relaterad

Relaterad är synonymt med besläktad och kan beskrivas som ”som har ett samband med något annat; liknande”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av relaterad och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till relaterad

besläktad

Motsatsord till relaterad

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till relaterad.

Vad betyder relaterad?

 1. som har ett samband med något annat; liknande

Böjningar av relaterad

 1. relaterad
 2. relaterade
 3. relaterat

Exempel på hur ordet relaterad kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet relaterad används i svenska tidningar

 1. En stor anledning till det är ökade personalkostnader relaterade till aktiens utveckling.
 2. – Har man upplevt något relaterat till krig tar man nog gärna avstår till det, om man har möjlighet.
 3. Enligt åklagarna är hemlighetsmakeriet till för att "förhindra att information relaterad till nationellt försvar" blir känt.
 4. Grundidén med ”social–federalism” är att socioekonomiska relationer mellan länder ska vara bundna vid objektiv relaterade till social rättvisa, klimaträttvisa och skatterelaterad rättvisa.
 5. Inom avtalet har den brittiska regeringen lovat att skjuta till 65 miljoner pund för att vaccinet ska utvecklas vid universitetet i Oxford samt 18,5 miljoner pund för relaterat arbete vid Imperial College i London.
 6. En enklare chattbot ska vara klar till sommaren och ska då kunna ge automatiska svar både relaterat till corona och andra problem.
 7. – Det finns flera studier från Kina, USA och andra länder som visar att graden av oro och ångest relaterad till covid–19 har ökat ganska mycket, säger Erik Andersson, forskare vid Karolinska institutet och en av personerna bakom studien.
 8. Ofta kan kurserna vara lättare för dem som kommer direkt från ett relaterat arbete utan att ha formell utbildning än för någon som har en utbildning som är 30 år gammal och som inte arbetat med det, säger Stefan Eck.
 9. Det jag menar är något relaterat till det stora som alla går och tänker på.
 10. Temme hade en känd bakgrund i bikerkretsar och visade sig ha vänner i Hells Angels, varav en dessutom kunnat kopplas till relaterade hatbrott.
 11. – Allting hänger naturligtvis ihop men det är inte styrräntan i sig utan stibor som vår korta upplåning är relaterad till.
 12. Det är en kombination om hot om både ekonomisk och politisk påtryckning relaterat till Kinas intressen och dominans.
 13. Om förväntningen är att brexit genomförs och inget större relaterat till det händer så tror jag inte att det blir någon större stegring av guldpriset.
 14. Våldet vid gränsen, som inte sällan är relaterat till den mexikanska droghandeln, har hamnat i fokus i relationerna mellan USA och Mexiko, inte minst sedan massakern på en grupp amerikansk–mexikanska mormoner för en månad sedan.
 15. – Det är ett påstående som inte är relaterat till fakta.
 16. Apple motiverar sitt beslut med de tusentals rapporter om sjukdomen evali, som kan kopplas till e–cigarettrökning, och 42 dödsfall relaterade till sjukdomen, rapporterar den amerikanska ekonominyhetskanalen CNBC.
 17. Det handlar om allt från dödsfall relaterade till extremvärme, till hur smittor som malaria och denguefeber sprider sig till södra Europa.
 18. – Först la jag mest upp saker relaterat till min egen graviditet, men sen började folk dela mina berättelser och de frågor jag tog upp.
 19. Samtidigt uppger stadens polischef att inga dödsfall relaterade till protesterna har rapporterats.
 20. Det skulle kunna vara relaterat till ett annat verk, en förstudie.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till relaterad är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är besläktad en synonym till relaterad. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.