respekt

Respekt är synonymt med vördnad och aktning och kan bland annat beskrivas som ”hög värdering (av person), aktning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av respekt och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till respekt

aktning, hänsyn, vördnad

Motsatsord till respekt

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till respekt.

Vad betyder respekt?

 1. hög värdering (av person), aktning
 2. känsla av att anse någon vara (mycket) moraliskt eller intellektuellt begåvad (kanske mer än en själv); det att eller känsla av att se upp till någon
 3. känsla av att någonting är (potentiellt) farligt
 4. det att låta andra vara såsom de är, utan att klandra dem för detta

Exempel på hur ordet respekt kan användas

 1. barnen visade stor respekt för sin morfar

Exempel på hur ordet respekt används i svenska tidningar

 1. Det finns bara en väg ut ur svårigheter och det är inte att förstöra för andra – utan att visa respekt för sina medmänniskor, ta den hårda vägen, kämpa och göra rätt för sig.
 2. Han var en väldig ödmjuk person som visade alla respekt oavsett bakgrund.
 3. – Allt som folk ber om, femtio år senare, är värdighet och respekt när en människa grips.
 4. Circus of Books skildrar relationer människor emellan, respekt och mod med en sådan empati och medkänsla, att den passar för alla tittare.
 5. Som om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter är något som gror i marken på vår kontinent.
 6. Vi deltar i de här samtalen som alla andra och blir behandlade med respekt.
 7. Han har uppträtt utan respekt för hälsoriskerna trots varningar från läkare, vetenskapsmän och WHO.
 8. – Jag är inte det minsta orolig för säkerheten där, men jag har stor respekt för att folk har olika åsikter.
 9. ” ”Du har ingen respekt för Ryssland.
 10. Jag är betydligt mer tveksam till hur de politiska partierna organiseras och har allt större respekt för ”flummiga” idéer om mikrobakterier och annat som visat sig vara sant.
 11. Jafar Sarekhani, facklig samordnare för Kommunal, talar om att respekten för bussförare är borta samtidigt som bussbolagen skriker efter förare.
 12. Han har märkt att människor visar en större respekt för bagaryrket numera och han tror att restauranger och bagerier kommer att närma sig varandra.
 13. Jag är optimistisk och tror att vi är på väg mot en tid av respekt.
 14. Man har respekt, men samtidigt så tror man på sig själv.
 15. Jag har stor respekt för Roger, mötena med honom och Rafa har gjort mig till den spelare jag är, säger Djokovic om semifinalen.
 16. – Vi måste ha stor respekt för att läget kan ändras, men vi kan inte reagera på alla uppgifter.
 17. Men han saknar respekt, för publiken, för sin motspelare men också för sig själv.
 18. Med influenser från urtid till nu skapar Sara Parkman en postfolkmusik som bågnar av det mesta, driven av ilska och lust, andlighet och klimatgrubbel, med en oängslig estetik som – med full respekt – tar sig rätten att rita sina egna genregränser.
 19. Visst man man ha respekt för att partier ändrar sig, men tänk om man gör det om två år igen? Ibland får man stå sitt kast.
 20. Ett sådant här åk ger galet mycket för framtiden, att få respekt från domarna.
 21. Hon är en profil med sin sköna stil och som utövare har hon allas respekt.
 22. Efter att ha läst Deep Work av datavetaren Cal Newport – boken utkommer på svenska i dagarna – har jag fått en ny respekt för de svårfångade akademikerna.
 23. De har respekt för mig.
 24. I dag är det dem jag har störst respekt för.
 25. Jag tycker vi är på gång igen och flera länder, bland annat Kina, har stor respekt för Sverige som pingisnation.
 26. Nej, Ladj Ly har – som tur är – inte några förnumstiga råd om hur problemet ska lösas men antyder väl ändå att det inte vore så dumt om man kunde möta varandra med respekt.
 27. MFF fortsätter att ta kliv och i Europa är det en klubb man talar om med respekt.
 28. Fredagstwittrandet säger något om Morgan Johanssons syn på sitt uppdrag och respekten för den institution han företräder.
 29. Sedan självständigheten från Storbritannien har Hongkongborna åtnjutit större friheter än fastlandskineserna, och rättssystemet har åtnjutit stor respekt.
 30. Ett demokratiskt styrelseskick förutsätter att en medborgaranda av ömsesidig respekt och tillit hålls vid liv i familjen, på arbetsplatserna, i förskola och skola, i civilsamhället och naturligtvis också i politiken.
 31. – Det pågår förhandlingar, men vi vill inte gå in och kommentera specifikt med respekt för processen, säger Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Com Hems ägare Tele2.
