säga upp

Säga upp är synonymt med avskeda och kan bland annat beskrivas som ”(reflexivt) lämna sin anställning”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av säga upp och se exempel på hur frasen används i det svenska språket.

Synonymer till säga upp

avskeda

Motsatsord till säga upp

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till säga upp.

Vad betyder säga upp?

 1. avskeda
 2. (reflexivt) lämna sin anställning

Böjningar av säga upp

 1. säga upp

Exempel på hur frasen säga upp kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur frasen säga upp används i svenska tidningar

 1. Anita trivdes inte, men hon var rädd för att säga upp sig.
 2. Att samtliga nu istället väljer att säga upp sig och att vi accepterat uppsägningarna gör att vi snabbare kan göra ett avslut, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.
 3. Beslutet att säga upp danskens avtal har fattats av styrelsen efter ingående samtal med den sportsliga ledningen och vd, berättar Hammarby Fotbolls ordförande Richard von Yxkull på klubbens webbplats.
 4. Christina Söderberg tipsar om att säga upp inaktuella avtal – och kanske omförhandla eller byta andra.
 5. Att säga upp en anställd med hänvisning till den uppnådda åldern ansågs alltså som ett mer värdigt slut på arbetslivet.
 6. Att vi behöver säga upp det här avtalet är jättetråkigt, de är kompetenta och duktiga men vi kan inte undgå lagstiftningen, sa hon i en tidigare intervju med DN.
 7. ”Den berörda medarbetaren har valt att säga upp sig på egen begäran med omedelbar verkan”, skriver expeditionschef Håkan Åkesson.
 8. Det amerikanska hälsovårdsbolaget Humana, ej att förväxla med det svenska bolaget med samma namn, avser att säga upp omkring 2.
 9. "Det man kan göra själv är att avsäga sig informationen som fältet ger, som att säga upp en prenumeration", får DN höra.
 10. Dessutom har det blivit kutym i näringslivet att ge toppchefer sparken i stället för att låta dem säga upp sig själva.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till säga upp är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är avskeda en synonym till säga upp. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.