Synonymer till rusta

Vi känner till 15 synonymer till rusta. Ordet rusta är en synonym till stärka och väpna och kan bland annat beskrivas som ”förser med militär utrustning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av rusta samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till rusta

 1. armera
 2. bepansra
 3. bereda
 4. bestycka
 5. beväpna
 6. bättra
 7. förbereda
 8. förbättra
 9. höja
 10. planera
 11. preparera
 12. renovera
 13. stärka
 14. upprusta
 15. väpna

Vilka ord betyder nästan samma sak som rusta?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till rusta. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. förstärka
 2. amplifiera

Vad är motsatsen till rusta?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till rusta.

Vad betyder rusta?

 1. förser med militär utrustning
 2. göra i ordning

Hur böjs rusta?

 1. rusta
 2. rustad
 3. rustade
 4. rustades
 5. rustar
 6. rustas
 7. rustat
 8. rustats

Hur kan ordet rusta användas?

Följande exempelmeningar visar hur rusta kan användas.

 1. stormakterna rustade och spänningen steg

Hur används ordet rusta i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet rusta används i vanlig text.

 1. Ny Teknik har bett fackförbundet Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius att reda ut några scenarier och frågor för att komma väl rustad till årets lönesamtal.
 2. – Eftersom det brukar vara en förskjutning mellan ökad smittspridning och ökat antal patienter på våra sjukhus så måste vi tyvärr rusta för fler sjukhuspatienter under kommande veckor.
 3. Sedan politikerna kraftigt dragit ner Sveriges nationella försvar så beslutade de 2015 att börja rusta upp.
 4. Ukrainska stridsvagnar transporteras till Luhansk–regionen sedan Ryssland rustat längs gränsen.
 5. Något bättre rustade är vi i så fall denna gång, enligt Linda Widar, som forskar om distansarbete och hälsa vid Högskolan i Gävle.
 6. Vi har Europas äldsta stamnät och en stor del måste bytas ut, rustas och moderniseras.
 7. Även om Kim Jong Un passade på att kalla Sydkorea för hycklare, i och med att även de rustar upp sin militär, klargjorde han att konflikten inte är med dem.
 8. – Vi behöver inte fler fartyg, vi behöver bemanna och rusta upp de vi har, säger Mattsson.
 9. Samt att rusta dig själv med både kunskap och självförtroende.
 10. I höstas beslöt Post– och telestyrelsen (PTS) att kinesiska telenätsbyggare inte skulle få vara med när Sverige rustar för den nya tekniken 5G.
 11. Det syftar på att samhället inte var tillräckligt rustat, men kan också beskriva att Socialdemokraterna inte vill tillbaka till det politiska läge som rådde då.
 12. Under våren planerar de att rusta upp lokalerna innan de första gästerna kan checka in, och i och med utbyggnaden räknar de också med att kunna utöka antalet kunder i butiken utan att få en ökad trängsel.
 13. – Vi ska rusta oss och stå starkare vid framtida utbrott, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.
 14. De strukturella och institutionella bristerna gjorde att äldreomsorgen stod ”oförberedd och illa rustad att hantera en pandemi”, enligt kommissionen.
 15. ”Äldreomsorgen stod oförberedd och illa rustad att hantera en pandemi”.
 16. Men vi känner att vi är bra rustade, både med det vi redan har och med den beredskap vi har för eventuella förstärkningar, säger Daniel Andersson.
 17. Under 2000–talet har samtliga byggnader rustats upp.
 18. Kommunen ville då rusta upp stadsdelen som var känd för prostitution, och erbjöd skattelättnader åt dem som renoverade.
 19. Vi vill medverka tidigt i olika projekt för att bidra till att nya spår och bostäder som ligger nära spåren rustas med rätt förutsättningar för ett samhälle där färre utsätts för höga bullernivåer, avslutar han.
 20. I en essä i Foreign Affairs i våras skrev Biden att han inte kommer ingå några nya handelsavtal så länge amerikaner inte är tillräckligt rustade för den globala ekonomin.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är stärka en synonym till rusta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som slutar på rusta