redogörelse

Redogörelse är synonymt med redovisning och skildring och kan bland annat beskrivas som ”(längre) förklarande beskrivning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av redogörelse och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till redogörelse

anledning, beskrivning, bulletin, definition, deklaration, framställning, förklaring, presentation, påstående, rapport, rapportering, redovisning, skildring, utläggning, utsago, uttalande, vittnesmål

Motsatsord till redogörelse

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till redogörelse.

Vad betyder redogörelse?

 1. (längre) förklarande beskrivning
 2. berättelse, rapport, redovisning, föredragning

Böjningar av redogörelse

 1. redogörelse
 2. redogörelsen
 3. redogörelsens
 4. redogörelser
 5. redogörelserna
 6. redogörelsernas
 7. redogörelsers
 8. redogörelses

Exempel på hur ordet redogörelse kan användas

 1. hon lämnade en detaljerad redogörelse för olyckan

Exempel på hur ordet redogörelse används i svenska tidningar

 1. Ännu mer olika är deras redogörelser för vad som hände den där olycksaliga natten på hotellrummet, när de skulle träffas en sista gång tillsammans med den drygt ett år gamla sonen Elias.
 2. Just redogörelsen för hur metoorörelsen växte fram efter New York Times avslöjande 2017 känns mestadels som opersonlig returinformation.
 3. Men de överlevandes detaljerade redogörelser under rättegången, som direktsändes i radio, innebar ett första kollektivt medvetande om de ”vanliga” offrens berättelser, bortom hjältarna.
 4. I medeltida redogörelser anges att den som avlossade den dödande pilen var en av Vilhelms egna män, något som inte är överraskande eftersom jakten ägde rum i grupp.
 5. Juristerna slår fast att Olof Stigert då inte gav hela bilden i sin redogörelse av situationen.
 6. Johan Forssell var inte nöjd med inrikesministerns redogörelse.
 7. Vuillards scener är litterära, smått poetiska, i sitt uttryck, men inget som återges är författarens eget stoff, utan fakta är, ner till minsta blankputsade guldknapp, lyfta ur historiska redogörelser och vittnesmål.
 8. Då amerikanerna misstänkte att IS–ledaren bar sprängmedel skickade de in en militärt tränad hund efter honom, skriver The New York Times i en redogörelse för händelserna.
 9. Samtidigt meddelar en företrädare för Mays kansli att regeringen avser att publicera en fullständig redogörelse för sitt ställningstagande om de juridiska råd hon fått under förhandlingarna med EU om ett utträdesavtal ur EU.
 10. Det i sig räcker inte för en fällande dom, en tilltalad har egentligen inget krav på sig att lämna någon redogörelse alls.
 11. Biografin fortsätter sedan med noggranna redogörelser för hur författaren avancerade i sitt litterära segertåg med ”Utvandrarna” under 1940– och 1950–talet.
 12. Enligt åklagarens redogörelse hade Madsen även skador på underarmarna när han räddades, och på hans kläder hittades blodstänk.
 13. Under en paneldiskussion på Women in Tech i Stockholm på torsdagen berättade Johanna Mannung att hon fick in och läste nästan 500 redogörelser.
 14. Lyssna på den lugna självsäkerhet som inträder i radiorösten när inslaget övergår från morgondagens utsikter till redogörelsen för vädret som varit.
 15. Åklagaren börjar sin redogörelse, som kommer att ta ett par timmar.
 16. Här följer en redogörelse för tänkbar teknisk bevisning och försvårande omständigheter för Madsen inför rättegången som inleds i dag.
 17. Plötsligt tog ubåtsbyggaren Peter Madsen, som nu åtalats misstänkt för att ha mördat Kim Wall, kontakt med Wall, enligt pojkvännens redogörelse för danska TV2.
 18. Men också i skrift är det ett tröstens manifest, en redogörelse för sorgen över alla som tas ifrån henne, begravningarna, känslan av att bli dödsdömd av ett samhälle där mer än varannan transperson velat ta sitt liv.
 19. Som en röd tråd genom hans redogörelse går den övergripande tanken om att väst är i krig med islam, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.
 20. – Vi vill se president Moon bli huvudperson i att öppna ett nytt kapitel för återförening, och lämna stora avtryck i historien, fortsatte hon, enligt sydkoreanska tjänstemäns redogörelse för mötet i medier i Seoul.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till redogörelse är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är redovisning en synonym till redogörelse. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.