rensa

Rensa är synonymt med röja och sanera och kan bland annat beskrivas som ”frigör från skräp”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Rensa används i uttrycket ”rensar luften” som betyder ”talar ut om konflikter”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rensa och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till rensa

ansa, dränera, gallra, länsa, rengöra, röja, sanera, sålla, tömma, undanröja, utarma

Motsatsord till rensa

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rensa.

Vad betyder rensa?

 1. frigör från skräp
 2. (transitivt) plocka bort oönskade föremål från; sortera bort skräp från
 3. (transitivt, om fisk, kycklig m.m.) ta bort innanmäte och ben från i samband med tillagning
 4. (transitivt, om rabatt, trädgårdsland e.d.) riva upp ogräs från
 5. (transitivt, om förvaringsplats) tömma från vad som befinner sig där
 6. (bollsport, intransitivt) sparka eller skjuta iväg bollen vart som helst från närheten av det egna målet

Hur används rensa i uttryck?

 1. rensar luften = talar ut om konflikter
 2. rensar ut (politiska motståndare) = gör sig av med (politiska motståndare)

Exempel på hur ordet rensa kan användas

 1. han rensade svamparna
 2. Vi måste rensa i källarförrådet!

Exempel på hur ordet rensa används i svenska tidningar

 1. – Man rensade hårt i vattendragen för att underlätta för timret, och det har fått dramatiska konsekvenser för fisk och bottendjur, säger Ingemar Näslund, vattenstrateg på Länsstyrelsen i Jämtland.
 2. IFK Göteborg pressade på i jakt på ytterligare en kvittering och tvingade Mjällby att gång på gång rensa undan bollen.
 3. Mjällby ägnade sista delen av matchen åt att gång på gång rensa undan bollen.
 4. Som det vardagligt vackra när den ständigt lakoniska Karen Mason rensar genom lådor med DVD–filmer med nakna män på omslaget och sexuellt explicita titlar, medan hon pratar om ”vilken trevlig kille han var”.
 5. När någon närmar sig kuttrar de nyfiket, men återgår snart till att rensa rent i gångarna.
 6. Det var bara att rensa ut allt för de skulle göra en sanering av hela ishallen.
 7. – Utöver det försöker jag göra sådant jag är sämst på annars, rensa i garderober och lådor.
 8. – Jag hade läst på, men jag hade inte sett frön gro och kunde alltså inte skilja på ogräs och det som skulle växa i landet, så antagligen rensade jag bort allt jag sått.
 9. Gräset rensades och vi kunde bränna hela den här åsen med vår eld för att skapa ett skyddsområde mellan huvudbranden och den här stopplinjen.
 10. Marinsoldaterna kan rensa våra vatten och kuster från plast och annat som inte hör hemma där.
 11. Förhoppningen är att innovationen ska bidra till att minska både vatten– och energiförbrukningen – samt rensa bort farliga mikroplatser som annars spolas ut i avloppet efter tvätt.
 12. Efter att Maarat al–Numan återtagits planerar militären nu att fortsätta striderna "tills all syrisk mark har rensats från terrorism", som en talesperson uttrycker det.
 13. Argentinare fick fram en fot på bollen i straffområdet, såg hur den rörde sig mot mållinjen, till stor del över den – innan en hemrusande Ignacio Pussetto rensade undan bollen.
 14. Microsoft sätter målet att de 2030 ska släppa ut mindre koldioxid än vad de rensar bort.
 15. Framåt är det full fart, redan i slutet av februari ska 159 hektar tallskog ha rensats bort från området.
 16. Militären har bistått genom att rensa vägar från nedfallna träd och med att utfodra husdjur.
 17. Några områden fick vi rensa bort på grund av vaga geografiska gränser och kvar i vår undersökning blev 57 områden.
 18. Vi borde rensa, organisera och underhålla mera.
 19. Vid ställningen 0–3 i slutet av tredje perioden träffades Bokk olyckligt av Jacob Bernard–Dockers klubba i ansiktet, när kanadensaren rensade en puck ur egen zon.
 20. Jag tycker om backar, de kan rensa av rätt bra, säger hon.
