Synonymer till rotera

Vi känner till 11 synonymer till rotera. Ordet rotera är en synonym till snurra och vrida och kan bland annat beskrivas som ”rör sig i en cirkelbana, cirklar, kretsar”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rotera samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till rotera

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet rotera och kan ofta användas istället.

 1. cirkla
 2. gir
 3. hjula
 4. kretsa
 5. rulla
 6. skruva
 7. sno
 8. snurra
 9. virvla
 10. vrida
 11. vändning

Vilka ord betyder nästan samma sak som rotera?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till rotera. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. vira
 2. tvinna

Vad är motsatsen till rotera?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rotera.

Vad betyder rotera?

 1. rör sig i en cirkelbana, cirklar, kretsar
 2. snurra, vridas runt sin egen axel; utföra rotation

Hur kan ordet rotera användas?

Följande exempelmeningar visar hur rotera kan användas.

 1. karusellen roterade snabbare och snabbare

Hur används ordet rotera i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet rotera används i vanlig text.

 1. När planeten roterar runt sin stjärna passerar stjärnans ljus genom planetens atmosfär.
 2. – Hittills har vi haft sådana som roterar, och det innebär att kameran ibland tittar ut i rymden, vilket inte är helt optimalt.
 3. Portugal vann sina två första matcher i gruppspelet innan man roterade större delen av startelvan mot Sydkorea i den sista matchen.
 4. Dessutom så finns det en roterande turbin, och allt som roterar kan ge obalanser och skapa vibrationer som fortplantar sig i husets stomme.
 5. Den hetaste inbjudan som går att få i New York just nu är inte till en adress downtown där en kvinna roterar i luften med hjälp av en takkrok fäst i håret.
 6. Det innebär att olika delar hos en gaskropp roterar olika fort, och att massa förflyttar sig på grund av den stora temperaturskillnaden mellan kärnan och solens yttre.
 7. Systemegenskaperna har nu uppdaterats med rotationsfunktionalitet där den svävande plattan kan rotera 600 varv i minuten runt sin egen axel, säger Jim Eriksson, produktspecialist på Beckhoff Sverige.
 8. Vagnen roterar runt sin egen tyngdpunkt, vilket håller spårkrafterna så låga att det inte finns någon ökad risk för urspårning, säger Björn Fura.
 9. Deras inre roterar och drar då runt det yttre lagret.
 10. Vem ska vakta målet för New York Rangers? Frågan har varit aktuell hela säsongen när Henrik Lundqvist och Alexandar Georgiev roterat och ställdes på sin spets när Igor Sjestiorkin kallades upp från farmarlaget Hartford i januari.
 11. För de som kör långtradare, vid körning i kurvor eller rondeller så roterar bilden för att föraren ska se hela trailern och undviker att skära i kurvan allt för mycket.
 12. – Vi har spelat många matcher den senaste tiden, jag ville ge några yngre chansen men jag var också tvungen att rotera.
 13. Lyon har en bred trupp vilket gör att man kan rotera i elvan nu när Champions League och ligaspel avlöser varandra.
 14. Han har roterat 180 grader, men annars är han sig lik.
 15. Om Netanyahu lyckas sitta kvar som premiärminister, eller roterar på posten tillsammans med Gantz, säger lagen att han inte måste avgå även om han anklagas formellt, har nyhetsbyrån Reuters rapporterat.
 16. Vi roterade mer under sommaren än i fjol och tog ganska många poäng ändå.
 17. – 2018 åkte vi ut i Europa League–kvalet tidigt och behövde kanske inte rotera.
 18. En möjlig lösning är att de båda roterar på premiärministerposten.
 19. Den mörka energin utgör den största delen av universum, och därtill har vi den mörka materian som bland annat påverkar hur galaxer roterar.
 20. Och sedan roterar de sina positioner – genom en gåtfull gemensam överenskommelse turas de om att stå ytterst och släpper in varandra i värmen i rättvis ordningsföljd.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är snurra en synonym till rotera. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på rotera

Bild till ordet rotera

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet rotera.

Bild med texten rotera