säger

Säger är synonymt med uppge och anser och kan beskrivas som ”meddelar i ord, uttalar”. Ordet används i uttrycket ”det sa klick (mellan dem)” som betyder ”de blev genast kära”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av säger och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till säger

anser, uppge

Motsatsord till säger

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till säger.

Vad betyder säger?

 1. meddelar i ord, uttalar

Hur används säger i uttryck?

 1. det sa klick (mellan dem) = de blev genast kära
 2. det säger sig självt = det är självklart
 3. det vill säga (dvs.) = det betyder, alltså
 4. Hur sa? = Vad sa du?
 5. kort sagt = kortfattat, i korthet
 6. minst sagt = verkligen, sannerligen
 7. rent ut sagt = sagt rakt på sak, utan omskrivning
 8. rättare sagt = korrektare uttryckt
 9. sanningen att säga = om man verkligen ska tala sanning
 10. som sagt var = som jag tidigare sade
 11. så att säga = för att uttrycka sig så
 12. säger ett sanningens ord = är uppriktig
 13. säger ja till något = accepterar något
 14. uppriktigt sagt = ärligt talat

Exempel på hur ordet säger kan användas

 1. "Vi ses på skolgården 7.30!" sa läraren

Exempel på hur ordet säger används i svenska tidningar

 1. – Vi bygger mot en framtid där det finns hjälp att tillgå överallt runt omkring dig, där alla dina enheter jobbar tillsammans och tekniken ligger i bakgrunden, säger Googles hårdvaruchef Rick Osterloh.
 2. Vår 3d–teknik med ansiktsigenkänning matchar sedan informationen i passet med den bild användaren tog på sig själv, säger Mathias Folchi.
 3. Så då behöver vi bord som går att justera, ergonomiska stolar, bra skärmar – och inte låta människor arbeta vid köksbordet, säger hon.
 4. – I takt med att vi ser allt fler dataintrång är det generella rådet att du ska ha ett separat lösenord för respektive konto på nätet, säger Sarah Rutherford, expert på identitetslösningar hos FICO.
 5. Det finns därför stor anledning att se över sina rutiner både när det gäller tekniska system och medarbetares kompetens inom cybersäkerhet, säger Sam Graflund Wallentin, specialist i cybersäkerhet vid Pwc Sverige i ett pressmeddelande.
 6. – Vi ser till att ha en öppen dialog med det omgivande samhället kring hur man bygger upp en välutbildad arbetskraft och det handlar ofta om att lägga in mer it i utbildningar, säger han på dagens pressträff.
 7. Är entreprenörskap ens ett alternativ för folk som inte kommer från välbärgade innerstadsområden?, säger Deqa Abukar.
 8. Det är viktigt att de snabbt besked om vad som orsakat olyckan, sa Ann Linde till DN kort efter kraschen.
 9. – Hon borde istället ägna mer tid åt att försöka hantera den massarbetslöshet vi är på väg att få nu, säger Gulan Avci (L).
Ordet säger uppdaterades 2020-07-02.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till säger är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är uppge en synonym till säger. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Vad kollar andra på just nu?