Synonymer till rondellhund

Ordet rondellhund finns med på Språkrådets nyordslista 2006 och förklaras då så här: ”hundskulptur som tillverkats av okända och placerats i rondell”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rondellhund samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till rondellhund

Det saknas synonymer. Föreslå nya synonymer till rondellhund.

Vad är motsatsen till rondellhund?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rondellhund.

Vad betyder rondellhund?

 1. modell av en hund, vanligen byggd av trä eller annat lättillgängligt material, byggd av (anonym) privatperson (eller förening) och placerad i det centrala området (rondellen) vid en cirkulationsplats för biltrafik, vanligen av estetiska eller humoristiska skäl
 2. hundskulptur som tillverkats av okända och placerats i rondell

Hur böjs rondellhund?

 1. rondellhund
 2. rondellhundar
 3. rondellhundarna
 4. rondellhundars
 5. rondellhunden
 6. rondellhundens
 7. rondellhunds

Hur kan ordet rondellhund användas?

Det saknas exempel på hur rondellhund kan användas.

Hur används ordet rondellhund i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet rondellhund används i vanlig text.

 1. Danska Jyllands–Postens karikatyrer, Lars Vilks rondellhund, och förstås Charlie Hebdos återkommande drift med profeten.
 2. Medan hon serverar kaffe i Mumin–muggar och visar konsten på väggarna (”Det där är en rondellhund jag fått av Lars Vilks”) ryker frustrationen ur öronen på henne.
 3. Och klart är att Lars Vilks visste vad han gjorde när han med sin teckning ”Muhammed som rondellhund” valde just islam som verktyg för sin riktade insats mot det svenska konstlivet.
 4. Varifrån blickar man ut över samtidens extrema strömmar? Niklas Orrenius tog rygg på Lars Vilks, konstnären som lever under konstant dödshot sedan avbildningen av profeten Muhammed som rondellhund.
 5. I folkmun kallades torget ett tag för "Öknen" och någon skämtare placerade ut en kamel och pyramid, som en slags variant på rondellhund, som protest eller möjligen utsmyckning.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?