sätta

Sätta är synonymt med hålla och placera och kan bland annat beskrivas som ”(om djur, särskilt tvåbent, reflexivt, sätta sig) intaga en ställning där undersidan av kroppens bakdel vilar mot marken eller ett föremål”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sätta och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till sätta

fästa, hålla, placera, plantera, satsa

Motsatsord till sätta

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sätta.

Vad betyder sätta?

 1. (om djur, särskilt tvåbent, reflexivt, sätta sig) intaga en ställning där undersidan av kroppens bakdel vilar mot marken eller ett föremål
 2. placera
 3. ange inställning; ställa in
 4. (om odlade växter, speciellt potatis eller lök) plantera, (överfört) trycka ner i marken
 5. bestämma hur portarna ska stå i ett slalomåk
 6. försätta

Exempel på hur ordet sätta kan användas

Det saknas exempel.

Exempel på hur ordet sätta används i svenska tidningar

 1. Nej, ekonomi är inte meningen med livet, ekonomi är bara ett sätt att organisera livet och när nu en samlad kår av ekonomer, företagsägare och politiker ropar på återstart så beror det på att de inte förstått den kris de skapat.
 2. Sedan när jag lämnade så satte nazister från hela världen ett pris på mitt huvud, säger Patrik.
 3. Allt handlar om var du sätter första spadtaget.
 4. Exempelvis ser vi att Kina kortsiktigt slår på kolkraftverken, men där har det fattats beslut om att sätta ett tak på kolkraftsutvecklingen.
 5. Något han själv tror kan hänga ihop med att Lamotte kommit över ett kort filmklipp där han dansar ”på ett fjolligt sätt” i en rosa skjorta.
 6. Det är ju hemskt att en seriemördare i M W Cravens ”Brännaren” sätter eld på folk i brittiska Lake District, men miljöbeskrivningen gör mig plötsligt ofantligt intresserad av att åka dit.
 7. Man sätter press på Akademien, inte minst eftersom avhoppen från ledamöterna blivit en stor internationell händelse där många världsmedier rapporterar.
 8. – Vi har valt att arbeta på ett annat sätt, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd.
 9. – Det har på ett sätt varit skönt eftersom jag inte haft ett såhär långt brejk på flera år.
 10. Om en vecka, den 10 juli, behöver inte längre resenärer som anländer från till exempel Frankrike, Italien, Spanien eller Tyskland sätta sig i karantän i två veckor vid ankomst till England.
 11. Jag beundrar hans sätt att se på idrott, hur han respekterar sina medtävlare och hans målmedvetenhet.
 12. Tycker du det inom svensk friidrott finns ett negativt sätt att se på gång?.
 13. På så sätt hålls de fångna under hela sitt liv.
 14. Formuleringen kan tolkas som att utländska medborgare utanför Hongkong och Kina kan straffas under lagen så fort de sätter sin fot i Hongkong – även om det bara rör sig om en transfer via Hongkongs flygplats, skriver CNN.
 15. De satte upp ett tält på parkeringen utanför Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och testade dem fram till och med vecka 11.
 16. – Det distansarbete vi nu tvingats in i visar att vi behöver – och vill – träffas också för möten och samarbete även om det på många sätt går bra att arbeta hemifrån.
 17. Cyberkriminella kan på detta sätt komma över information om företagets kunder som sedan kan användas för utpressning eller för att säljas på svarta marknaden.
 18. Att en CA sätter en längre livslängd hjälper inte om inte webbläsaren accepterar en längre livslängd.
 19. Det borde också innebära att vi använder unika lösenord för varje tjänst och att vi förvarar dessa på ett säkert sätt, men så är långt ifrån fallet visar en ny undersökning från dataanalysföretaget Fico.
 20. Det här är ett respektlöst sätt att visa att man inte hedrar januariavtalet när man gång på gång underkänner det viktiga arbete som hennes partikamrat Ylva Johansson bidrog till att genomföra, säger Gulan Avci.
 21. Anledningen var att reklamen lyfte fram att ta lån som ett problemfritt sätt att rädda sin ekonomi, enligt Daniel Karfs, som är biträdande Konsumentombudsman.
 22. Landets författningsdomstol slog i februari fast att valet i maj i fjol inte genomfördes på ett korrekt sätt och att ett nytt val skulle hållas.
 23. Förutom att sjukvårdsresurser fokuserats till att behandla coronapatienter har virusrestriktionerna även lett till en minskning av platserna inom projekt där missbrukare kan injicera på ett säkert sätt, under överinseende av sjukvårdspersonal.
 24. Pride och arrangörerna här samlar människor som gör friviliga insatser för att skapa en inkluderande miljö för grupper som har sitt sätt att uttrycka sig på, sade Solberg i samband med att hon delade ut ett av dagens priser.
