Synonymer till rationalisera

Vi känner till 3 synonymer till rationalisera. Ordet rationalisera är en synonym till simplifiera och förenkla och kan bland annat beskrivas som ”organiserar på ett rationellt (och mer effektivt) sätt”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rationalisera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till rationalisera

 1. förenkla
 2. simplifiera
 3. underlätta

Vilka ord betyder nästan samma sak som rationalisera?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till rationalisera. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. främja

Vad är motsatsen till rationalisera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rationalisera.

Vad betyder rationalisera?

 1. organiserar på ett rationellt (och mer effektivt) sätt
 2. (egentligen göra förnuftig) göra verksamheten inom ett företag mer effektiv
 3. i efterhand leta fram förnuftiga skäl för något

Hur kan ordet rationalisera användas?

Följande exempelmeningar visar hur rationalisera kan användas.

 1. företaget rationaliserar verksamheten och i samband med det varslas 100 anställda

Hur används ordet rationalisera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet rationalisera används i vanlig text.

 1. Numera vill varenda företag dra nytta av data för att rationalisera sina organisationer och hålla kunderna nöjda.
 2. De är avsedda för att ta en fraktcontainer – därmed rationaliserar man inte bara bort loket utan även hela godsvagnen.
 3. En av funktionalismens byggstenar var att industrin på 1910– och 1920–talen rationaliserades enligt taylorismens principer.
 4. Det går inte att rationalisera och effektivisera omsorgen på samma sätt som industriell verksamhet ofta kan effektiviseras.
 5. Snickeriet såldes så småningom, de nya ägarna rationaliserade och Susanna Gideonsson fick gå.
 6. – Hon har nästan rationaliserat allt.
 7. Arbetsförmedlingens yrkeskompass har prognoser för utsikterna för specifika yrken – några kommer att rationaliseras bort.
 8. – Det kommer att krävas investeringar för att förbättra välfärden, och det finns ingen som har något jättebra förslag på hur det ska gå till förutom att rationalisera och digitalisera.
 9. Eftersom funktionalitet är Cat Phones signum finns åtminstone mycket som rationaliserats bort på nyare mobiler.
 10. Men framför allt för att ambulansverksamheten vid sjukhusen inte ska behöva rationalisera i de viktiga ambulansutbudspunkterna varje gång en underfinansierad budget tas av de styrande i Västra Götalandsregionen.
 11. Varför har vi rationaliserat bort portvakter och glada killar i overaller som kan tanka min bil?.
 12. Det går inte att rationalisera rasismens lockelse, säger han.
 13. – Om de tillverkande företagen skulle drabbas av en avmatt­ning så tror jag de börjar se över hur de kan automatisera och rationalisera produktionen ytterligare.
 14. Trump har svårt att rationalisera sitt motstånd, säger Brenda Gomez.
 15. Men för något år sedan fick någon en snilleblixt – skulle man inte kunna rationalisera hanteringen av det ekonomiska biståndet ytterligare?.
 16. Antingen har han ingen empati, eller så har han erfarenheter av sjukdomen som han själv till varje pris vill rationalisera bort.
 17. Där utvecklade han rutiner för att rationalisera den arkeologiska undersökningstekniken bland annat genom ett av honom konstruerat fototorn.
 18. Avstånd kan inte rationaliseras bort och skatten kommer leda till utslagning av svensk industri och svenska jobb, säger Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson för Centerpartiet.
 19. – Färre men större regioner skulle kunna rationalisera infrastrukturen och utveckla forskningen, kompetensen, på sätt som resten av landet kan dra nytta av.
 20. – Men den kraftiga sysselsättningshöjningen bland bosnierna kom en bit in på 2000–talet, och då hade fler sådana jobb rationaliserats bort.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är simplifiera en synonym till rationalisera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på rationalisera

Bild till ordet rationalisera

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet rationalisera.

Bild med texten rationalisera