relation

Relation är synonymt med korrelation och sammanhang och kan bland annat beskrivas som ”förhållande ”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av relation och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till relation

affär, anknytning, förbindelse, förhållande, korrelation, samband, sammanhang

Motsatsord till relation

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till relation.

Vad betyder relation?

 1. förhållande 
 2. känslomässigt (ofta sexuellt) förhållande
 3. biologiskt släktskap eller social koppling mellan individer
 4. den ömsesidiga medvetenheten samt samlevnadsbenägenheten som återfinns mellan två eller fler människor eller mellan andra objekt; särskilt om sexuella eller äktenskapliga förhållanden
 5. samband
 6. (matematik, på en mängd X) delmängd

Exempel på hur ordet relation kan användas

 1. priserna måste sättas i relation till efterfrågan
 2. hon hade en relation med sin chef

Exempel på hur ordet relation används i svenska tidningar

 1. Ja! Nicci French är tillbaka! Brittiska författarparet Nicci Gerrard och Sean French har länge skrivit deckare där själva mordgåtan ofta är mindre viktig än de brittiska miljöerna och relationerna mellan huvudpersonerna.
 2. Ingen av dem närvarar dock då saudiska myndigheter vägrat utlämna dem, och relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien är mycket ansträngda.
 3. Anna Lundvik påpekar att det inte bara är nationalromantiken och Lundkvists blick på kvinnor som skapar distans till dikten – människans relation till naturen och årstiderna är också radikalt annorlunda i dag.
 4. Jag kan inte bekräfta varken ålder, relation eller kön på de inblandade.
 5. – Det finns en spänd relation till polisen i dessa områden, inte minst hos unga, men utvecklingen går åt rätt håll.
 6. I en tid av isolering och distansering är det viktigare än någonsin att vända blicken utåt och skapa relationer med andra.
 7. Just det här att man ofta sätter sitt människovärde i direkt relation till sin prestation.
 8. Enligt Nordkorea har Washington försämrat relationerna mellan länderna sedan Kim Jong–Un och president Donald Trump senast möttes i Singapore för två år sedan.
 9. – Första gången vi gick i parterapi var för fyra år sedan, det är märkligt att många tror att en relation bara ska fungera av sig självt, säger Marcus Qviberg.
 10. Den bild 23–åringen ger av sin relation till Wilma Andersson är en helt annan än den kontrollerande, förminskande och våldsamma som åklagaren och Wilma Anderssons familj beskrivit.
 11. – Modul–System vill ha långsiktiga relationer både på kund– och leverantörssidan.
 12. Tillgång till naturen har också visat sig viktig under den pågående pandemin för att upprätthålla mental och fysisk hälsa, sociala relationer och gemenskap i och med naturen.
 13. En pr–byrå sysslar med public relations, eller pr.
 14. – Jag upplever att vår relation till våra läsare har stärkts under den här tiden, inte minst genom att vi har haft så många evenemang med interaktiva element där vi har varit i direktkommunikation med läsarna.
 15. Som ett exempel nämner Butterfield en pressrelease från fjolåret där Microsoft specifikt satte Slacks dagliga antal användare i relation till Teams, och han säger att ”inget mjukvaruföretag har någonsin gjort något sådant”.
 16. Circus of Books skildrar relationer människor emellan, respekt och mod med en sådan empati och medkänsla, att den passar för alla tittare.
 17. Grundidén med ”social–federalism” är att socioekonomiska relationer mellan länder ska vara bundna vid objektiv relaterade till social rättvisa, klimaträttvisa och skatterelaterad rättvisa.
 18. Nära relation ger ett framgångsrikt samarbete.
 19. Och som konstnär så tror jag att det är viktigt för att kunna vara egensinnig, friare i relation till marknaden.
 20. På senare tid har exponentiell utveckling kommit att diskuteras i relation till spridningen av coronaviruset.
 21. – Det är det som gjort att jag och Bosse har en relation.
 22. Vi har goda relationer med lokala föreningar och tillsammans med dem planerar vi nu saker att göra för barnen, och vi lägger mycket fokus på Tynnered som är ett särskilt utsatt område, säger hon.
 23. – Corona påverkar både skolgång och relationer.
 24. – Vår relation med Kina just nu har troligen aldrig varit bättre, sade Trump den 21 januari under Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.
 25. Framför allt tycker man att hemmajobbet drabbar trivseln och lagkänslan, och leder till sämre relationer med kollegorna, visar en ny undersökning.
 26. Det är ett sätt att se lite bredare på inflödet av nya mynt, och ställer man detta inflöde i relation till den existerande vilande mängden (stock) så kan man extrahera hur många datapunkter man vill.
 27. Han ska på något sätt ha känt Tom Hagen, men det ska inte ha rört sig om en nära relation, skriver Dagbladet.