 21. Vad som ofta blåser upp till skandaler, och som enligt politikens lagar borde spilla över på hans opinionsstöd, bekräftar bara hans status som en "outsider" – antitesen till det "etablissemangsträsk" som han som president sagt sig vilja rensa upp.
 22. Räddningstjänsten har tre enheter på plats som arbetar med att rensa vägbanan.
 23. Volkswagen har rensat i motor­utbudet och, föga överraskande, tagit bort de flesta dieselalternativen.
 24. De normala metoderna för att skydda Office 365–konton, som lösenordsbyte, rensa sessioner och att aktivera tvåfaktorautentisering fungerar inte i detta fall.
 25. En trädgårdsmästare i Italien tros ha hittat Gustav Klimts stulna verk ”Porträtt av en dam” när han rensade murgröna.
 26. Laxness var övertygad kommunist och hade försvarat Moskvarättegångarna 1936–1938, de skenrättegångar Stalin använde för att rensa ut den politiska oppositionen.
 27. Under den tiden har hon fått höra att ”man inte kan sluta titta på hennes kropp”, blivit demonstrativt luktad på och fått frågan om hon inte skulle vilja ha en app i mejlkorgen som rensade bort allt annat än smink och shopping.
 28. Den sjunker till botten, upplöses sakta och då kan bakterierna etablera sig, de har näringen, allt som behövs för att växa och börja rensa bort det organiska avfallet på den sjuka botten.
 29. Samtidigt ströp han all debatt inom Mas och rensade bort potentiella konkurrenter.
 30. Bostadsutvecklaren SSM rapporterade på tisdagsmorgonen ett rörelseresultat rensat för omvärderingar, samt andra poster av engångskaraktär, på –17,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med –0,4 Mkr i motsvarande kvartal i fjol.
 31. Jag gillar monotona, lågintensiva sysselsättningar som att stryka och rensa ogräs.
 32. Apparna som nu rensas bort utgör en blandning av e–cigarettbutiker, vejpningsrelaterade spel samt hårdvarurelaterade appar som låter användarna hantera sådant som tändning och uppvärmning av vejpningspennor.
 33. För första gången sedan protesterna inleddes visade Kinas militär upp sig genom att plocka bort vägbarriärer och rensa upp på gatorna – vilket kan elda på demonstranternas ilska.
 34. Under samma period rensade Facebook själv bort 2,5 miljoner inlägg för att de stred mot företagets egna regler.
 35. Obekväma domare rensas ut i Polen.
 36. Det är precis vad de behöver nu – någon med hårda nypor som kan räkna och som är beredd att rensa upp och rensa ut.
 37. Han berättar hur 35 olika projekt pågår för att stoppa bränderna, allt från att rensa med bulldozers till att klippa träd och buskar för hand.
 38. – Det här området kontrolleras av talibaner och sedan säkerhetsstyrkor börjat genomföra attacker för att rensa det så har talibanerna placerat ut trampminor, säger polisens talesperson Khalil Asir.
 39. Med lite tur räcker det att rensa där för att kunna skapa ett sparutrymme.
 40. Det räckte med antydningar om röda sympatier för att rensas ut.
 41. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer inte att stoppa attacken på kurderna längs gränsen i Syrien förrän området är ”rensat från terrorister”.
 42. Vi kan aldrig utlysa vapenvila”, sade Erdogan enligt tidningen Hurriyet, och lade till att det gäller tills Turkiet har rensat gränsen från ”terrororganisationen”, och syftar på den kurdiska YPG–milisen.
 43. ”Vi är fast beslutna att säkra vårt lands existens och säkerhet genom att rensa denna region på terrorister”, skriver den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter efter Vita husets besked.
 44. Han har städat skåpen, tömt sina bankkonton och rensat alla gamla datorer.
 45. Bara härom dagen pratade vi om att vi borde gå ner och försöka rensa bland våra saker, men vi vågar inte.
 46. Kinas modell är mer ambitiös på så sätt att den prioriterar censur i realtid, där arméer av censorer – både i regerings­anställda och hos kinesiska tech–företag – rensar stötande inlägg från nätdiskussioner.