 32. – Det här är en väldigt stor fastighetsaffär och vi har ju tidigare berättat att det är en stor internationell aktör som vi har att göra med och då får man ha respekt för processerna, som är rätt omfattande, säger Live.
 33. Jag har full respekt för läkarteamet och de rycker verkligen i alla trådar eftersom att det är en speciell situation där han är uttagen att spela ett junior–VM och vi förstår hur jättegärna han vill göra det.
 34. Vid flera tillfällen har UD visat sitt missnöje med ambassadörens agerande när det gäller brist på respekt för yttrandefriheten i Sverige.
 35. ”Kina hoppas, med grund i jämlikhet och ömsesidig respekt, att arbeta med USA för att ordentligt lösa varandras största farhågor och verka för en stabil utveckling av relationerna inom ekonomi och handel mellan USA och Kina”, skriver departementet.
 36. På telefon till DN säger hon att hon har en stor förståelse och djup respekt för att de anställda har ett stort engagemang för sina patienter.
 37. – Jag mötte gäng där som började komma till centrum klockan tre på eftermiddagen, som inte visade respekt för någonting, som uppträdde hänsynslöst, säger Thornberg till SR.
 38. Jag vill inte såra någon men jag har varken respekt eller förtroende till vuxna kvar.
 39. Philadelphia skriver att klubben, av respekt för Lindblom och hans familj, inte kommer att ge några fler kommentarer nu.
 40. – Jag vet att han har en bra relation med Ole Gunnar Solskjaer, som har hjälpt honom mycket och Erling har stor respekt för honom.
 41. – Jag tycker inte att man har respekt för det vi har bestämt, säger han.
 42. Det är klart att det alltid är tråkigt när en häst försvinner från landet, men det här är något som jag måste ha respekt för och hantera i min roll som förbundskapten.
 43. De har alltid kommit älgar på hösten, men de har haft respekt.
 44. Vi ber nu om respekt för att få lugn och ro och för att det här rör oss och vår familj.
 45. – Jag har stor respekt inför uppdraget, men att jag skulle vända ryggen åt det finns bara inte, säger hon.
 46. – Vi är normalt försiktiga med att publicera bilder där människor är utsatta för våld, av respekt för offer, anhöriga och läsare.
 47. Tammy Abraham ville inte fira Chelseas ledningsmål – och det av respekt mot Aston Villa, klubben han spelade i tidigare.
 48. När det gäller att förbättra skolresultaten måste arbetet börja i lydnad och en respekt för läraren, som är arbetsledare.
 49. Så länge det görs på ett bra sätt och med respekt för privatlivet….
 50. Man vet inte när man kommer ur situationen, man måste anpassa sig till flocken, passa sig för hur man pratar, visa respekt och inte ha några värdefulla föremål.
 51. Våra mätningar visar att bilisternas respekt för hastighetsbegränsningarna i tätorter är låg, säger Marie Nordén, generalsekreterare i trafiksäkerhetsorganisationen NTF, till TT.
 52. Ska man genomföra en sådan här stor förändring som det trots allt är ska man ha respekt för att det tar lite längre tid.
 53. – Jag har respekt för att man tycker att förhandlingsmodellen är ovanlig men den ger kommuner och regioner en helt annan möjlighet att vara med i samhällsbygget.
 54. Man fylls av respekt för det enorma arbetet som utfördes här för flera tusen år sedan.
 55. Kina kräver respekt för sin suveräna lagstiftning, säger talespersonen Geng Shuang till SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten.
 56. Kina vill visa sin växande betydelse på världsscenen – gärna mot ett litet och kaxigt land som ständigt tjatar om respekt för de mänskliga rättigheterna.
 57. Det är uppenbart att det kinesiska ledarskapet har föga respekt för löftet om ”ett land, två system” som skulle garantera Hongkongs självständighet fram till 2047.
 58. – Vad det är för typ av skada vill jag inte gå in på, med respekt för hans anhöriga och honom själv.
 59. Vår historia har skapat en sund, lagom hetsig antagonism som bygger på en outtalad, ömsesidig respekt.
 60. Shelby och Miles har haft sina kontroverser, men de förenas i ömsesidig respekt.
 61. Stefan Löfven säger att han har ”full respekt” för polisens strategi.
 62. Det är ett grundläggande tecken på respekt, säger Martin Hallander, ordförande för ungdomsförbundet KDU, som stod bakom det tillägg som röstades igenom.
 63. – På skolan är jag omtyckt av de flesta av alla elever, och jag har stor respekt, och det beror på hur jag är och hur jag bemöter människor.
 64. Vi måste visa respekt för klubben och oss själva.
