riktig

Riktig är synonymt med riktigt och rätt och kan bland annat beskrivas som ”felfri, korrekt”. Ordet används i uttrycket ”Mycket riktigt!” som betyder ”Som väntat!”. Riktig är motsatsen till falsk.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av riktig och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till riktig

adekvat, autentisk, egentlig, faktisk, faktiskt, felfri, funtad, genuin, korrekt, oförfalskad, otvetydig, reell, regelrätt, riktigt, rätt, sann, sanningsenlig, sannskyldig, sant, tillbörlig, tvättäkta, veritabel, verklig, äkta

Motsatsord till riktig

falsk

Vad betyder riktig?

 1. felfri, korrekt
 2. äkta, verklig
 3. korrekt, sann; som stämmer
 4. uttryck för att förstärka ett gott omdöme; som passar bra för visst syfte
 5. äkta, genuin; som ej låtsas vara något annat än det är

Hur används riktig i uttryck?

 1. Mycket riktigt! = Som väntat!

Exempel på hur ordet riktig kan användas

 1. Det sägs att du kommer att avgå? – Ja, det är riktigt
 2. hon är en riktig mästerkock

Exempel på hur ordet riktig används i svenska tidningar

 1. Ingenstans i landet är det riktigt varmt.
 2. Abstinensen är total och det har gått alldeles för länge sen vi fick se riktigt bra hockey, säger reportern och kommentatorn Johanna Dahlén.
 3. På fredagen är det goda solchanser runtom i Västsverige, men någon riktig värme blir det ändå inte för de som tänkt sola och bada.
 4. Även de riktigt rika har väl barn och barnbarn?.
 5. Jan Jönsson har reagerat på att fokus i kommentarerna ofta ligger på hans kropp och att han inte anses vara ”en riktig man”.
 6. Med Mabel vet man inte och vågar inte heller riktigt fråga.
 7. – Jag har nog inte riktigt fattat att jag är farsa än.
 8. Hon säger att omständigheterna i fallet är mycket komplicerade och att det kan dröja innan riktig rättvisa kan skipas.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till riktig är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är riktigt en synonym till riktig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. T.ex. är falsk motsatsen till riktig.