 25. Medicinskt kol binder giftiga ämnen i magsäcken och förhindrar på så sätt ämnen från att upptas i kroppen.
 26. Genom att smaka på örterna får man ett helt annat möte med naturen, man börjar titta på naturen på ett helt annat sätt, säger Johan Granbom.
 27. Djurens smittskydd kan påverka människor på olika sätt, vilket coronautbrottets misstänkta ursprung ur både myrkottar och fladdermöss vittnar om.
 28. En akut skyddsrond sattes in dagen före midsommarafton, något som tillförordnade verksamhetschefen Lars Palmqvist säger sig ha varit med och ta initiativ till.
 29. – Det kan nog gå illa på ett annat sätt.
 30. Den brittiska regeringen överväger att sätta staden Leicester i karantän.
 31. De två andra coronavirus som fram till det som nu sprids över världen hade fått störst uppmärksamhet, sars (2003) och mers (2012), spreds på samma sätt.
 32. Det ger möjligheter till att knyta säkrare leveranser hos de lokala producenterna som ofta sätter kvalitet och säkerhet först.
 33. Tid nog för att man förhoppningsvis ska kunna sätta sig i bilen och börja ladda.
 34. – Vi tittar på olika sätt att förstärka reservresurserna, det handlar både om att köpa in elproduktion, köpa in mer frekvensregleringstjänster och undersöka om underhåll av kablar kan skjutas upp, säger Hanna Brolinson.
 35. På så sätt frigörs effekt i elsystemet och kan användas på annat håll.
 36. När vulkanen Eyjafjallajökull fick ett utbrott år 2010 satte askmolnet som uppstod stopp för över 100 000 flyg och strandsatte mer än åtta miljoner passagerare.
 37. Volvo Cars produktion vid motorfabriken i kinesiska Zhangjikou sätter i gång igen i veckan.
 38. En annan teknik för att sätta punkt för dagen är att tillkännage det.
 39. Det är över tre månader sedan många svenskar lämnade kontoren och satte upp en arbetsyta hemma.
 40. Det de australiensiska forskarna gjort är att sätta en fotoelektrod i tandem med den senaste perovskitsolcellstekniken.
 41. – Telekom och it växer nu ihop efter att tidigare varit två separata områden och vi får tillgång till data på ett helt nytt sätt.
 42. I korta drag går human lean ut på att genom att sätta företagens värdeskapare – de som står på golvet – i centrum.
 43. – Använder man automation och robotteknik på rätt sätt kan svenska företag konkurrera med i stort sett vem som helst globalt inom produktioner där det finns en kvalitetsaspekt.
 44. Storbritannien skulle omedelbart börja sätta in dexametason för att behandla covid–19–patienter, meddelade hälsominister Matt Hancock i tisdags.
 45. Men i slutet av säsongen får vi sätta oss ner och utvärdera situationen, inklusive hur han själv ser på det, säger Milans klubbdirektör Frederic Massara till Sky Sport Italia, enligt Football Italia.
 46. Vi jobbar på ett helt annat sätt i dag, säger Gunnar Appelgren.
 47. – Det är ju så att folk rör sig i Sverige på ett annat sätt än vad man gör andra år.
 48. Efter krysset på Olympia valde tränaren Olof Mellberg att rikta fokus mot spelschemat – som Svenska fotbollförbundet sätter – och intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef).
 49. Integritetsfrågor sätter också käppar i hjulet för utredarna, många smittade vill helt enkelt inte lämna ut några personuppgifter.
 50. – Kan man lösa det på ett smittsäkert sätt så ger det så mycket till samhället, säger Amanda Lind som talar om värdet i att kulturens rum står öppna.
 51. Han upplever bara händelsen på ett annat sätt, i vilken han själv får en viktigare roll.
 52. Den som är ressugen i sommar bör dock vara medveten om att vissa typer av resor innebär en ökad risk för smittspridning, och att det därför är viktigt att planera sina resor på ett sätt som minskar risken att smitta andra eller att själv bli smittad.
 53. Seabed 2030 sätter sitt hopp till svärmarbete där allt från forskningsfartyg – den svenska isbrytaren Oden har exempelvis bidragit – till fritidsbåtar tillhandahåller data från sina ekolod.
 54. På så sätt kunde människor få hjälp utan att först utsättas för en polisiär konfrontation eller gripas.
 55. Allt börjar med att vi tejpar upp en stor målarduk i boendets TV–rum, sätter på hög musik, öppnar färgburkarna och sen går alla upp och målar.
 56. Det har det varit i tre dygn, och ett högt söktryck brukar generera att personer läggs in och behöver vård, säger Anna–Stina Nordmark Nilsson och poängterar att det inte bara är coronaviruset som sätter press på vården.
 57. – Han hittade ett sätt att tala för fattiga och mindre utbildade människor på platser där man inte får många möjligheter i livet.
 58. Det är en av anledningarna till att vi lägger fram viktiga reformer inom brottsbekämpning och letar efter sätt att stärka och förbättra den allmänna säkerheten i våra städer, svarade Mike Pence.
