Synonymer till rival

Vi känner till 6 synonymer till rival. Ordet rival är en synonym till tävlande och fiende och kan bland annat beskrivas som ”medtävlare om någons kärlek; konkurrent”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rival samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till rival

 1. fiende
 2. konkurrent
 3. konkurrerande
 4. motståndare
 5. ovän
 6. tävlande

Vilka ord betyder nästan samma sak som rival?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till rival. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. antagonist

Vad är motsatsen till rival?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rival.

Vad betyder rival?

 1. medtävlare om någons kärlek; konkurrent
 2. medtävlare (särskilt i kärlek), konkurrent

Hur kan ordet rival användas?

Följande exempelmeningar visar hur rival kan användas.

 1. han älskade henne, men han hade flera rivaler

Hur används ordet rival i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet rival används i vanlig text.

 1. President Joe Biden gratulerade sina republikanska rivaler till majoriteten i representanthuset, och sade att han gärna samarbetar med dem för att tjäna folket.
 2. Det partiet har i årtionden varit den främsta rivalen till Lula da Silvas arbetarparti, men inför detta presidentval grävde partiet ned stridsyxan.
 3. Det var hockeyfest när Södertälje tog emot rivalen Djurgården på Scaniarinken.
 4. Det är sannerligen en avgrundsdjup skillnad mellan rivalerna Macron och Le Pen på snart sagt varje punkt i partiprogrammen.
 5. De frågar bland annat om Microsofts licensaffärer med molnleverantörer tillåter rivaler att konkurrera effektivt.
 6. Efter första dagen ligger han tvåa efter favoriten och värsta rivalen Patrick Roest.
 7. Han vill krossa rivalen som alla beundrar.
 8. Manchester City, som förra säsongen vann den engelska fotbollsligan med tolv poäng före rivalen Manchester United, måste stå för flera oväntade poängtapp under vårens 16 återstående ligaomgångar för att inte försvara sin titel.
 9. Inför det säsongsavslutande loppet stod rivalerna på exakt samma poäng.
 10. Blågult vann mot sin nordiska rival med klara 9–3 i gruppspelet.
 11. Xi Jinping i Peking kallade sin amerikanske kollega "min gamle vän" och framhärdade att rivalerna måste arbeta närmare varandra och att en sund och stadig relation de emellan är nödvändig för en stabil och fredlig omvärld.
 12. Dessa förutsägelser är en grundläggande del av strukturen i Shakespeares illusionslösa beskrivning av maktkampen i det medeltida Skottland, där Macbeth genom att mörda ett antal av sina rivaler till slut lägger beslag på den skotska kungakronan.
 13. Om de ändå gör utfall mot människor kan det bero på att de blivit illa behandlade av människor tidigare, eller att de uppfattar personen som en rival.
 14. Vänner blir rivaler inom loppet av timmar.
 15. Aktien handlades över budkursen, vilket tyder på att marknaden räknar med ett ännu högre bud, till exempel från kanadensiska rivalen Magna.
 16. Om dagens resa blir av har Branson chans att komma upp i rymden nio dagar före rivalen Jeff Bezos.
 17. Rymdresan som rivalen Jeff Bezos planerar har fått stor uppmärksamhet sedan en plats ombord på Amazongrundarens farkost i juni auktionerades ut för nätta 230 miljoner kronor.
 18. Gestilren är en svårlokaliserad ort där kung Erik Knutsson med sina anhängare den 17 juli 1210 besegrade sin landsflyktige rival kung Sverker Karlsson, Sverker den yngre.
 19. Men att det skulle till på det här viset hade han knappast tänkt sig, på kollisionskurs med gynnaren och – ibland – rivalen Benjamin Netanyahu, är mer dramatiskt än han bett om.
 20. Bekännelser framtvingade under tortyr och hot har en lång historia som sträcker sig åtminstone från den spanska inkvisitionens sträckbänkar, via 1600–talets häxprocesser i Sverige och till 1930–talets skenrättegångar i Moskva mot Stalins rivaler.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är tävlande en synonym till rival. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på rival

Bild till ordet rival

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet rival.

Bild med texten rival