 65. Man ska ha stor respekt för att förändringarna på Arbetsförmedlingen är jobbiga att hantera, särskilt för de som jobbar på myndigheten och som tvingats sluta.
 66. Det får man ha respekt för.
 67. Det har inte funnits någon respekt alls, fyller Mohamed Buamar, frisör i Akalla centrum i.
 68. Det som gör ett område härligt, som exempelvis Marais i Paris eller Kødtbyen i Köpenhamn, är ju att de delvis fått växa fram organiskt och med respekt för områdets historia.
 69. – Det kan finnas en viss beröringsskräck bland investerare på grund av den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Saudiarabien.
 70. Det är att demokratier visar att vi står upp för de värden våra samhällen vilar och kompromisslöst slår vakt om respekten för mänskliga fri– och rättigheter.
 71. – Den här uppiskade stämningen är ett uttryck för ilska över att det är någon som har så liten respekt för naturen och vår gemensamma egendom.
 72. Organisationer som arbetar för frihet, minskat förtryck och respekt för mänskliga rättigheter är sedan länge förbjudna, av regimen betraktas de som ett hot det kubanska samhället.
 73. Hon ser inte sajterna som konkurrenter, men är oroad över att respekten för hantverket håller på att försvinna.
 74. Byråer har alltid varit duktiga på att ta fram kreativa idéer och vi har den största respekt för vad kreativitet kan åstadkomma.
 75. Vi måste ha respekt för dem, både när de applåderar oss och när de kritiserar oss.
 76. Med respekt för våra supportrar gjorde vi det, sa han.
 77. Om artikelförfattarna drevs av verklig omsorg om kvinnans väl och ve kunde en respekt för hennes fria val vara på sin plats.
 78. – Jag har full respekt för dem som blir upprörda av ett högt bensinpris, men det är ju lite av poängen, säger han.
 79. Tuffa catladyn Maria kräver att man visar respekt för den hon är.
 80. Det är i grunden en fråga om respekt, om att fylla frasen om alla människors lika värde med substans.
 81. – När Zlatan tackade nej och försvann ur landslaget var de tvungna att bygga laget på ett annat sätt, det får man ha respekt för.
 82. Arbeta på att få kundernas respekt.
 83. Ibland undrar man om svenska politiker egentligen har någon respekt för myndigheternas verksamhet.
 84. Jag talar om läraryrket och den svenska skolan, där barn/ungdomar tilldelats ett på tok för stort inflytande och där bristen på respekt och disciplin följdriktigt nu på många håll antar katastrofala dimensioner.
 85. – Jag har stor respekt för Zlatan Ibrahimovic och det han har gjort på plan.
 86. Ingen handling av respekt som fått oss att förstå att de sett, hört och emottagit våra budskap och skyndsamt velat lätta våra bördor.
 87. Men rättvisan måste ha sin gång, vi har respekt för det, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson, till TT.
 88. Centern står för en politisk ”särart”, i vilken viktiga element är respekt för livet, jämlikhet, miljö– och decentraliseringspolitik.
 89. – Det har vi den största förståelsen och respekten för, säger Janne Andersson.
 90. Vi minns honom med respekt och värme.
 91. – Det handlar inte om rätt att stå på en lista, det handlar om att behandlas lika, om kultur av respekt och att samtala, inte baktala.
 92. Men jag vill understryka att jag har all respekt för Jan Guillou.
 93. – Klubben har tagit emot mig jättebra och de visar en väldig respekt när man kommer från Europa, säger Toivonen som efter VM i somras lämnade Toulouse.
 94. Vi kan inte, med respekt för den västerländska filosofiska traditionen, fortsätta att ta Jordan Peterson på allvar som en akademiker.
 95. Det var nog bra för oss och för att vi skulle slippa sätta in nya personer i det, säger han och tillägger att det kändes viktigt att göra klart jobbet av respekt för dem som mist livet.
 96. – Moderaterna är ett väldigt toppstyrt parti, de hyser stor respekt för sin partiledning så länge det går bra.
 97. Jag har respekt för Miljöpartiets prioriteringar men vi gör olika avvägningar.
 98. Jag, mina åklagarkollegor, advokater och övriga jurister hade stor respekt för Jan Warén både som domare och som människa.
 99. Jag har också sett att det finns ett socialt ansvarstagande, respekt för demokratins principer och de mänskliga rättigheterna i näringslivet.
 100. Barnet reagerar med besvikelse men också kärlek, tacksamhet och respekt.
Ordet respekt uppdaterades 2020-06-13.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till respekt är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är vördnad en synonym till respekt. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.