Synonymer till riktlinje

Vi känner till 3 synonymer till riktlinje. Ordet riktlinje är en synonym till policy och regel och kan bland annat beskrivas som ”princip, målsättning; anvisning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av riktlinje samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till riktlinje

 1. policy
 2. regel
 3. rättesnöre

Vilka ord betyder nästan samma sak som riktlinje?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till riktlinje. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. norm
 2. princip

Vad är motsatsen till riktlinje?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till riktlinje.

Vad betyder riktlinje?

 1. princip, målsättning; anvisning
 2. ett värde (mått) på någon egenskap hos en given aktivitet eller ett givet föremål som man kan eller bör försöka komma nära när man utför aktiviteten eller skapar föremålet; en princip som kan eller bör följas; ett föreslaget eller erfordrat sätt på vilket en aktivitet kan eller skall utföras

Hur böjs riktlinje?

 1. riktlinje
 2. riktlinjen
 3. riktlinjens
 4. riktlinjer
 5. riktlinjerna
 6. riktlinjernas
 7. riktlinjers
 8. riktlinjes

Hur kan ordet riktlinje användas?

Följande exempelmeningar visar hur riktlinje kan användas.

 1. Vi måste dra upp nya riktlinjer för verksamheten!

Hur används ordet riktlinje i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet riktlinje används i vanlig text.

 1. Bland annat har han inte gått med på internationella riktlinjer om munskydd och restriktioner för att bromsa virusspridningen.
 2. Ett viss statligt stöd kan vara motiverat genom att de statliga riktlinjerna bidragit till de minskade biljettintäkterna (vilket också beviljats).
 3. – Ska man vara chef i Göteborgs stad ska man följa våra värdegrunder och riktlinjer.
 4. Anvisningen ska enligt tidningen skrivas in i regeringens nya riktlinjer för hårdare kontroll av vapenlicenser.
 5. Flottan och flygvapnet ska enligt klippet följa arméns riktlinjer.
 6. Man har bland annat kopplat in en advokatfirma som ska granska bolagets riktlinjer och handlingsplaner.
 7. Ett beslut om något så torrt som riktlinjer för föreningsstöd spårade ur i oktober förra året, då – ja, ni gissade rätt – M och SD inte ville att de föreningar som får kommunal cash ska behöva redovisa hur de jobbar med värdegrund.
 8. Eller det faktum att verksamheterna i grunden är i det närmaste oreglerade – det saknas nationella riktlinjer för personaltätheten – och därmed utelämnade åt de tillfälliga budgetbehov som kommunerna har.
 9. Hon har också pekat på hur den starka urbana normen i Sverige färgat nationella riktlinjer och styrdokument.
 10. Det är dock Folkhälsomyndigheten som ger riktlinjer för hur vaccinet ska användas i Sverige.
 11. Vi måste följa de riktlinjer som finns för tidsintervallet som är sex veckor mellan första och andra sprutan, säger Vaccinas vd Pontus Kressner, till SVT Nyheter Skåne.
 12. – Jag accepterar att jag har brutit mot riktlinjerna för social distansering i det här fallet.
 13. Betygsättning är en sådan viktig del i skolan och vi behöver riktlinjer som gäller för alla.
 14. Vi har ännu inte fått några klara riktlinjer vare sig från NOA eller från åklagarmyndigheten för tolkningar av det praktiska, men att det blir mer arbete är helt klart, säger han.
 15. Kommunens riktlinjer är att personer som inte har uppehållsrätt har rätt till nödbistånd till ekonomi för ensamstående och nödbistånd för boende om man har barn.
 16. Tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Trafikverket och Försäkringskassan borde Digg ta fram riktlinjer för e–signaturer och molntjänster.
 17. I texten står det att colombianska myndigheter har gjort ”ett mycket gediget arbete för att förbättra och förfina den lagstiftning och de riktlinjer som styr och reglerar adoptionsverksamheten”.
 18. Malmös kommunalråd med ansvar för skola och utbildning, Sara Wettergren (L), håller inte med Ulla Hamilton utan vill se nationella riktlinjer.
 19. Enligt Hogan hade han inte brutit mot några lagar, men medgav att han borde ha varit mer noggrann med ”riktlinjerna angående covid”.
 20. Den centrala svenska grundlagen, regeringsformen, ger riktlinjer för hur landet ska styras.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är policy en synonym till riktlinje. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?