Synonymer till rent

Se även ren

Vi känner till 2 synonymer till rent. Ordet rent är en synonym till alldeles och fräscht. Ordet används i uttrycket ”rent av” som betyder ”till och med”. Rent är motsatsen till smutsigt.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rent samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till rent

 1. alldeles
 2. fräscht

Vad är motsatsen till rent?

Motstatsord kallas även för antonymer och är ord med just motsatta betydelser.

 1. smutsigt

Vad betyder rent?

 1. alldeles

Hur används ordet rent i uttryck?

 1. rent av = till och med
 2. rent ut sagt = sagt rakt på sak, utan omskrivning

Hur kan ordet rent användas?

Följande exempelmeningar visar hur rent kan användas.

 1. Det var rent otroligt vad fint barnen sjöng!

Hur används ordet rent i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet rent används i vanlig text.

 1. Däremot kan jag rent allmänt säga att ett förberedelsebrott är i två led.
 2. – Undersökningen har visat att företag går bort från ett rent taktiskt förhållningssätt till AI och börjar tillämpa AI mer strategiskt.
 3. Så rent juridiskt måste jag ju skilja på dem, säger han.
 4. Enligt Beauchamp beror det på att det finns en större optimism på världsmarknaden idag, sett från ett rent ekonomiskt perspektiv.
 5. Så rent taktiskt kan det bli annorlunda, säger hon.
 6. Sportvärlden är på en annan plats rent politiskt än kulturen.
 7. Hur har den här tiden varit rent mentalt?.
 8. Viktor lämnade ett rent och skurat hus bakom sig, med alla minnen på sin plats.
 9. Stigande havsnivåer är en orsak till att megastaden sjunker – men framförallt handlar det om den rådande bristen på rent vatten, som gör att många av Jakartas invånare tvingas pumpa upp grundvatten genom tusentals olagliga brunnar.
 10. ”Vid sidan av de moraliska skälen, som i sig är mer än nog, kan man också fråga sig hur matcher med Ryssland inblandade ska kunna garanteras rent säkerhetsmässigt i nuläget – även om de skulle flyttas till neutral plan”, säger Karl–Erik Nilsson.
 11. Jag är inte så påverkad av sjukdomen rent allmänt utan det är mer när jag tränar.
 12. Deras förmåga att omvandla energin i solens strålar till mat för oss djur är en förutsättning för levande ekosystem, som vi dessutom är beroende av för att bland annat få mediciner, byggmaterial, rent vatten och frisk luft att andas.
 13. Hon säger att det fanns en tillfredsställelse i det rent fysiska med att sitta bakom trummorna, att det var ett utlopp.
 14. Nu, i Lars–Åke Thessmans bedövande suggestiva scenografi, blir den rent svindlande då islossningen detonerar och frigör vågornas sång ur fastfrusenhetens grepp.
 15. Samtidigt som den gör rent så blir det trevligt att vistas här, säger Sofie Tedenlind, enhetschef för Städservice och som har gett namn åt roboten.
 16. Men av rent praktiska orsaker var det aldrig ens aktuellt för Kalla att medverka på invigningen.
 17. Om Svenska kraftnät har uppdraget att se till att elnätet fungerar rent tekniskt är det de finansiella aktörerna som ska se till att de ekonomiska flödena fungerar.
 18. Det finns gott om dem och de är en bra källa till litium rent kvalitetsmässigt.
 19. Samsynsproblemen har rent fysiologiska orsaker men det är inte alltid de upptäcks, trots att de ofta försvårar vardagen och inte minst skolarbetet.
 20. Sannolikheten är hög att några hittar på projekt och saker som egentligen inte ger särskilt stor nytta, eller rent av är helt onödiga, bara för att kunna få del av bidrags­pengar.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är alldeles en synonym till rent. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är smutsigt motsatsen till rent.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet rent

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet rent.

Bild med texten rent