sådan

Sådan är synonymt med slik och vilken och kan beskrivas som ”av samma sort, likadan”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av sådan och se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Synonymer till sådan

dylik, slik, vilken

Motsatsord till sådan

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till sådan.

Vad betyder sådan?

 1. av samma sort, likadan

Böjningar av sådan

 1. sådan
 2. sådana
 3. sådant
 4. sån
 5. såna
 6. sånt

Exempel på hur ordet sådan kan användas

 1. de köpte en sådan dammsugare som de hade sett i annonsen

Exempel på hur ordet sådan används i svenska tidningar

 1. Medierna måste givetvis vara medvetna om sin makt att befästa stereotyper, men jag tycker mig se en tendens att beskriva verkligheten sådan som man vill att den ska vara snarare än sådan som den är.
 2. – Det är svårt att göra från en dag till en annan, svarar Jörgen Martinsson, som anser att det behövs fler fynd än ett enstaka innan en sådan åtgärd vidtas.
 3. De yngre schimpanshanarna verkade se upp till de äldres nära vänskapsrelationer, som om de själva ville ha sådana.
 4. – En sådan rättslig process kräver mycket tid och resurser för arbetsgivarna.
 5. Vid ett senare samtal menar Migrationsverket att det är ett medvetet val att inte inkludera Sverige eftersom väldigt få personer skulle få en sådan ansökan beviljad.
 6. Vi går inte på teater, bio eller museum, sådant som ger oss möjlighet att se saker som får oss att känna och tänka.
 7. Det är en sådan ära att jobba med er.
 8. Vid det här laget finns nästan ett dussin sådana policydokument – om allt från maskininlärning till affärspotential och hur man ska koppla upp avlägsna delar av världen.
 9. Roof, som senare dömdes till döden, sade under rättegången att han hoppats starta ett ”raskrig”, men att han nästan inte utförde sitt massmord då de svarta församlingsmedlemmarna i kyrkan hälsat honom välkommen med sådan vänlighet.
 10. Ett svar som får Trump att gå till motattack och ifrågasätta om Stahl skulle ha vågat ställa en sådan fråga till Demokraternas Joe Biden.
 11. En sådan upplevelse, från i våras, påminns jag om när Kajsa Ekis Ekman i Aftonbladet (15/10) lyfter frågan ifall läsningarna av romanerna ”Fjärilsvägen” och ”Ödeläggaren” slarvar bort det brännande temat om mäns våld.
 12. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medger att det kan framstå som förvirrande att regelverket lättas upp i en sådan situation.
 13. Ni måste ha fått en del reaktioner från sådana som jobbar på Polisen – hur låter reaktionerna?.
 14. Man vill ha en sådan typ av spelare, bra på huvud och hänsynslös i boxen, sade Peter Gerhardsson.
 15. Hur skulle du jämföra den historiska rörelsen med i dag, och vilken roll tror du att sådana rörelser kommer att spela i processen att återupprätta folkets suveränitet?.
 16. Uppgifterna byggde på rapporter från FN, men avsnittet fick en sådan kritik av dåtidens public service–angripare, att TV1 fick fick kalla fötter och avslutade Ulfs kontrakt, trots att programmet friades av Radionämnden.
 17. Det som inte kan betvivlas, och är svårt att argumentera emot, därför att det skrivs eller sägs eller görs med sån trygghet och så helgjutet, med ödmjukhet snarare än patos och paroller, att det står stadigt kvar, och når fram nästan oförmedlat.
 18. – Jag skulle sannolikt inte tacka nej om jag fick frågan, men jag har inga sådana strävanden i nuläget.
 19. Som sådan är hon orkesterns ”språkrör” och jag tänker spontant på ordet diplomat.
 20. ”Min dotter är i chock, terroriserad av våldet i en sådan här handling.

Synonymer, motsatsord (antonymer), betydelser m.m. till sådan är bl.a. hämtade ifrån Folkets synonymlexikon Synlex, Folkets lexikon, Lexin - svenskt lexikon, Swesarus, Wiktionary och Institutet för språk och folkminnen. Datan har bearbetats efter att den hämtats. Användare har även bidragit med synonymer, motsatsord och betydelser. Exempel från tidningar har behandlats automatiskt och det kan därför förekomma enstaka fel.Mer information

Här nedan kan du hitta information om vad en synonym är samt hitta andra ord som kan vara av intresse.

Vad är en synonym och ett motsatsord?

En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är slik en synonym till sådan. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.