Synonymer till sätta

Vi känner till 5 synonymer till sätta. Ordet sätta är en synonym till hålla och placera och kan bland annat beskrivas som ”(om djur, särskilt tvåbent, reflexivt, sätta sig) intaga en ställning där undersidan av kroppens bakdel vilar mot marken eller ett föremål”. Ordet kan ha flera olika betydelser.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sätta samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till sätta

Följande ord betyder ungefär det samma som ordet sätta och kan ofta användas istället.

 1. fästa
 2. hålla
 3. placera
 4. plantera
 5. satsa

Vilka ord betyder nästan samma sak som sätta?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till sätta. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. investera
 2. boja

Vad är motsatsen till sätta?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sätta.

Vad betyder sätta?

 1. (om djur, särskilt tvåbent, reflexivt, sätta sig) intaga en ställning där undersidan av kroppens bakdel vilar mot marken eller ett föremål
 2. placera
 3. ange inställning; ställa in
 4. (om odlade växter, speciellt potatis eller lök) plantera, (överfört) trycka ner i marken
 5. bestämma hur portarna ska stå i ett slalomåk
 6. försätta

Hur kan ordet sätta användas?

Det saknas exempel på hur sätta kan användas.

Hur används ordet sätta i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet sätta används i vanlig text.

 1. Det kan vara ett sätt för en B2B–kund att få mer förståelse och förtroende för en komplex produkt.
 2. Diktaturkompensera är en idé som på ett enkelt sätt kan få folk att tänka efter en extra gång innan man trycker på bokaknappen.
 3. Ett intressant grepp som satte i gång diskussioner både medialt men också män emellan.
 4. Ferrari hade en snabb bil även i fjol men där satte dåliga taktiska beslut stopp för en titelstrid på allvar.
 5. Men jag underskattade helt klart de krafter som sattes i rörelse.
 6. Det är vårt jobb att sätta ljuset på den.
 7. För att ta sig ur det hörn han har trängts in i, försöker han sätta stopp för det som finns kvar av verklig journalistik i Turkiet – cirka 5 procent av sektorn totalt sett.
 8. Ungdomarna satte sig i lokalerna för att demonstrera mot att vindkraftverken på Fosen i Tröndelag fortfarande står kvar.
 9. Nu ska ramarna sättas för framtidens public service.
 10. Kvinnorna har delat med sig av sina upplevelser och personliga erfarenheter av Rysslands anfallskrig – ett krig där våldtäkt eller hot om våldtäkt mer eller mindre satts i system.
 11. I nuläget har ukrainska flyktingar inte rätt att läsa SFI, utan erbjuds ofta kursen ”Svenska från dag ett” som inte ger betyg eller har någon kursplan på samma sätt.
 12. Den tyska tidningen skriver att stridsvagnarna från Sverige i första hand skulle kunna användas för att komplettera det stridsvagnspaket som Tyskland just nu sätter ihop för Ukraina.
 13. Många människor i Sverige har ställt upp på ett fantastiskt sätt, men många har också tömt sina garderober i svarta plastsäckar utan att tänka på vad dem man vill hjälpa, verkligen behöver.
 14. – När ett krig pågår under lång tid måste uppmärksamheten upprätthållas för att kunna sätta press på omvärlden att skicka stöd och vapen.
 15. Överallt runtomkring mig dyker diskussioner och artiklar upp om AI och hur det på olika sätt kommer påverka vår yrkesroll och framtiden för branschen.
 16. Att ändra människors sätt att tänka och få lagarna att efterföljas i praktiken.
 17. Presidenten var förmodligen fullt medveten om att det vid tiden för andra världskriget inte fanns några Leopardstridsvagnar, men han stannade inte där för att sätta nutiden i samband med andra världskriget.
 18. Men enligt kvinnans utsago ska han ha varit fortsatt påstridig och sökt kontakt med henne på flera sätt, vilket fått henne att sluta gå på terapisamtalen.
 19. Allt detta är legitima uttryckssätt och vi kan inte under några som helst omständigheter låta islamister sätta gränserna för vår demokrati”, skriver han i ett sms.
 20. Pojken häktades på onsdagen misstänkt med medhjälp till mordet, men polisen har varit förtegen kring på vilket sätt 17–åringen ska ha hjälpt till.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är hålla en synonym till sätta. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Bild till ordet sätta

Använd gärna bilden nedan om du vill länka till denna sida om ordet sätta.

Bild med texten sätta