säga nej

Säga nej är synonymt med neka.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av säga nej och se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Synonymer till säga nej

neka

Motsatsord till säga nej

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till säga nej.

Vad betyder säga nej?

Det saknas betydelser. Föreslå nya betydelser av säga nej.

Böjningar av säga nej

 1. säga nej

Exempel på hur frasen säga nej kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur frasen säga nej används i svenska tidningar

 1. Han är känd för att bara vilja jobba med ett litet utvalt gäng av nära och kära, och för att säga nej direkt till allt.
 2. Det är naturligt i en tävling att stänga ute folk, att till exempel säga nej till invandrade som ”kan ta mitt jobb”, sa Nina Björk.
 3. Den här frågan är för stor och viktig för att polisfacket ska få säga nej för att värna sitt revir.
 4. Det fanns till och med utrymme att fortsätta säga nej till fristående förskolor.
 5. Jag har nog förlorat två årslöner på att säga nej till sex, men samtidigt har jag vunnit andra uppdrag.
 6. Aftonbladets Åsa Linderborg skriver att beslutet att säga nej är ryggradslöst, och att vi nu går miste om en massa livat motstånd i mässhallarna (Aftonbladet 26/8).
 7. – Vi trodde att det skulle vara gratis, men vågade inte säga emot eftersom vi var rädd att hon skulle säga nej till att viga oss då, säger mannen.
 8. I en interpellation, som kommer att besvaras av utrikesminister Margot Wallström, skriver Kristdemokraternas försvarspolitiske talesman Mikael Oscarsson att ”Sverige bör säga nej till Nord Stream 2”.
 9. Då undrar jag igen, varför är det så märkvärdigt att säga nej tack till alkohol?.
 10. De borgerliga och vänsterpartiet kom på onsdagen överens om att säga nej till delning av barnbidrag och vårdbidrag, där barnen bor växelvis hos föräldrarna.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till säga nej är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är neka en synonym till säga nej. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.