Synonymer till saklig

Vi känner till 8 synonymer till saklig. Ordet saklig är en synonym till opartisk och konkret och kan bland annat beskrivas som ”grundad på fakta, objektiv”.

Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av saklig samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Alla synonymer till saklig

 1. gripbar
 2. konkret
 3. objektiv
 4. opartisk
 5. påtaglig
 6. torr
 7. tydlig
 8. verklig

Vilka ord betyder nästan samma sak som saklig?

Detta är några av synonymerna till synonymerna ovan, alltså andrahands-synonymer till saklig. Kanske kan dessa hjälpa dig att hitta det du söker?

 1. handfast
 2. explicit
 3. realitet
 4. begriplig
 5. påfallande
 6. rak
 7. markant

Vad är motsatsen till saklig?

Det saknas motsatsord. Föreslå nya motsatsord till saklig.

Vad betyder saklig?

 1. grundad på fakta, objektiv
 2. som (exempelvis i diskussioner) endast ägnar sig åt kärnfrågan och det från en objektiv synvinkel

Hur böjs saklig?

 1. saklig
 2. sakliga
 3. sakligare
 4. sakligast
 5. sakligaste
 6. saklige
 7. sakligt

Hur kan ordet saklig användas?

Följande exempelmeningar visar hur saklig kan användas.

 1. en saklig debatt

Hur används ordet saklig i svenska tidningar?

Exemplen nedan är hämtade från svenska tidningar för att illustrera hur ordet saklig används i vanlig text.

 1. – Enda journalisten i svensk media som rapporterade sakligt var Patrik Paulov från Proletären.
 2. Att hålla sig saklig och konkret när man läser om alla olika sätt människor vill ta livet av en är svårt att hantera.
 3. – Det gäller dels preciseringen av vad som är sakliga skäl, där har man en skrivning i huvudavtalstexten som är mer långtgående än förslaget i las.
 4. Hon är i grunden poet och skär med sitt språk snitt genom ytskikten, rensar bort fluffet och drabbar med sin sakliga exakthet.
 5. Pandemin har också i högsta grad påvisat behovet av folkbildande epidemiologer, som förmår se bortom starka personliga åsikter om den svenska strategin och sakligt redovisa forskningsläget.
 6. Det är omöjligt att inte bli imponerad av Sören Dalevis sakliga, och djupt mänskliga, ton.
 7. Såväl turordningsregler som att saklig grund ska föreligga vid uppsägning är frågor som luckras upp till arbetsgivarsidans fördel i den här uppgörelsen.
 8. När förhandlingarna återupptogs i mitten av augusti deklarerade Kommunals ordförande Tobias Baudin att det var ”tabu” att diskutera ”saklig grund” under förhandlingarna.
 9. Men Shirley Collins sjunger med lugn och saklig stämma som om hon satt och berättade vid öppna spisen.
 10. Löfven säger att alla partiledare måste ta sitt ansvar för en saklig debatt.
 11. Bara efter domstolsbeslut prövning ska en person som sägs upp i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.
 12. Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.
 13. – Det måste bygga på sakliga förhållanden.
 14. Intill hänger ett panoramacollage av stillbilder från platsen, med den sakliga upplysningen om att avsaknaden av splittermärken på väggen indikerar att här torpederades människor istället.
 15. Det där sysslar naturligtvis inte seriösa socialister med, många lägger tvärtom ner mycket möda på att försöka svara och diskutera sakligt.
 16. För om man ska vara saklig måste man räkna in faktorer som arbetsmiljö, insektsfauna, arealåtgång, koldioxidutsläpp.
 17. – Man berättar sagor för ungdomar och man gör det i en skolkontext där man ska vara korrekt och saklig, säger drogforskaren Björn Johnson.
 18. Henrik Gustafsson anser att Matilda Årestad genom sitt agerande påvisade att det inte fanns utrymme för ”en seriös, saklig diskussion byggd på faktaunderlag”.
 19. Thorwaldsson vill inte kommentera vad som sagts i detalj i det interna LO–bråket kring uppsägningsreglerna och gällande begreppet saklig grund som flera av facken aldrig vill sälja ut.
 20. Vi välkomnar debatten men den bör föras på en saklig nivå med vetenskapliga fakta som utgångspunkt, vilket Kjöller misslyckas med.


Vad är en synonym och ett motsatsord?

Ordet synonym kommer från de grekiska orden 'syn' (samman) och 'onoma' (namn). En synonym är alltså ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord. En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. T.ex. är opartisk en synonym till saklig. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsord, även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser.

Du kanske också är intresserad av dessa ord?

Ord som börjar på saklig

Ord som slutar på saklig