 47. Jag hade rensat översta hyllan i källarförrådet och där fanns ett precis lagom stort hål.
 48. Man rensar bort och bort.
 49. Under fredagen meddelade den afghanska armén att talibanerna gömde sig i civila byggnader runtom i staden och att de höll på att "rensa upp".
 50. I korthet innebär artikel 13 i förslaget att plattformar som Youtube och Facebook tvingas rensa bort allt innehåll med upphovsrättsskyddat material.
 51. Det innebär att videor, texter eller så kallade memes – ofta bilder med underhållande text – måste rensas bort.
 52. Norén och Strömmer ser risker för att domare skulle kunna rensas ut genom att de pensioneras bort.
 53. Kritiker menar att det har varit ett sätt för presidenten att rensa ut all opposition.
 54. Nu har vi rensat och gått igenom rad för rad och rensat i dokumentationskraven, säger Gustav Fridolin och förklarar att det i den nya propositionen tydliggjorts att garantin inte ska innebära några nya dokumentationskrav för förskollärare och lärare.
 55. – Det är beklagligt att det inte rensas bort tidigare eftersom det sprider negativa tankar i samhället, säger han.
 56. – Sådana utspel är bara populism och click baits, det är ju ingen som krävt att något kontroversiellt material ska rensas bort från Googles sök eller från Youtube.
 57. På filmen beskriver Assad hur vägen, tidigare omgiven av krypskyttar, nu rensats av regeringsstyrkorna.
 58. Material som bryter mot lagen ska självfallet rensas ut.
 59. Att få sina barn att städa rummet kan vara en utmaning och många barn har lärt sig att visa sin ilska över att bli ombedda att rensa upp bland leksakerna.
 60. Nu ska vi fortsätta vittna, bearbeta, rensa i våra skamvrår och lämna tillbaka skammen till de som delat ut den i tid och otid i sin brist på självkritik och i sin rädsla för att tappa sin position.
 61. Har han förmågan att rensa upp bland de korrumperade affärsmän som hindrar Rysslands ekonomiska utveckling? Nej – det handlar ju till stor del om den elit han har att tacka för sin makt.
 62. De lanserar två nya dofter varje år och rensar då och då bland de äldre.
 63. – Vi har rensat alla områden norr om vår gräns på terrorister, sa turkiske premiärministern Binali Yilidirim tidigare i veckan på ett möte i Konyaprovinsen.
 64. Bo Dahlström, professor i informationsteknologi vid Göteborgs universitet, är inte förvånad över den situation Google hamnat i, men anser att IT–jätten måste använda sin tekniska kunskap för att rensa bort främlingsfientligt och sexistiskt material.
 65. – Jag kommer att rensa ut de strukturer som gör att kvinnor och män inte kan verka på lika villkor, sade hon under presskonferensen.
 66. Bara några veckor senare var det nämndens ordförande Tord Karlssons (S) tur att rensa skrivbordet.
 67. Xi Jinping har sedan han kom till makten 2012 som generalsekreterare i kommunistpartiet – han utsågs till president ett halvår senare – stärkt sin personliga makt och rensat ut motståndare med omfattande anti–korruptionskampanjer.
 68. – Friställa ek, kallas det här! Granar skuggar och dödar vegetation, som ogräs, så de kan man rensa bort, säger han och varvar huggen med några ord åt gången.
 69. Paret gick skilda vägar 2012 och nu verkar det ha blivit dags att rensa ur skåp och gömmor, auktionshuset Sothebys bjuder nämligen in till auktionen " The art of divorce ", där 227 av "Gladiator"–skådespelarens personliga föremål ska gå under klubban.
 70. Bollen dansade på mållinjen för en sekund innan ÅFF kunde rensa bort bollen från straffområdet.
 71. – Benet fick öppnas upp och rensas och han stod på antibiotika väldigt länge.
 72. För att få reda på om diskriminering är vanligare bland svensk–kurder än andra måste datan alltså rensas från andra variabler som också kan förklara löneskillnader, som utbildning, erfarenhet, språkkunskaper.
