rund

Rund är synonymt med sfärisk och tjock och kan bland annat beskrivas som ”formad som en ring eller ett klot (eller en cylinder)”. Ordet används i uttrycket ”i runda tal” som betyder ”ungefär”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rund och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till rund

bullig, cirkel, cirkelformad, cirkulär, klotformad, klotformig, knubbig, korpulent, mullig, ringformad, rultig, sfärisk, tjock, trind

Motsatsord till rund

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rund.

Vad betyder rund?

 1. formad som en ring eller ett klot (eller en cylinder)
 2. (lite) tjock, fyllig
 3. formad som en cirkel, sfär eller liknande; som saknar markerade hörn
 4. korpulent
 5. (om ett tal) (kraftigt) avrundat, speciellt för användning i överslagsberäkningar

Hur används rund i uttryck?

 1. i runda tal = ungefär
 2. runda ord = vardagliga ord för sexuella ting

Böjningar av rund

 1. rund
 2. runda
 3. rundare
 4. rundast
 5. rundaste
 6. runde
 7. runt

Exempel på hur ordet rund kan användas

 1. jorden är rund
 2. runda trädstammar
 3. hon har blivit lite rund
 4. han är rund om kinderna

Exempel på hur ordet rund används i svenska tidningar

 1. Spacex satelliter rör sig i en mycket lägre omloppsbana, mellan drygt 300 och 1 300 kilometer, jämfört med de som ingår i gps–nätverket som befinner sig runt 20 000 kilometer från jorden.
 2. – Vi planerar just nu ytterligare pilotinstallationer runt om i landet, säger han.
 3. Sedan i juni när appen lanserades har drygt 1,5 miljoner personer laddat ner den och enligt danska TV2 har runt 3 500 personer anmält sig smittade via appen.
 4. – Man arbetar just nu dygnet runt, men det finns inte så mycket att säga innan man är klara.
 5. – Man gjorde en så kallad bottenundersökning, innan man gick runt för att se på konditionen, där hon låg på botten.
 6. Det handlar om att förvalta landets kulturella kapital, som finns framför allt i utövarna – på, bakom och runt scenerna.
 7. Ub Iwerks gjorde Oswalds öron kortare och hans former rundare.
 8. Men under sommaren har nyheter sipprat ut om ett allt annat än festligt år i den franska vinregionen Champagne med dess över 16 000 vinodlare och runt 360 champagnehus.
 9. Röda Korset, som sätter upp flera evakueringscenter runt om delstaterna, har fått anpassa sig för att skydda frivilliga och de som flyr bränderna.
 10. De har börjat mojna, vilket gjort att vi har kunnat dra begränsningslinjer, där vi lyckats dra dem runt vissa mindre bränder som därmed stoppats.
 11. Sjuksköterskor har hyllats för sina insatser under coronapandemin, men många har också mötts av spott och fysiskt våld runt om i världen.
 12. – På fredagen var det som vanligt men på måndagen skulle vi skicka ut runt 500 vikarier, och det gick inte, säger Larisa Muslijovic, chef för Grundskoleförvaltningens bemanningsenhet till SVT.
 13. Tryggve Troedsson jobbade som amanuens inom marklära, innan han blev professor, och tillsammans åkte de runt i en liten husvagn när han skulle kunna göra sina markförsök.
 14. Medan Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google har tappat runt 10 procent från toppnivåerna har Tesla backat med nära 30 procent.
 15. – En del av problematiken är att det blir så många bränder runt om i delstaten och att de alla rör sig så snabbt.
 16. Windows–administratörer runt jorden kommer ha fullt upp denna dag efter att Microsoft sin vana trogen släppt 129 uppdateringar för lika många sårbarheter.
 17. Uppskattningsvis 60 miljoner barn runt om i världen har använt språket för att lära sig grundläggande programmering.
 18. Efter turerna runt Pentagons gigantiska Jedi–kontrakt, värt 10 miljarder dollar, motsvarande nästan 90 miljarder kronor, har det amerikanska försvarshögkvarteret självt gjort en ny utvärdering av buden.
 19. Martin Chochoulouseks scenografi rör sig runt orkestern, som sitter på en stor flyttbar plattform mitt på scenen.
 20. – Sen finns det synpunkter runt omkring och det får jag leva med.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till rund är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är sfärisk en synonym till rund. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.