 28. Premiärminister Kadhemi har länge haft nära kontakter med USA, och han rapporteras även ha förbättrat sin relation till Iran den senaste tiden.
 29. Det är lite rörigt, men jag kan bekräfta att de här personerna verkar ha haft någon form av relation, sa Morten Gunneng.
 30. Den ödesmättade relationen till en mor, och erövrandet av en egen röst i hennes skugga, är ett motiv som löper som en högspänningstråd genom Glücks författarskap.
 31. Hon blev alltid satt i relation till en make eller man.
 32. Paret hade något slags relation.
 33. Det har gått tre år sedan artisten Oscar Enestad, 22, gick ut med sin relation med 29 år äldre Cecilia Dahlbom, 51.
 34. Ett av bolagets finansiella mål är att hålla relationen över 12,5 procent.
 35. Polisens ärenden om våld i nära relationer har ökat med en tredjedel de senaste sex veckorna i det nedstängda London.
 36. Bra och trygga relationer till vuxna, både i och utanför den egna familjen, skyddar barn och unga mot mobbning, kränkningar och övergrepp.
 37. I många fall har relationer stärkts och människor har blivit bättre på att ta kontakt med avlägsna släktingar.
 38. – Det sker något speciellt i vår relation när man ska få Danmark igenom den största krisen sedan andra världskriget.
 39. Aktivisterna i Gaza ungdomskommitté diskuterade sitt vardagliga liv i en två timmars videokonferens med israelerna och uttryckte även hopp om förbättrade relationer mellan parterna.
 40. Det innebär att antalet genomförda tester också kan påverka relationen mellan mängden bekräftat smittade och döda i ett land.
 41. Nu har han flera relationer och manliga förebilder, för det finns inte under samma tak.
 42. Många frågar sig hur paret kan leva under samma tak och menar att deras relation återspeglar det polariserade USA.
 43. Men det är inte bara när det gäller ekonomisk brottslighet och bidragsfusk som sekretessen sätter upp hinder, utan även vid våld i nära relation.
 44. ”Det är en överlevnadsthriller samtidigt som det är ett relationsdrama om de här två systrarna som försöker stärka sin relation till varandra.
 45. Men till slut lär hon sig att sätta gränser för vad som är okej i relationen.
 46. Under den senaste månaden har författaren Gabriel Matzneffs sexuella relationer med minderåriga skapat en stor skandal i Frankrikes kulturvärld.
 47. Under slutanförandet har åklagaren fokuserat bland annat på den mycket problematiska relationen mellan de utsatta medlemmarna och Waldau.
 48. Ann Linde betonade när hon tillträdde att hon vill förbättra relationerna.
 49. Att det skulle tolkas som att de har samtyckt till våld skulle vara samma sak som att säga att en kvinna som stannar i en relation där hon blir misshandlad samtycker till våld, sade åklagaren Liselott Herschend under sitt slutanförande.
 50. Det blir snack om kärlek och relationer, och på hennes önskelista står också ett besök till tatueraren.
 51. – När man är i grupp blir man mer påverkad av gruppen än av relationen till ofrret.
 52. Hur bedömer du Sveriges nuvarande relation till Kina?.
 53. Moskva är Syriens starkaste uppbackare och president Vladimir Putin har numera goda relationer även med Turkiet.
 54. Hur våra kroppar, relationer och önskningar formar oss.
 55. En nära relation till USA beskrivs som central för Sveriges säkerhet och välstånd.
 56. Turkiet har visserligen köpt ryska robotar för miljarder, men sedan den turkiske presidentens beslut att skicka soldater till Libyen har relationen försämrats.
 57. Nu intervjuas paret för första gången tillsammans i norska TV2 där de berättar om sin relation.
 58. Det tog lång tid, men tillslut kunde relationen mellan Christer och hans föräldrar läka.
 59. Moderaterna – med starka relationer till stora svenska företag – vet förstås att kärnkraften är olönsam och hopplöst efter idag.
 60. Inrikesminister Mikael Damberg (S) försäkrade att polisen ska fokusera lika mycket på våld i nära relationer som gängkriminalitet.
 61. Den visade på flera brister i hanteringen av ärenden, som gäller våldsbrott i nära relation och sexualbrott mot vuxna.
 62. Polisen satsar i år 304 miljoner kronor på att anställa 350 personer över hela landet, som ska arbeta med särskilt utsatta brottsoffer, däribland våld i nära relationer.
 63. Filosofen Jonna Bornemark har bland annat studerat relationen mellan människa och djur.
 64. Men det räcker inte – hon vill ha egna! Kan Henrik leva upp till Annas höga förväntningar på ett blivande pappamaterial? Trots att poesiälskande Lou bara är 20 år söker hon en seriös relation.
 65. Men en som på allvar rest frågan om relationen till partiet och argumenterat för en förändring, är Kommunals ordförande Tobias Baudin.
 66. På LO–kongressen i juni väntas en stor debatt om relationen till partiet.
 67. Om Michkas och Maries relation kan sägas röra sig inifrån och ut, bort mot punkten där man måste släppa taget, gäller det omvända för Michkas och Jérômes relation.
