ratt

Ratt är synonymt med styrdon och styrhjul och kan bland annat beskrivas som ”hjul e.d. som man styr med”. Ordet används i uttrycket ”sitter vid ratten” som betyder ”kör bil”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av ratt och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till ratt

styrdon, styrhjul

Motsatsord till ratt

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till ratt.

Vad betyder ratt?

 1. hjul e.d. som man styr med
 2. runt styrdon för bilar och fartyg.
 3. vred på mindre apparater
 4. (slang) kvinnobröst; enbart i plural

Hur används ratt i uttryck?

 1. sitter vid ratten = kör bil

Böjningar av ratt

 1. ratt
 2. rattar
 3. rattarna
 4. rattarnas
 5. rattars
 6. ratten
 7. rattens
 8. ratts

Exempel på hur ordet ratt kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet ratt används i svenska tidningar

 1. Visst, en majoritet av världens nationer har högertrafik, men som biltillverkare är det svårt att ignorera länderna där man istället vill ha ratten på höger sida.
 2. En kraftigt berusade polis satte sig bakom ratten för att köra till jobbet.
 3. Då, efter bland annat en blöt och sen utekväll på nattklubben Studio 26 hemma i Trondheim, bestämde sig Petter Northug för att hoppa in bakom ratten i sin Audi A7 och köra hem.
 4. När en person sätter sig bakom ratten måste han få känslan att ”den här bilen vill jag ha”.
 5. Man gjorde antagandet att det autonoma systemets kameror och sensorer skulle klara av att hantera alla de olyckstillbud som kan uppstå till följd av en bristande perception hos en mänsklig förare – eller att personen bakom ratten var satt ”ur spel”.
 6. Bland de som rekryterats av intresseorganisationer och arbetsgivarorganisationer finns de tidigare ministrarna Maud Olofsson (C), som blev vd för Visita, och Anna–Karin Hatt (C), som först blev vd för Almega och nu rattar Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).
 7. Man måste också till exempel ändra knäppningen på personernas jackor, och ändra rattens placering i bilarna, för att överensstämma med verkligheten.
 8. Peugeoten har även pianotangenter istället för vanliga knappar och en karaktäristisk kantig och liten ratt.
 9. Mini–dragen känns igen när man slår sig ner bakom ratten.
 10. Varken ratt eller pedaler finns tillgängliga.
 11. Bussen kommer trafikera en sträcka om 1,9 kilometer inne på flygområdet och även om det av säkerhetsskäl sitter en förare bakom ratten är meningen att hen inte ska behöva göra något.
 12. Där dras också ett skämt om hur Medvedev sätter sig i förarsätet på en bil och frågar passageraren Putin var ratten är någonstans.
 13. Själva systemet består av en kamera som har integrerats i ratten och som tittar på föraren.
 14. Bakom ratten är det lättare att hitta nya saker, för här är verkligen allting nytt.
 15. Men så satte han sig bakom ratten för att ge sig ut på vägarna.
 16. I denna HBO–dokumentär följer vi med när de sätter sig bakom ratten för första gången.
 17. Därför mäter systemet hela tiden en rad faktorer, bland annat gaspåslag, hur snabbt föraren vrider på ratten samt bilens rotation runt sin egen axel.
 18. Volvons autobroms var urkopplad, och säkerhetsföraren bakom ratten reagerade alldeles för sent för att hinna bromsa eller styra undan bilen.
 19. Som tillägg finns ”full självkörning”, alltså att föraren inte behöver hålla i ratten eller ens gasa själv, för 66.
 20. För bakom ratten är det riktigt bra.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till ratt är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är styrdon en synonym till ratt. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.