyder nästan samma sak som rannsaka?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till rannsaka. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. avsöka

Vad är motsatsen till rannsaka?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rannsaka.

Vad betyder rannsaka?

 1. prövar noggrant (ofta juridiskt)
 2. noggrant granska och undersöka

Hur kan ordet rannsaka användas?

Följande exempelmeningar visar hur rannsaka kan användas.

 1. han rannsakades och dömdes
 2. hon rannsakade sitt minne men kom inte ihåg honom

Hur används ordet rannsaka i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet rannsaka används i vanlig text.

 1. Man får rannsaka sig själv och sitt bolag eller organisation och fråga sig hur det ser ut med mångfalden.
 2. Enligt Karin Nyman har företaget rannsakat sig självt om det finns saker i filmen som kan missförstås och behöver tydliggöras.
 3. Enligt Mikael Klintman är vi dåliga på att rannsaka oss själva.
 4. I dokumentet finns också instruktioner som säger att fångarna bör rannsaka sig själva och uppmanas att ”erkänna tidigare synder”, rapporterar SVT.
 5. I dokumentet finns också instruktioner som säger att fångarna bör rannsaka sig själva och uppmanas att ”erkänna tidigare synder”.
 6. ” Komprimerade, strofiska dikter växlar med längre dagbokslika avsnitt där poeten diarieför sin samtid, rannsakar egna politiska ställningstaganden och reflekterar över verklighetens beskaffenhet liksom de estetiska formernas bärkraft.
 7. Det är den kollektiva insatsen jag tänker på nu och i det får jag givetvis rannsaka mig själv om vad jag kunde ha gjort bättre i den här matchen.
 8. Fast det är klart att man rannsakar sig själv och sitt beteende när en händelse som #metoo kommer.
 9. Men när jag under de senaste månaderna rannsakat mitt inre har jag samtidigt känt att en viktig pusselbit saknats, nämligen den nödvändiga lusten.
 10. Ett tredje skäl, som vi måste rannsaka oss själva för, är om vår svenska självbelåtenhet som en påtagen ”moralisk stormakt” gör att vi ser socialt värde som en självklarhet.
 11. Kvällstidningens schlagerexpert Tobbe Ek är dock kritisk, menar att ledningen bör rannsaka sig och att ”huvuden bör rulla”.
 12. För att börja kan man rannsaka sig själv om vilka ”hitte på”–anledningar man har för att inte sätta igång.
 13. Här vill Schyffert bryta dödläget som uppstått i en tid då människor desperat håller fast vid sina åsikter, genom att åtminstone försöka rannsaka sig själv.
 14. Kan du rannsaka dig själv och se att förslaget kanske inte var tillräckligt genomarbetat innan de presenterades?.
 15. Spelare och tränare behövde rannsaka sig själv efter en match där Lugis anfallsspel aldrig lyckades lyfta och försvarsspelet för individuellt.
 16. Det är något som ingår i jobbet men efter kritiken har jag rannsakat mig själv.
 17. Detta ska sättas i samband med att Akilov kanske rannsakar sig själv samt att han kanske inte står fast vid sitt erkännande”, står det i protokollet från i juni.
 18. Olim Akilov låter sig övertygas om att den 39–årige brodern är kvar i Sverige, i häkte i väntan på den rättegång där han ska rannsakas för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året.
 19. Jag har rannsakat mig själv mycket.
 20. Lommas kommunledning ska ”rannsaka sig själva.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är pröva en synonym till rannsaka. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet rannsaka

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet rannsaka.

Bild med texten rannsaka