 68. Och jag försöker förgäves få Flic 2 och kökets Google Nest Hub att inleda en relation, men det fungerar inte.
 69. Kända namn som Fredrik Lindström, Stefan Sundström, Pella Thiel, Sophy Banks, med flera bidrog med olika synsätt på hur vi kan vända på vår relation till jorden och om hur omställning börjar inom oss.
 70. – De här bolagen har relationer med extremt många kunder.
 71. Parallellt med förberedelserna inför olika turneringar har Garpenlöv rest runt i Nordamerika för att träffa och bygga relationer med de svenska NHL–spelarna.
 72. – Ja, jag fascineras av människans relation till olika typer av djur.
 73. – Salvinis rasistiska uppförande är skamligt och underminerar relationerna mellan Italien och Tunisien, fräste det tunisiska parlamentets vicetalman Osama Sghaier i italiensk radio.
 74. De står alla i relation till varandra, sade polisens talesperson i samband med en presskonferens på fredagseftermiddagen.
 75. – USA och Storbritannien har åtagit sig att ingå ett handelsavtal med varandra och vi har en väldigt stark relation som går tillbaka århundraden.
 76. Vad har du för relation till Guldbaggegalan?.
 77. USA drar sig bort, Kinas växande anspråk, ett kaotiskt Mellanöstern i Europas närhet och en dålig relation till maktspelaren Ryssland – så ser världen ut också från Berlin.
 78. Mötesplatser och platser som främjar relationer är viktiga.
 79. Utöver att sy igen såret efter de senaste årens brexitbryderier kommer vinnaren få leda oppositionen mot Boris Johnsons regering som under det kommande året ska förhandla om Storbritanniens framtida relation till EU.
 80. Vill man ha goda relationer mellan länderna behöver man en annan ambassadör.
 81. Allt i relation till president Emmanuel Macron och landets nuvarande regering.
 82. Det handlar om en mångårig privat relation mellan entreprenören Mikael Solberg och mellanhanden Göran Österman – på det regionala projektet Business Värmland.
 83. Ilana knarkar, bajsar i folks skor, är arbetsskygg och bortskämd, kan inte vara trogen i en relation och har en hemlig mobiltelefon för att obehindrat kunna ta emot dick pics.
 84. Och lite senare under föreställningen visar Robin Stegmar en famlande sårbarhet, med harklingar och flackande blick, när hans gestalt öppnar upp om relationen till sin pappa.
 85. Samtidigt som relationen med medierna eskalerat får dock prinsparet stöd av skådespelaren Hugh Grant.
 86. Vi förstår att deras relation har förändrats.
 87. Den som på avstämningsdagen den 7 februari 2020 är aktieägare i Invent Medic äger företrädesrätt att teckna units i företrädesemissionen i relation till tidigare innehav, varvid en gammal aktie medför erhållande av en uniträtt.
 88. Kan det hända igen? Ja, att man skulle kunna reglera religion så missbruk aldrig uppstår är lika osannolikt som att man skulle kunna organisera kärleken så att ingen relation spårar ur i kränkningar eller våld.
 89. Marianne Behn höll det första talet och beskrev sin förtroliga relation med sonen.
 90. − I relation till hur mycket tid som läggs på rutinarbete så är det förvånansvärt lite problemlösande som eleverna ställs inför, konstaterar forskaren och matematikläraren Jonas Jäder som nyligen lagt fram sin avhandling vid Umeå universitet.
 91. Han säger att den kritiska punkten, då han började ifrågasätta allt på allvar, var när han upptäckte att två ledande personer i församlingen hade en sexuell relation.
 92. Så snabbt sker förändringen och så snabbt förändras relationerna i den ekonomiska kraften.
 93. – Det vi rekommenderar är att man ska tänka efter och utgå från vad man behöver i relation till vad det kostar.
 94. Istället för att bara fokusera på att fördubbla antalet kontakter, bör du fundera på hur du kan fördjupa de relationer du redan har.
 95. Sultan Qabus försökte upprätthålla goda relationer till samtliga grannländer och landet har tidvis haft en medlarroll i regionen, inte minst när det gäller konflikter med Iran.
 96. Alla som medverkar i hyllningskonserten har en speciell relation till Marie Fredriksson.
 97. Vilket i förlängningen leder till frågan vad som är viktigt här i livet, och vilka relationer som är värda att vårda.
 98. För vi vet, utifrån forskning som gjorts på känslomässig självkontroll, att det är så viktigt för att kunna leva ett gott liv och inte hamna i utanförskap och kunna hålla ihop sina relationer och faktiskt ha en bättre somatisk hälsa.
 99. Under övergångsperioden ska parterna bli överens om vilken relation man ska ha i framtiden.
 100. ”Jag kommer tillbaka till en professionell och ambitiös klubb som jag har följt och haft en god relation med sedan jag lämnade.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till relation är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är korrelation en synonym till relation. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.