 73. Under 2017 steg bolagets nettoomsättning med 12 procent rensat för valutakursförändringar.
 74. Vi hade kunnat använda den här dagen till roligare saker än att rensa och städa efter inbrottet.
 75. – Om regimen går in för att rensa bort PKK och (det kurdiska partiet) PYD ser vi inga problem, svarar Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu.
 76. – Man ska totalt rensa bort filmen.
 77. Pichler rensade bordet och började dammsuga Sverige i sin jakt på skidskyttetalang.
 78. – Att åka skidor är ett sätt för mig att koppla av och rensa tankarna.
 79. Men då fusionen skulle ge Kinnevik en betydande kontroll över tv–marknaden i Sverige måste Stenbecksfären rensa ut i portföljen för att konkurrensmyndigheter inte ska säga nej.
 80. Men när jämförelsestörande poster rensats bort var vinsten för fjärde kvartalet 2017 6,1 miljarder kronor.
 81. Konjunkturlönestatistiken, som kan rensa för faktorer som ålder, födelseland och utbildning, visar dock att förändringar i sammansättningen påverkat löneökningstakten "mycket lite" under den perioden 2006 till 2016.
 82. Det är så tråkigt att rensa ogräs även om jag gör det ibland.
 83. – Min ambition är att rensa luftvägarna, men varje gång hon trycker på bröstet kommer det mer blod.
 84. Maneter är mycket sårbara för vissa rovfiskar, sådana arter som rensats bort från haven av fiskeflottorna.
 85. Polis och militär rensar gatorna från betongsuggor, metallbågar och tonvis med kravallstatk som gjort Davos till en säkerhetszon, extra finmaskig i år förstås när en amerikansk president besökt toppmötet.
 86. – Vi kommer att fortsätta vår kamp tills det inte finns några terrorister kvar, fram till vår gräns mot Irak, sade Erdogan under ett tal i Ankara och lovade samtidigt att "rensa upp" i staden Manbij öster om Afrin.
 87. Han lovade att ”rensa upp” i staden Manbij, ungefär tio mil öster om Afrin där den turkiskstödda offensiven nu pågår.
 88. Bakom det underliggande lyftet, rensat för en hel del engångskostnader, ligger kostnadsbesparingar.
 89. En lagkamrat skulle rensa pucken ur egen zon, men pucken träffade Skedung i huvudet och 20–åringen fick lämna isen, för att sen uppsöka läkare.
 90. Den nämnda Fogelbergsparken är ett exempel av flera centrala grönytor med stor potential som skulle kunna vara så mycket mer bara de rensades från sly, rustades upp, underhölls och fick en tydlig skyltning.
 91. Det blir också en diskussion mellan Maria Strømme, professor i nanoteknik och Boyan Slat vars ”The Ocean Cleanup” utvecklar teknik för att rensa haven från plast.
 92. Befinner vi oss inte på ett farligt sluttande plan när vi rensar ut, dömer och fördömer? Visst har dessa storstjärnor burit sig svinaktigt åt men det behöver inte betyda att vi också suddar ut deras verk.
 93. Ett sätt är att utnyttja att Youtube rensar bort alla gratisklipp som Disneykoncernen har rättigheter till.
 94. – Senare kommer vi att steg för steg rensa upp vårt land upp till den irakiska gränsen från den här terrorsmutsen som försöker belägra vårt land.
 95. Dessutom kan det vara skönt att rensa lite.
 96. Hon visar hur man trycker, fyller på, rensar, fixar ånga.
 97. För ett år sedan uppmanade den kinesiska ledningen landets leverantörer av kommunikationstjänster att rensa upp internet och stänga icke godkända uppkopplingar till den 31 mars 2018.
 98. Men finanskrisen har inneburit att man tvingats rensa upp i leden ganska mycket och de värsta excesserna har förhoppningsvis försvunnit”, säger hon.
 99. Den nu 53–årige Popkov har beskrivit sig själv som en "städare" som ville "rensa" sin hemstad Angarsk, nära Irkutsk, på prostituerade.
 100. Men även rensat för detta trendar kärninflationen mot högre nivåer.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till rensa är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är röja en synonym till rensa. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?