 59. – Ja, på samma sätt som vi blir upprörda av poliser som beter sig åt helvete, så tror jag att det också finns ett sug efter att läsa om hur de gör sitt jobb och får någon fast.
 60. – Det kommer att fortsätta på samma sätt det kommande dygnet i sydvästra Götaland, ända fram till i morgon kväll då ovädret börjar röra sig mer mot nordost.
 61. På samma sätt måste man kunna resonera i sådana här ärenden.
 62. Både elever och vårdnadshavare har reagerat kraftigt på resultatet av Göteborgs nya sätt att tilldela elever skolplatser.
 63. I Atlanta ledde skjutningen till förnyade protester och i oroligheterna sattes snabbmatsrestaurangen där händelsen inträffade i brand.
 64. För att kompensera för detta används olika metoder när de sätter ihop urval.
 65. – Visst handlar det om att hålla igång bolaget, men det är oerhört synd att så många människoliv har drabbats på olika sätt.
 66. Pandemin påverkar oss alla på olika sätt – som individer, samhällen, familjemedlemmar och som företag.
 67. Att regeringen väljer att sätta sig över det juridiska systemet och därmed utmana de rättsliga principerna är i sig oroväckande.
 68. Här får jag vara mig själv, på något sätt.
 69. Senare under hösten sattes hans porträtt upp på Malmö Airport bland de andra kändisskåningarna.
 70. – Jag gillar Linköpings sätt att spela, säger Uchendu.
 71. Det var riktigt av manusförfattaren John Ridley (”12 years a slave”) att insistera på att filmtjänsten HBO Max skulle sätta ”Borta med vinden” i ett förklarande sammanhang (LA Times 8/6).
 72. Det går väl inte uppleva det på något annat sätt.
 73. Att Sverige av någon outgrundlig anledning valt att sätta upp egna klimatmål för utsläpp som ska regleras av EU ändrar inte på detta.
 74. – I grunden jobbar jag på samma sätt som tidigare.
 75. Förklaringen är enligt statistikmyndigheten Rosstat ett nytt sätt att räkna.
 76. Men om det på något sätt används för att någon ung person vågar ta ett steg närmare sig själv är det ju bra.
 77. På lördagen sa Kim Yo–Jong, syster och rådgivare till landets ledare Kim Jong–Un, att hon instruerat ”avdelningen som har ansvaret för kontakter med fienden” att utföra nästa aktion mot Sydkorea ”på ett bestämt sätt”.
 78. Min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen på det sätt som vi önskar”, skriver programmets exekutiva producent Lotta Edvardsson i ett mejl till DN.
 79. Appen ställer frågan i vilken region du bor i för att på detta sätt ha en bättre kontroll över smittspridningen.
 80. Men att skriva boken blev också ett sätt att komma förbi allt som jag lagt till rätta i mitt eget minne, säger Peter Englund.
 81. Studierna hade olika upplägg och rapporterade ibland infektioner på olika sätt.
 82. ”Relationen ska bara fungera” – det är ett vanligt sätt att se på kärlekslivet menar Marcus som berättar att de båda allt känt ett behov av att vilja utvecklas som människa och par.
 83. Det blir ett sätt att återskapa händelseförloppet och kan vara väldigt viktigt för den som lider av posttraumatiska stressymtom eller andra former av psykisk påverkan, säger Ingrid Corrigan.
 84. Det där kallas att sätta sitt ljus under skäppan.
 85. – De här bedragarna hittar olika sätt att lura annonssystemen och tar sig in på alla stora annonsplattformar.
 86. På utställningen visas flera serier i sin helhet, med tyngdpunkt på ”Målningarna till templet” som konstnären själv satte högst.
 87. Och missa inte gratisappen ”Bella Runes Portal”, som synliggör en virtuell skulptur som sätter snurr på den idylliska trädgården.
 88. Demonstranterna satte eld på restaurangen och vandaliserade byggnader.
 89. – Visar det sig att det kommer många barnfamiljer kan vi ganska snabbt sätta ihop en visning som passar dem.
 90. Elva bostadsområden har satts i karantän och skolor har stängts.
 91. – Jag tänkte fortsätta tills jag satte punkt, anmärkte Rämsell då.
 92. – Jag ska försöka hjälpa till på mitt sätt och det är genom att vara lojal och ha mina spetskompetenser samtidigt som jag hjälper de unga spelarna.
 93. Er avsaknad av folkvett sätter förorten i fara.
 94. När Nanne Bergstrand får frågan om hur hans tankar går inför matchen svarar han inte på ett sätt som har med matchen att göra.
 95. Han säger att tron på en andra våg är sett genom ”influensaglasögon”, och att coronaviruset inte sprids i samhället på samma sätt.
 96. – Saknaden blir på något sätt bara större och större för varje år som går.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till sätta är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är hålla en synonym till sätta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.